Kesän alussa toista peräkkäistä mestaruutta Pittsburgh Penguinsin penkin takana juhlinut Rick Tocchet on ollut kuuma nimi NHL:n valmentajamarkkinoilla.

Tocchetia vietiin jo aiemmin Buffalo Sabresin uudeksi päävalmentajaksi. Buffalon valinta kohdistui kuitenkin Nashville Predatorsista saapuneeseen Sabres-legendaan Phil Housleyyn.

TSN:n toimittajan Darren Dregerin mukaan Tocchet on tällä hetkellä jopa hyvin todennäköinen vaihtoehto Arizona Coyotesin päävalmentajan paikalle.

Coyotesin uusi pääomistaja Andrew Barroway oli raporttien mukaan suuressa roolissa, kun Coyotes päätti antaa potkut aiemmin päävalmentajana toimineelle Dave Tippettille.

Nyt Coyotes on etsinyt itselleen uutta luotsia, ja Tocchetin nimi on noussut isosti esille.

Valmentajauransa aikana Tocchet on ehtinyt vierailla myös Arizonassa, sillä hän siirtyi seuran apuvalmentajaksi kesällä 2005. Silloin Coyotesin päävalmentajana toimi legendaarinen Wayne Gretzky.

Tocchetin osalta kyseinen keikka päättyi nololla tavalla.

Helmikuussa 2006 Tocchetia vastaan nostettiin syytteitä osallisuudesta kansallisen uhkapeliringin pyörittämiseen New Jerseystä käsin. Hän jätti Coyotesin apuvalmentajan tehtävät. Keväällä 2007 Tocchet todettiin syylliseksi uhkapelitoiminnan edistämiseen ja markkinoimiseen. Tästä Tocchetille määrättiin kahden vuoden koeaika.

NHL teki tapauksesta oman tutkintansa. Kattoyhteisön komissaari Gary Bettman antoi Tocchetille luvan palata valmennustehtäviin tutkimusten jälkeen.

– Tein virheen. Minun ei olisi pitänyt osallistua millään tavalla laittomaan toimintaan. Maksoin siitä kovan hinnan, ja tämä on tuottanut suurta häpeää niin perheeni, kavereideni kuin kiekkoyhteisön parissa, Tocchet sanoi helmikuussa 2008.

Samana kesänä Tocchet liittyi mukaan Tampa Bay Lightningin valmennusjohtoon. Lightningissa Tocchet nostettiin apuvalmentajan paikalta päävalmentajaksi heti ensimmäisen kauden aikana.

Tocchetin sopimusta ei jatkettu kauden 2009-10 päätteeksi.

Kesällä 2014 Tocchet liittyi Penguinsin valmennukseen mukaan.

Päävalmentaja Mike Sullivanin alaisuudessa Penguins on voittanut nyt kaksi mestaruutta putkeen.

Tocchetilla on ollut suuri rooli kaiken keskellä. Hän on kunnostautunut erityisesti nuorten pelaajien kehitystyön parissa. Samalla hän on pystynyt auttamaan seuran tähtipelaajia. Tocchet on kerännyt kiitosta muun muassa oikeanlaisen ilmapiirin luomisesta.

– Hän tajuaa sen, mistä tässä on kyse. Hän ymmärtää, millaista on pelata tätä peliä, millaista on olla pelaajana tässä mukana. Hän tuo samalla huumoria mukaan arkeen. Jos hän saa mahdollisuuden jostain, niin se on varmasti huikeaa hänelle. Mutta en halua hänen lähtevän minnekään, Penguinsin tähtipelaaja Phil Kessel sanoi Buffalo Newsille.

Pelaajauransa aikana Tocchet tuli tutuksi räväkkänä hahmona, joka ei pelännyt tiputtaa hanskoja jäähän. Samalla Tocchet kunnostautui myös kovana pisteiden tekijänä. Parhaalla kaudellaan (1992-93) Tocchet nakutti Penguinsin paidassa tehot 48+61=109.