Venäläispuolustajan lähtö puraisee karulla tavalla Montrealia – seurapomolla isoja aukkoja täytettävänä

© Kuva: Getty Images

NHL-seura Montreal Canadiensille kulunut kesä on ollut melkoisen murheellinen.

Canadiens menetti sekä venäläishyökkääjä Aleksandr Radulovin että tämän maanmiehen, puolustaja Andrei Markovin muualle.

Radulov teki sopimuksen Dallas Starsin kanssa. Markov puolestaan päätti palata takaisin Venäjälle, ja Championatin mukaan mies siirtyy Ak Bars Kazanin riveihin.

Markovin tilanne on ollut viime aikoina tapetilla kiekkohullussa kaupungissa.

Sportsnetin toimittajan Eric Engelsin mukaan Markovin lähtö puraisee Canadiensia karulla tavalla.

– Hän jättää syvän aukon Canadiensin puolustuksen vasemmalle puolelle, eikä yksikään vapaa agentti pysty täyttämään sitä. Tuo on myös sellainen aukko, jota eivät pysty edes Mark Streit, David Schlemenko tai Karl Alzner täyttämään, Engels toteaa viitaten Canadiensin tuoreisiin hankintoihin.

Canadiens ja Markov kävivät pitkään jatkoneuvotteluja, jotka eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Engels pyöritteli asiaa monelta kantilta.

– Kyllä, päätöstä voi perustella sillä, että Canadiensilla on nyt lähes 8,5 miljoonaa dollaria tilaa palkkakaton alla. Tai sillä, että Markov on jo 38-vuotias, eikä Canadiensin GM Marc Bergevin uskonut enää Markovin kantavan isoa roolia vuoden tai kahden ajan. On kuitenkin mahdotonta väittää, että Canadiensin joukkue olisi parempi sen jälkeen, kun Markov siirtyi ilmaiseksi muualle.

– Markov oli Montrealin paras kiekonliikuttaja ja toiseksi tehokkain puolustaja. Hän oli todellinen ylivoimaspesialisti, joka pystyi kääntämään pelin yhdellä huimalla läpiajoavauksella tai yhdellä täydellisellä syötöllä, joista Canadiensin tykit pääsivät iskemään maaleja. Hän kasasi kokoon tehot 6+30 yhteensä 61 runkosarjapelissä vieläpä niin, että hänen tehotilastolukemansa oli +16. Hän myös esiintyi samalla tavalla kuten hän on tehnyt koko Canadiens-uransa ajan. Hän pysyi edelleen korkealla tasolla iästään huolimatta, Engels käy läpi.

Canadiensin GM Bergevin on paineiden alla, sillä Canadiensin pitäisi pystyä vahvistamaan montaa eri osa-aluetta.

– Nyt kyse on siitä, miten Bergevin käyttää jäljellä olevan tilan palkkakatossa. Canadiens tarvitsee uuden sentterin ja Markovin lähdön myötä myös 1-2 puolustajaa, jotka pystyvät siirtämään kiekkoa ja jotka pystyvät olemaan esillä tehojen valossa.

– Tämä ei ole ihan se asema, missä Canadiensin pitäisi olla. Pitää kuitenkin muistaa se, että seura yrittää parantaa viime vuosien sijoituksiaan. Mutta niin vain seura on joutunut vaikeaan paikkaan, Engels summaa.