Arizona Coyotesissa puhaltavat uudet tuulet, ja kuten SuomiKiekko eilen kirjoitti, kaavaillaan mm. Oliver Ekman-Larssonille ja Antti Raannalle isoa roolia.

NY Rangerista saapunut suomalaistorjuja astuu suuriin saappaisiin, jotka täyttyvät edellisten kausien upeiden tilastojen perusteella vaikeuksitta.

Viime kaudet syvällä sukeltanut Coyotes on päästänyt NHL:n runkosarjassa 769 maalia – keskiarvo 3,12 ottelua kohden – kolmena edellisenä kautena. Se on eniten koko sarjassa, NHL.com huomauttaa artikkelissaan.

Vertailun vuoksi, NHL:n runkosarjassa kolmena viime kautena vahvasti pelanneen Washingtonin vastaava tilasto nimenomaan runkosarjassa on 2,34.

Raanta aliarvostettu vai Smith romahtanut?

Vaikka maalivahdit eivät ole sukellukseen yksin syyllisiä, Coyotesin leirissä uskottiin, että nyt on muutoksen aika. Mike Smith sai lähteä kuuden Coyotes-kauden jälkeen, ja hänet korvaamaan hankittiin Raanta.

Joukkueen suomalaistulokkaalle on asetettu selvät tavoitteet. Coyotesissa nimittäin odotetaan Raannan yksiselitteisesti päästävän Smithiä vähemmän maaleja. Tämä toteutunee, sillä ehkä muita suomalaistähtiä vähemmän otsikoihin nouseva Raanta on ollut kaikkinensa rautaisessa kunnossa viime kausina.

Raannan kolmen viime kauden torjuntaprosentti 92,4 nimittäin oikeuttaa kolmanteen sijaan niiden 61 maalivahdin kastissa, jotka ovat pelanneet vähintään 50 NHL-peliä. Smith on vastaavassa tilastossa vasta 45:s.

NHL.comin mukaan vaikeimmissa, ”ykkösalueen” laukauksissa Raannan torjuntaprosentti sen sijaan on 86,2 ja Smithin 83,6. Miesten sijoitukset tässä taulukossa ovat seitsemäs ja 45:s.

Toisaalta pitää muistaa, että Raanta on pelannut NHL:n menestyjäkandidaatteihin lukeutuvissa NY Rangersissa ja Chicago Blackhawksissa, Smith pysäytteli pikkumustia siis Arizonassa. Suomalaistorjujalta ei pidä ottaa mitään pois, mutta tilastoon huomioitujen maalivahtien ottelumäärät vaihtelevat myös melkoisen paljon.

Tilaston viiden kärjen muodostavat Carey Price (140 ottelua, 92,8%), Matt Murray (62 / 92,4%), 69 ottelua kelvollisesti pelannut Raanta, Devan Dubnyk (190 / 92,3%) ja Braden Holtby (202 / 92,3%)

Voit tutkia erikoista tilastoa tätä napsauttamalla. Huomioi, että alle 50 ottelua pelanneet Philipp Grubauer (47 ottelua), Joonas Korpisalo (45) ja Reto Berra (40) jätetään pois jutun tilastoanalyysissa.