© Kuva: Juha Tamminen

HIFK:lla oma kysymys ykkösmaalivahdin roolin kanssa – ”Haluan olla se”

OULU. Lauantain Kärpät-ottelun perusteella on vaikea vetää aivan suoraa analyysiä siitä, missä HIFK tällä hetkellä menee.

Kärpät oli vahva ja loi paljon maalipaikkoja. Se hallitsi kenttätapahtumia.

Mutta jatkuvasti se pysähtyi muuriin nimeltä Kevin Lankinen.

Molemmille joukkueille kamppailussa oli isot panokset. IFK tavoittelee vielä muun muassa Kärppien ohittamista ja nousua paremmille paikoille ennen pudotuspelien alkua.

Kolme pistettä Oulusta (0-2) teki hyvää tämän tavoitteen kannalta.

– Kärpät pelasi hyvän pelin ja antoi meille todella kovan vastuksen. Tänään oli sellaista pudotuspelihenkeä ilmassa. Taisteltiin, laitettiin kiekot nöyrästi ulos omalta alueelta ja puolustettiin hyvin, illan hahmo Lankinen kehaisi koko joukkuetta.

Kauniita sanoja, mutta todellisuudessa Lankinen pelasti useaan otteeseen vieraat takaiskuilta. Kärpillä oli vähintään kymmenen hyvää maalipaikkaa, jotka Lankinen koppasi eri keinoin.

– Tämmöiset voitot, missä taistellaan, ollaan alakynnessä, mutta lopulta raavitaan ne kolme pistettä, vahvistavat joukkuetta entisestään. Tärkeitä juttuja kevättä ajatellen, Lankinen mietti.

HIFK on ollut tällä kaudella vaikeuksien keskellä ja sen pelistä on paistanut tasaisuuden sijaan aivan liikaa ailahtelevuutta.

Mutta se on arvaamaton.

Monesta syystä.

Yksi, ehkäpä isoin mahdollisuus löytyy joukkueen nimilistasta.

– Meillä on syvyyttä kokoonpanossa. Niin hyökkäyksessä, puolustuksessa kuin maalivahtien saralla, Lankinen käy läpi.

Voimavaroja IFK:lla on. Esimerkiksi kevättä kohti mentäessä sillä on kaksi oikein hyvää maalivahtia.

Toinen veskari, Niklas Bäckström, on ehtinyt olla loukkaantuneena tällä kaudella, mutta nyt myös hän on mukana kuvioissa.

– ”Nikke” on pelannut hyvän kauden ja harmi, että hänellä on ollut vähän loukkaantumisia tuossa. Kevättä ajatellen, kun pelitahti kiihtyy, siitä on varmasti hyötyä, Lankinen sanoo, kun häneltä kysyy kahdesta hyvästä maalivahdista.

– Molemmat ovat voineet keskittyä taas siihen omaan juttuunsa. Tuossa on kuitenkin jouduttu menemään käytännössä yhdellä maalivahdilla pitkään ja hänelle (Lankiselle) on tullut aivan mieletön vastuu. Nyt kun siinä on toinen jakamassa sitä vastuuta, niin se auttaa paljon, IFK-luotsi Antti Törmänen miettii.

Iso kysymys IFK:lla on se, että kumpi kantaa keväällä ykköstorjujan vastuuta? Lankinen vai Bäckström?

Vaikka eri tahot puhuisivat vastuun jakamisesta ja sen tärkeydestä, kuka maalivahti ei haluaisi pelata ja olla tolppien välissä ilta toisensa jälkeen?

– Kyllä mä haluan olla se ykkösveskari ja tuntuu siltä, että tänä vuonna olen kasvanut siihen rooliin ja olen ansainnut sen. Toisaalta kun kevät tulee ja on paljon pelejä, niin silloin mennään ottelu kerrallaan ja ajatellaan joukkueen parasta, Lakinen pyörittelee.

Vaikka Lankinen on ehtinyt pyöriä kuvioissa jo tovin ajan, pistää muistaa se, että hän on vasta 21-vuotias.

Kahdella aiemmalla IFK-sesongilla Lankinen on torjunut hieman yli 20 ottelua per kausi.

Nyt Lankinen on ehtinyt pelata jo yhteensä 41 peliä tälle kaudelle. Kovasta kuormasta on tullut Lankiselle suurin opetus.

– Pitää olla joka ilta valmiina, ihan sama kuinka monta peliä tai kuinka monta bussituntia on takana. Valmistautuminen pelejä varten on mennyt eteenpäin ja olen pystynyt pitämään sen hyvän tason oikeastaan joka ilta. Olen pystynyt antamaan joukkueelle mahdollisuuden voittaa.

Lankisen torjuntaprosentti on tällä hetkellä 91,81 ja päästettyjen maalien keskiarvo vain 2,19.

Häntä voi pitää lähtökohtaisesti ykkösveskarina kevättä kohti mentäessä. Iso kysymys IFK:n kohdalla on se, että mihin se sitten joukkueena yltää.

– Niitä kolmeen pisteen voittoja ei ole tullut niin tiuhaan tahtiin, mitä olisi toivottu. Nyt niitä on tullut paremmin ja ehkä jo tulokset näyttävät sen, että peli on mennyt eteenpäin, Lankinen pohtii.

» Erikoissivultamme löydät Liigan ottelut, tulokset, taulukot, uutiset ja Liiga-kampanjat!