New York Rangersin suomalaisvahti Antti Raanta vaihtaa hyvin todennäköisesti osoitetta tänä kesänä NHL:ssä.

Raantaa on viety tuoreeltaan muun muassa Calgary Flamesiin ja Winnipeg Jetsiin. Tämän lisäksi häntä on pidetty hyvin vahvana vaihtoehtona Vegas Golden Knightsille tulevassa laajennusdraftissa.

28-vuotiasta suomalaisvahtia ei suojata draftissa, minkä vuoksi hän on tarjolla Vegasille.

Tämä toki vain siinä tapauksessa, että Raanta ei vaihda maisemaa ennen draftia.

– Tällä kaudella Henrik Lundqvist koki melkoisia kuoppia, ja nyt Rangers menee kohti laajennusdraftia, jossa he voivat menettää todella tärkeän palan, eli Raannan, The Hockey Newsin toimittaja Jared Clinton käy läpi.

Clintonin mukaan tuleva laajennusdrafti onkin melkoinen peikko Rangersille.

– Muutamille seuroille laajennusdrafti tuo kovasti harmaita hiuksia, jos miettii maalivahtipuolta. Silti voi helposti sanoa niin, että kukaan muu ei ole yhtä huolissaan siitä kuin Rangers, Clinton näkee.

Kiekkoraamatun toimittaja nostaa esille Washington Capitalsin Philipp Grubauerin ja Edmonton Oilersin Laurent Brossoitin muina potentiaalisina menetyksinä.

– Capitalsilla Braden Holtby on aivan uransa huipulla, Oilersilla taas Cam Talbot on ollut iso nimi viime vuosien aikana. Rangersille Raannan menetys tarkottaisi sitä, että Lundqvistin pitää löytää oma tasonsa hyvin nopeasti.

Lundqvistin viime kausi oli yksi ruotsalaisvahdin uran heikoimmista. Sekä miehen torjuntaprosentti että päästettyjen maalien keskiarvo jäivät liigan keskiarvon alapuolelle.

Viime kaudella nimenomaan Raanta astui esille, kun Lundqvist oli vaikeuksissa.

– Raannan torjuntaprosentti oli 92,2 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,26. Hän oli yksi parhaista maalivahdeista tasakentällisin pelattaessa. Raanta oli iso syy sille, että Rangers pääsi ylipäätään pudotuspeleihin, Clinton muistuttaa.

Raannalle itselle Las Vegasiin päätyminen voisi olla erittäin hyvä juttu.

– Raanta on halpa vaihtoehto; hänellä on yksi vuosi jäljellä nykyistä sopimusta ja hän on näyttänyt merkkejä siitä, että hän voisi olla valmis kantamaan suurempaa vastuuta. Ja jos homma ei lähde toimimaan, vahinko ei ole järin suuri, sillä Vegasin ei ole tarvinnut tehdä isoja panostuksia hänen takiaan.

– Samalla vuoden sopimus meinaa sitä, että Raanta voi näyttää olevansa jatkosopimuksen arvoinen. Golden Knightsilla on paljon rahaa käytettävissään, Clinton miettii.

Raannan päätyminen Vegasiin ei ole itsestään selvyys, sillä Rangers saattaa kaupata hänet vielä ennen laajennusdraftia.

Clinton nostaa esille erityisesti Winnipeg Jetsin, jossa Raanta voisi jakaa vastuuta nykyisen ykkösvahdin Connor Hellebuyckin kanssa. Jetsillä on riittänyt ongelmia maalivahtipelin kanssa viime kausien aikana. Tähän Raanta voisi tuoda vakautta.

– Hän voisi sopia sinne oikein hyvin, Clinton näkee.

Toisena treidivaihtoehtona on ollut Calgary Flames, joka tarvitsee Clintonin mukaan selkeän ykkösvahdin.

– Raanta on pelannut yhteensä 94 ottelua neljän viime kauden aikana. Se taas ei luo niin lupaavaa pohjaa Flamesille, joka ei ole löytänyt kunnon ykkösvahtia viime vuosina.

Joka tapauksessa Clinton uskoo, että Raanta vaihtaa maisemaa kesän aikana.

– Onko se sitten Golden Knights, Jets tai Flames – hänen pelaamisensa on johtanut siihen, että kiinnostusta on ilmoilla ja hän vaihtanee maisemaa. Iso kysymys on se, mihin hän päätyy ja millaista roolia hänelle on tarjolla.