HELSINKI. Finnairin pääkonttorin aulassa Leijona-pelaajien keskeltä erottuu erityisesti yksi hahmo.

Salapoliisihattu päässä virnuileva kansantaiteilija.

Juhamattihan se siellä!

– Tämä soppii Ranskaan oikein hyvin, Aaltonen esittelee kisavarustusta SuomiKiekko-sivustolle.

Aaltonen on ehtinyt olla kansan syvien rivien hampaissa hieman yli viikon ajan.

HIFK:ta tällä kaudella edustaneen laitahyökkääjän nimi komeili viimeisellä leirilistalla.

Moni ihmetteli: mitä se Aaltonen siellä tekee?

Sama meno jatkui myös itse MM-joukkueen nimeämisen jälkeen.

– Eihän niiltä otsikoilta voi välttyä, jos yhtään nettiä selaa. En mää niitä kuitenkaan lue, ei ne mua kiinnosta. Mutta se on harmi, jos joku pahoittaa mielensä.

– Ainahan se on Suomessa niin, että on sitten kuka tahansa, aina pitää jostain napista. Jollakin on niin paha mieli, kun ”se on siellä”. Mutta se on meidän suomalaisten tyyli ja niillä (ihmisillä) on oikeus siihen.

– Sitten kun onnistuu, niin sitten ollaan: ”minähän sannoin, että sinä oot niin hyvä”. Eihän me olla tilivelvollisia niille ihmisille. Meillä on oma juttu joukkueen kesken ja me hoidetaan hommat mahdollisimman hyvin, Aaltonen kuittaa aiheen.

Kohuratkaisu

Aaltonen herättää tunteita ympäri Suomea. Yhtenä päivänä huikea taituri, toisena päivänä maalin taakse piiloutuva ristiriitaisuuden ritari.

Syy sille, miksi Aaltonen valinta herätti niin kovasti närää, oli se, että 31-vuotiaan hyökkääjän kevät oli hyvin tukkoinen.

21 ottelua putkeen ilman maaleja.

Kevään loppuvaiheilla eteen tuli myös muun muassa katsomokomennus. Aaltonen otettiin sivuun IFK:n kokoonpanosta ennen viidettä välieräottelua.

– Koutsit tekevät päätöksiä ja eihän siinä ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä se. Jos se oli heidän mielestä paras ratkaisu, niin sillä selvä. Ei siinä ole sitten hirveästi mitään sanottavaa. Ikävä tietenkin, että tuli sitten tappio. Siinä mielessä tympäisi tosi paljon. Olisi ollut annettavaa, mutta he eivät nähneet sitä niin, Aaltonen palaa kyseiseen ratkaisuun.

Dramaatiikka Iin kasvatti ei asiassa näe.

– Se on mennyttä ja ei sille voi mitään. Ei mulla ole jäänyt siitä mitään hampaankoloon.

Pronssiottelussa JYPiä vastaan Aaltonen oli jälleen kokoonpanossa. Se ei kuitenkaan jäänyt kauden viimeiseksi kamppailuksi.

– Sen jälkeen tuli lauantaina viesti, että hommat jatkuvat tiistaina. On mahdollisuus antaa näyttöjä MM-kisoja varten.

– En pistänyt pahitteeksi. En todellakaan. Loppukausi oli vaikea ja totta kai halusin lähteä todistamaan itselleni, että homma toimii. Eikä se loppukausi nyt sinänsä niin huonosti mennyt.. se oli vaan siitä, että ei tullut tehoja. Ne uupuivat.

Putteja sisään Pariisissa?

Aaltonen matkaa Ranskaan vapaana agenttina.

– Niin, työtönhän mää olen, Aaltonen naureskelee.

Aaltosen sopimus loppui IFK:n kanssa 1.5.

– Katellaan nyt, että mitä ensi vuonna tapahtuu. En mää aio kisojen aikana alkaa vääntää noiden hommien kanssa. Pelataan ensin ja katsotaan sitten sen jälkeen, että mitä on tarjolla, Aaltonen tuumaa tulevaisuuden kuvioista.

Sitä ennen edessä on vähintäänkin matka Pariisiin.

– En itse asiassa ole ikinä käynyt siellä. Ranskassa kyllä, mutta Pariisissa en vielä. Tulleepahan sekin koettua nyt.

Mitäpä sitten Pariisissa herra Aaltoselta nähdään?

– Ommaa peliä. Meillä on tuossa tuttu systeemi, samaa, mitä oli jo Kärpissä. Tietenkin siihen on tullut pieniä muutoksia tässä matkan varrella. Teen, mitä pitää tehdä. Yritän tuoda ja tuon ne omat vahvuudet hyökkäyspelliin ja kiekolliseen peliin.

Aaltonen oli katkaista pitkän maalittoman putkensa viikonloppuna Venäjää vastaan. Vastahyökkäyksen päätteeksi Aaltonen oli ensimmäisenä oman laukauksensa irtokiekossa, mutta sijoitus tyhjään maaliin osui tällä kertaa tolppaan.

Silloin Aaltonen harmitteli Ylen haastattelussa, ettei putti tällä kertaa tippunut sisään.

Aika mennä golf-kursseille kesällä?

– Heh, ei, ei, ei. Golffi ei oo mun juttu. Liian kauan kestää ne kierrokset, Aaltonen naureskelee.