KÖLN. Leijonat onnistui tekemään melkoisen kasvojenmuutoksen 48 tunnin sisällä, sillä tiistaina Kanada oli vielä ison askeleen edellä Suomen joukkueeseen nähden.

Torstaina USA:ta vastaan Leijonien suoritus oli äärimmäisen vahva.

– Ehkä tiistain Kanada-pelissä pystyttiin vähän kusettamaan pelisuunnitelmassa. Otettiin sitten hattu kauniiseen käteen ja pistettiin puolustuspeli kuntoon. Silloin autetaan paljon enemmän maalivahtia, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki mietti.

– Tiedettiin, että siellä on valtava määrä taitoa ja lohkoykkönen vastassa. Pystyttiin puolustamaan heidän suorahyökkäys- ja kääntöpeli pois. Sitä kautta pystyttiin pelaamaan jäähyttömästi. Siinä oli aika paljon sellaisia avaimia voittoon.

Näistä ylivoimaisesti suurin elementti oli keskialueen puolustaminen, joka turhautti USA:ta.

Paljon muutakin positiivista nousi Marjamäen näkemyksissä esille.

– Itse asiassa me oltiin aika paljon parempi joukkue, kun katsoo ihan mitä tahansa tilastoja. 8-4 laatupaikat kahteen ekaan erään. Tuntui, ettei saada maaleja hyvistä paikoistakaan. Oli läpiajoja sun muita. Onneksi pysyttiin rauhallisina ja hoidettiin homma kotiin.

Henkisellä puolella Leijonat oli tehnyt kovasti töitä Kanada-pelin jälkeen.

– Tuossa on ollut pakkovoittoja, että päästään ylipäätänsä pudotuspeleihin. Ollaan hoidettu ne ja joukkue on kasvanut. Tässä oli paljon niitä elementtejä, mitä meillä on olemassa. Puolustettiin tiiviisti ja kurinalaisesti. Tuo Kanada-peli auttoi meitä. Ruvettiin paukuttamaan jo eilen pelaajien takaraivoon, että miten halutaan pelata. Joukkue pysyi todella rauhallisena alusta loppuun asti.

– Olihan nytkin pakkovoitto, mutta enemmän tehtiin töitä sen suhteen, ettei tämä olisi pakkovoitto. Katsottiin niin, että olisi sitten hävitty tai jääty Pariisin alkulohkoon, niin ihan yhtä arvokkaita ihmisiä me ollaan. Urheilijoita, pelaajia ja valmentajia. Sitä ollaan yritetty tässä sanoa. Sieltä se rentous ja usko tulivat tähän peliin.

Marjamäki haki osuvan kuvastuksen Leijonien kokeneemmalta osastolta.

– Esimerkiksi (Lasse) Kukkonen, jolla on kymmenennet MM-kisat meneillään sanoi, että ei ole ollut koskaan tämmöisessä joukkueessa, missä on näin hyvä ilmapiiri ja luottamus toisiinsa. Se on aika paljon sanottu.

– Täällä on hyviä, oikeanlaisia tyyppejä ja kaikki ovat tasa-arvoisia. Kukaan ei leiki mitään staraa. Kaikki ovat tosi sitoutuneita. Meillä on tosi nastaa keskenämme.

Marjamäeltä kysyttiin, oliko USA-peli täydellinen onnistuminen Leijonilta.

– Täydellistä jääkiekkopeliä ei ole varmaan pelattu, mutta voin sanoa että kyllä me aika lähellä oltiin. Kun katsoi, että miten pelaajat pelasivat ja kuinka rauhallista se tekeminen oli. Tyylikäs suoritus kauttaltaan. Taas toisaalta matka on kesken.

– Huomenna huilaillaan ja ruvettiin keskittymään tulevaan. Täällä on paljon voitettavaa ja täällä on kaikki mahdollista. Ruotsi-Sveitsi -pelistä tulee vastustaja ja he ovat Pariisissa. Tämä palautumisaika pitää hyödyntää paremmin kuin heillä, Marjamäki sanoi jo tulevasta.