TPS:lle uusi luksuskoti – Saku Koivu mukana puuhaamassa Turkuun uutta monitoimiareenaa

© Kuva: Getty Images

Turku haluaa taas Suomen pääkaupungiksi – ainakin mitä tulee elämysten tarjoamiseen ja tapahtumien järjestämiseen.

Turun ratapihan ja aseman alueelle suunnitellaan nimittäin Suomen suurinta elämys- ja tapahtumakeskittymää. Turku Ratapiha -hankkeeseen sisältyy mm. noin 10000 katsojan monitoimiareena, perhematkailun tarpeisiin suunnattu elämyskeskus sisähuvipuistoineen, liike- ja liikuntatiloja sekä jättimäinen tornihotelli. Pääasiassa jääurheilun käyttöön suunnitellulla monitoimiareenalla järjestetään myös konsertteja ja muita suuria yleisötapahtumia.

Hankkeen taustalla ovat mm. jääkiekkolegenda Saku Koivu sekä peliyhtiö Supercellillä maailmanmaineeseen nousseet Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja. Koko kolmikko vaikuttaa nykyään Turun Palloseuran taustaorganisaatiossa. He kuuluvat Turku Ratapiha -hankkeen esiselvityksestä vastanneeseen työryhmään yhdessä Oy HIFK-Hockey Ab:n hallituksen puheenjohtajan Timo Everin sekä hankejohtaja Ilkka Kilpimaan kanssa. Kyseinen työryhmä vastasi hankkeen esiselvityksen kustannuksista.

– Haluamme olla monipuolisesti mukana kehittämässä Turkua liike-elämän, kaupan, asumisen, kulttuurin ja matkailun vetovoimaisena keskittymänä. Turku Ratapiha -hanke antaa erinomaisen mahdollisuuden kotikaupunkimme kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, Koivu, Paananen ja Kodisoja sanovat tiedotteessa

Uuden tapahtumakeskuksen valmistuttua TPS siirtyy pelaamaan jääkiekon Liiga-ottelunsa uuteen areenaan.

– Toteutuessaan tämä hanke luo myös HC TPS:n toiminnalle maailmanluokan puitteet ja erinomaiset edellytykset kehittyä Euroopan huippuseuraksi, jonka toimintaympäristöstä tullaan hakemaan oppia läheltä ja kaukaa. Turussa avautuu mahdollisuus ottaa isoja askeleita jääkiekon ja muun urheilun kehittämiseksi, Koivu, Paananen ja Kodisoja jatkavat.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 480 miljoonaa euroa ja hanke on määrä toteuttaa pääosin yksityisellä rahoituksella. Suunnitelman mukaan rakentaminen voisi alkaa vuonna 2020.

Turussa lasketaan, että hankkeen työllisyys- ja verovaikukset ovat merkittävät: esiselvityksessä tehtyjen arvioiden mukaan rakennusaikainen tulo kaupungille olisi 17,6 miljoonaa euroa, ja sen työllistävä vaikutus 2600 henkilötyövuotta. Toiminnan aikainen vuosittainen verotulo kaupungille olisi noin 4,8 miljoonaa euroa, ja sen arvioidaan tuovan noin 790 työpaikkaa.

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10