PARIISI. Ennen MM-kisojen alkua Tshekin EHT-turnauksessa Leijonat onnistui ottamaan voitot Ruotsista ja Venäjästä, vieläpä kahden päivän sisällä.

Venäjä jäi ilman maaleja (1-0) ja Ruotsi kaatui lukemin 3-2.

Tulosten perusteella voisi ajatella, että Leijonien lähtökohdat ovat varsin hyvät tulevia kisoja ajatellen.

Tosiasiassa Leijonien otteet jättivät vielä paljon kysymysmerkkejä ilmoille.

Varsinkin hyökkäyspelaamisen osalta.

Siitä jäi iso teema Leijonille MM-kisojen alkuun.

– Paljon on työstettävää, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki myönsi SuomiKiekko-sivustolle.

– Kolme viikkoa harjoiteltiin hyökkäysrytmiä ja oltiin paljon kiekossa. Nyt sitten pistettiin puolustuspeliä kuntoon. Ylipäätänsä jouduttiin puolustamaan, kun oli huippujoukkueita vastassa. Kaiken lisäksi mukaan tuli kahdeksan uutta hyökkääjää. Samalla myös ne viimeiset valinnat vaikuttivat. Ei se hyökkäyspelaaminen kauhean rentoa sitten ollut.

Marjamäestä ei paista läpi iso huoli, vaikka Leijonat muun muassa sortui lukuisiin pahoihin kiekonmenetyksiin viikonlopun otteluissa. Nämä taas näkyivät nopeasti vastustajien huippupaikoissa.

– Pystytään pelaamaan äärimmäisen laadukasta hyökkäyspeliä ja niin meidän pitääkin pystyä pelaamaan, koska siellä on erityyppisiä joukkueita vastassa. Välillä on 0-5-träppiä, välillä tulee joukkueita, jotka karvaavat kolmella. Kaikkia vastaan pitää pystyä pelaamaan ja kaikkia vastaan pitää olla valmiina, tulee sieltä sitten mitä tahansa.

– Kun tuli niin monta uutta hyökkääjää mukaan, niin haluttiin luoda peruskivijalkaa puolustamisen kautta. Samalla haluttiin antaa uudelle maalivahdille mahdollisuus pelata voitoista. Kyllä se hyökkäyspelaaminen sieltä tulee.

Marjamäki puhuu siitä, miten vastaan tulee erityyppisiä joukkueita, mikä on ”MM-kisojen hienous”.

Toisaalta tämä luo myös haasteita. Osaa vastaan on pystyttävä olemaan hyvin aloitteellinen. Joidenkin kohdalla taas on pystyttävä puolustamaan hyvin tiiviisti, jopa yltiöpassiivisesti.

Leijonilla kun ei ole mitään suurta materiaalietua tulevassa turnauksessa.

Mutta millaisilla tavoitteilla Leijonat lähtee Ranskaan ja Saksaan?

Se on kysymys, jota Leijonissa vielä mietittiin tiistaina.

– Totta kai pitää unelmoida menestyksestä, mutta siinä pitää ymmärtää myös se päivittäinen tekeminen. Että voi edes ylipäätänsä unelmoida. Tehdään joukkueen kanssa pari tärkeää ryhmätyötä tässä lähiaikoina. Pidetään tavoitepalveria ja mietitään sitä, että miten suhtaudutaan eri asioihin, Marjamäki kävi läpi.

– Millainen joukkue me oikeasti halutaan olla? Miten toimitaan, jos tulee negatiivisia tuloksia? Tai jos tulee positiivisia tuloksia? Mitä eroa on huippujoukkueella ja keskivertojoukkueella? Itse olen saanut olla paljon voittavissa ja hyvissä joukkueissa. Tässä joukkueessa on aika monta sellaista, jotka ovat voittaneet mestaruuksia. Ei ole kauhean montaa, joka ei ole ollut voittavassa joukkueessa. He tietävät sen, että mikä se homman nimi on.

Leijonat avaa MM-turnauksen perjantaina ottelulla Valko-Venäjää vastaan.