© Kuva: Ilari Isotalo

TPS-luotsi pyörittelee päätään suljetun sarjan irvikuvasta – ”Mitenhän tämän kauniisti sanoisi”

OULU. Runkosarjan loppumetreillä kovaa taistelua toisesta sijasta käyvä TPS on parhaillaan melkoisen karavaanimatkailun äärellä.

Viikon alussa sen bussi matkasi Lahteen, eli heti alkuun pottiin tuli 243 kilometriä. Ei vielä paha.

Sitten torstaiksi Ouluun. 508 kilometriä lisää.

Entäs lauantaina? Matka on silloin taittunut Lappeenrantaan, eli 554 kilometriä lisää.

Ja sieltä vielä kotiin, eli Turkuun, mikä tietää 391 kilometrin loppurutistusta.

Eli sellainen kevyt 1696 kilometrin matkailu pudotuspelien alle!

– Eihän tämä (reissu) kovin hauska ole, mutta hyvä puoli tässä on se, että joukkue on koko ajan yhdessä. Tämä on vähän niin kuin KHL-matka, TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin miettii SuomiKiekko-sivustolle.

KHL-reissuista Selinillä on hyvä tietämys, sillä hän toimi Barys Astanan päävalmentajana ennen kuin hän päätyi Turkuun.

– Kolmen pelin ajan ollaan koko rajan reissussa, vähän niin kuin monesti siellä. Tämä pitää ottaa kokemuksena. Jos ajattelee jaksamista, niin eihän tämä hyvä vaihtoehto ole. Rullataan edestakaisin maisemia tässä. Mutta pitää uskoa niin, että tästä on vielä hyötyä keväällä. Pudotuspelejä kuitenkin pelataan joka toinen päivä, Selin jatkaa.

Matkailuviikko TPS:llä alkoi tappiolla, kun tiistaina Pelicans oli sitä parempi lukemin 2-1. Oulusta kaksikerroksisen bussin kyytiin lähti kaksi pistettä, kun Tomi Kallio upotti torstaina ainoana pelaajana rankkarin sisään. Loppulukemat olivat TPS:n hyväksi 3-2.

Tämän viikon puolella viimeinen ottelu on Lappeenrannassa SaiPaa vastaan. Se on omalta osaltaan hyvin erilainen kamppailu, jos katsoo muita TPS:n viimeisiä otteluita runkosarjan loppuvaiheilla.

Suljetun sarjan oireyhtymä

TPS:llä Pelicansia ja Kärppiä vastaan ilmoilla oli pudotuspelihenkeä.

Lauantaina?

Aivan toinen tarina.

SaiPa pelaa tällä hetkellä melkeinpä täysin A-junioreilla.

Sen pudotuspelihaaveet katosivat jo ajat sitten ja se myi useamman pelaajan muualle.

Meno on melkoisen karua. Esimerkiksi torstaina SaiPa hävisi kotiottelunsa KooKoolle lukemin 1-7.

Niin, vastassa kun oli toinen joukkue, jolla pudotuspelihaaveet olivat jo menneet.

Lauantaina TPS:llä haaste on siis aivan toisesta päästä.

– Meillä on kuitenkin niin pro tuo meidän kokeneiden pelaajien osasto. Ja kyllä me valmentajat pidämme huolen siitä, että olemme valmiina siellä, Selin vannoo.

Mutta haastetta on turha kiistää.

– Eihän sitä voi. Se on peräisin siitä, kun tämä sarja on kiinni. Tässä on vähän niin, että viimeisten kymmenen pelin ajan osa pelaa ja muut kilpailevat. Se on tässä se ongelma, Selin miettii ja avaa näkemyksiään:

– Jos puhutaan huippuliigasta ja siitä, että pelataan 60 peliä, niin nyt joillakin joukkueilla on ollut niin, etteivät he enää kilpaile. Toiset taas taistelevat kynsin hampain pudotuspelipaikoista. Eihän se niiden seurojen tai joukkueiden vika ole, ei missään tapauksessa.

– Mitenhän tämän kauniisti sanoisi. Ei näin pitäisi olla, kun puhutaan huippu-urheilusta ja kilpailusta. Silloin pitää kilpailla loppuun asti, 60 ottelun ajan.

Eikä asiaa tarvitse kaunistella. Vaikka SaiPalla on ollut paljon loukkaantumisia, on nykyinen tilanne näyttänyt suljetun sarjan pahimman puolen. Käsille on tullut paha irvikuva.

– Jos tässä olisi liigakarsinnat, niin nämä loputkin pelit olisivat erittäin kovia, Selin näkee.

Aikanaan sarjan sulkemista perusteltiin taloudellisella riskillä. Asiaan ei ole tehty muutoksia pitkään aikaan, vaan mukaan on tuotu kabinettipäätöksillä uusia joukkueita.

– Luotan siihen, että ne jotka ovat tästä vastuussa, miettivät tätä asiaa. Että mikä tässä on järkevää. Ei kukaan tietenkään halua pudota taloudellisesti kuiluun. Mutta kun huippu-urheilusta puhutaan, niin silloin puhutaan kilpailusta. Silloin sen kilpailun pitää kestää loppuun asti, Selin painottaa.

Kohti pudotuspelejä

Kun runkosarjassa kahta joukkuetta lukuun ottamatta (Kärpät ja Jukurit) kaikilla muilla on jäljellä vielä kaksi ottelua, on TPS toisena.

Se on pisteen edellä KalPaa ja kaksi pistettä edellä JYPiä.

Eli kaikki on käytännössä sen omissa käsissä, kun viimeisiä otteluita kohti mennään.

Samalla TPS on saanut erittäin hyviä mittareita siitä, missä sen taso liikkuu.

Esimerkiksi torstaina Oulussa TPS joutui todella koville.

– Äärettömän kovaa taistelua oli koko kamppailu. Oli ilo katsoa. Esimerkiksi meiltä kukaan ei väistellyt tai kierrellyt mitään. Kaikki lyötiin likoon.

– Tämä oli hyvä mittari. Kärpät on ihan eri joukkue kuin syksyllä. Se on äärettömän nälkäinen ja pelaa laadukasta viisikkopeliä hyvin sitoutuneesti. Erinomainen vastus oli meille, Selin mietti.

Kärpät voi hyvinkin päätyä TPS:lle vastaan viime kevään tapaan jo puolivälierissä. Tältä kannalta torstain kohtaaminen oli entistä mielenkiintoisempi.

Mutta hyvä kysymys on, että missä TPS tällä hetkellä menee?

Kuinka valmis se on pudotuspelejä varten?

– On pystytty pelaamaan tässä aika tasaisia pelejä, eikä verkko ole heilunut meidän päässä. Mutta taas jos katsoo viimeisiä 5-6 peliä, niin kyllähän sieltä paistaa se, miten vähän maaleja ollaan tehty. Siinä tehokkuudessa on työstettävää, turkulaisseuran luotsi Selin pohtii.

» Erikoissivultamme löydät Liigan ottelut, tulokset, taulukot, uutiset ja Liiga-kampanjat!