© Kuva: Getty Images

NHL-seuran näyttävää tunnusmerkkiä vihataan ympäri sarjaa – ”Pahin asia koko jääkiekossa”

Eri urheiluseuroilla on omia perinteitä ja tunnusmerkkejä.

Joillakin tunnusmerkit ovat hyvin erikoisia.

NHL:ssä Columbus Blue Jacketsilla on suorastaan hyvin vihattu sellainen.

Sen kotiluolaan Nationwide Arenalle kiikutettiin aikanaan mallinnus 1800-luvun aikaisesta sotatykistä. Tämä symboloi osaltaan koko seuran taustaa. Blue Jacketsin nimi kun on peräisin 1860-luvun Amerikan sisällissodasta, jolloin Ohio (missä seura sijaitsee) toimi hyvin keskeisenä paikkana.

Blue Jackets hankki itselleen vuonna 2005 käsintehdyn tykin paria vuotta myöhemmin. Sen jälkeen tykki on paukkunut aina kun Blue Jackets tulee jäälle, kotijoukkueen maalien yhteydessä ja Blue Jacketsin voittaessa.

Tykki ampuu savua, mutta se luo oikeasta tykinlaukauksesta simulaation pamahduksen ja äänimaailman osalta.

– Se on meidän oma juttumme. Siksi rakastan sitä. Sen pamaus on aivan oma kokonaisuutensa ja se luo niin huikean fiiliksen. Olen nähnyt ja kuullut ihmisten tulevan areenalle ihan jo siksi, että he näkevät sen. He janoavat sitä, että se paukahtaa. Noita tarinoita on mahtava kuulla, koska tietää sen, että me olemme aiheuttamassa sitä kokemusta, Blue Jacketsin kapteeni Nick Foligno mietti seuran sivuille koootussa jutussa.

Tykistä on tullut iso osa seuran identiteettiä. Blue Jackets muun muassa kantaa kolmospaidoissaan logoa, jossa keskiössä on itse tykki.

– Se on upea osa kulttuuriamme ja sitä, mitä itse joukkue on, Foligno hehkuttaa.

Folignolle on kertynyt hauskoja kokemuksia vuosien varrella tapauksista, joissa tykki on aiheuttanut kovia reaktioita. Yksi parhaista tuli vastaan vuoden 2015 tähdistöottelussa, joka järjestettiin Ohiossa.

Silloin Calgary Flamesin tähtihyökkääjän Johnny Gaudreaun reaktio tallentui hyvin mieleen Folignolle.

– Olin aivan hänen vieressään ja hän pelästyi. Muistan sen, kun olin itse aikanaan vaihtoaitiossa ja pelästyin aivan samalla tavalla kuulessani sen ensimmäistä kertaa. Nyt sain hyvät naurut, kun näin hänen (Gaudreaun) reaktion.

Mutta aivan kaikilta ei irtoa hehkutusta tykille.

Ympäri NHL:ää monet ovat ilmoittaneet suorin sanoin näkökantansa Blue Jacketsin tunnusmerkistä.

Näitä toteamuksia koottiin yhteen Blue Jacketsin verkkosivuille.

”Vihaan sitä tykkiä” – Philadelphia Flyersin kapteeni Claude Giroux.
”Se on pahin asia koko jääkiekossa” – Washington Capitalsin tähtihyökkääjä T.J. Oshie.
”En pidä siitä. En usko, että kukaan pitää siitä. Se ei ole hauska juttu, kun pelaa Columbuksessa. Se pelästyttää edelleen minut” – Los Angeles Kingsin tähtipakki Drew Doughty.
”Tykin on lähdettävä, Blue Jackets” – Florida Panthersin ykkösvahti Roberto Luongo.

Näistä huuteluista Blue Jackets on vähät välittänyt. Tykki näkyy osaltaan kaikissa sen paidoissa ja esimerkiksi vierasjoukkueen tilojen lähellä on iso maalaus tykistä Nationwide Arenalla.

» NHL:n tulokset, taulukot ja uutiset löydät erikoissivultamme!