Montreal Canadiens varasi taiturimaisen suomalaishyökkääjän Joni Ikosen tämän kesän varaustilaisuuden toisella kierroksella (58.).

Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla Frölunda Indiansin riveissä viime kaudella pelannut Ikonen siirtyi lainalle ensi sesongiksi Liigaan KalPan paitaan.

Ikosen joukkuevalinnat ovat olleet samanlaisia Canadiensissa läpimurron viime kaudella tehneen suomalaishyökkääjä Artturi Lehkosen kanssa.

Lehkonen pelasi Ikosen tapaan Frölundassa, niin kuin myös KalPassa ennen NHL:ään lähtöä.

Canadiensin lupauksia tarkkaa seuraava Habs Eyes On The Prize -sivuston toimittaja Patrik Bexell ei kuitenkaan vertaa Ikosta täysin Lehkoseen, vaan vielä tunnetumpaan ex-suomalaiskiekkoilijaan Saku Koivuun.

– Ikonen on sentteri sydämeltään ja moni vertaa häntä Lehkoseen, koska molemmat pelasivat samassa joukkueessa Ruotsissa. Hän pelaa kuitenkin enemmänkin kuin Saku Koivu, Bexell analysoi.

– Ikosen pelinrakennustaidot ovat lähempänä entistä Canadiens-kapteenia. Hän on enemmän syöttelijä, kuin tarkka-ampuja kuten Lehkonen. Heillä molemmilla on silti samanlainen nopea ja räjähtävä laukaus, toimittaja jatkaa.

Bexell uskoo, että Ikosesta tulee vielä viihdyttävä pelaaja Canadiens-fanien seurattavaksi lähivuosina.

– Ikosella on erittäin paljon taitoa ja hän ei todellakaan pelkää näyttää sitä. Ei edes omassa päädyssä. Hän tulee olemaan Canadiens-fanien suosikki, kiitos hänen rohkeiden harhautusten, nopeuden ja erityislaatuisten pelinrakennustaitojen.

Toimittaja löytää myös paljon kehitettävää 18-vuotiaan suomalaisen pelistä.

– Vaikka Ikosella on hyvät syöttötaidot, hän hieman liian usein itsekäs ja jättää käyttämättä avoimen syöttöpaikan joukkuetoverille. Tämä saattaa aiheuttaa kiekonmenetyksiä, niin kuin voit odottaa.

Ikosen potentiaali on kuitenkin ilmiselvää ja hänestä odotetaan tähtipelaajaa NHL:ään.

– Ikosella on potentiaalia kahteen kärkikenttään. Siitä ei ole epäilystä. Kysymys kuulukin: pystyykö hän oikeasti suoriutumaan hyvin isommissa ympyröissä? Hänen raaka potentiaalinsa on eliittiä ja se, että Canadiens sai hänet niinkin myöhään kuin toisella kierroksella johtuu hänen pienestä koostaan ja vähäisistä tehopisteistä, Bexell sanoo.