Jokerit aloittaa oman pudotuspelitaipaleensa tiistaina TsSKA:ta vastaan.

Pudotuspelipaikkansa Jokerit onnistui varmistamaan vasta viime metreillä. Ihan itse varmistukseen se sai muualta apua, sillä SKA:n voitto HK Sotshista varmisti sen, ettei Sotshi pystynyt enää nousemaan sen ohitse.

Lauantaille jäikin jännitettäväksi vielä se, asettuisiko vastaan TsSKA vai SKA. Ensimmäisenä mainittu hoiti oman hommansa ja nappasi läntisen konferenssin ykköspaikan.

Tästä seuraus oli se, että avauskierroksen vastustaja sillä on Jokerit, jolla riitti jos jonkinlaisia ongelmia runkosarjan taipaleen aikana.

Konkreettisesti ongelmat näkyivät muun muassa siinä, että se menetti useita kertoja johtoasemansa aivan pelien loppuvaiheilla.

Ilmiö söi Jokereilta merkittävän määrän pisteitä.

Mutta hyvä kysymys on se, mistä tämä ilmiö kumpusi?

– Luulen sen johtuvan siitä, että Jokereilla koko kausi on ollut selviytymistä. Ei tarvitse mennä edes loukkaantumisten taakse, vaan voi mennä ihan tuonne joukkueen rakennusvaiheeseen ja siihen, kun tämän kauden joukkue nimettiin. Tuo nippu on rakennettu monen jos-kysymyksen varaan. ”Jos tämä onnistuu ja jos tämä onnistuu.” Sitten kun kausi lähti liikkeelle, niin sitten tuli ilmi se, että ”hei, tämähän vaatii todella paljon töitä, että saa yksittäisiä pelejä voitettua”. Niitä kolmen pisteen voittoja ei alkanut tulla ja sen jälkeen itseluottamus voittamisen suhteen oli iso ongelma, Viasatille Jokereiden pelejä selostava Antti Mäkinen avaa SuomiKiekko-sivustolle näkökulmaansa.

– Hyvä esimerkki on runkosarjan toiseksi viimeinen kotiottelu Helsingissä Neftehimikiä vastaan. Jokerit pelasi äärimmäisen hyvää lätkää likimain 40 minuuttia ja viimeisten 20 minuutin ajan pelkkää norsukiekkoa. Omilta pois ja vähän niin kuin odotteli sitä, että milloin omissa kolahtaa. Jääkiekko on vain niin raaka peli, että jos alat pelkästään puolustamaan ja alat pelätä sitä johtoasemaasi, niin aika usein käy huonosti.

Koko kauden ajan Jokereihin on joutunut liittämään kysymysmerkkejä. Miksei tämä pelaaja ole esillä? Miksi tämä pelaaja on aivan pimennossa? Mistä löytyisi tasaisuutta?

– Joukkueen sisältä on nähnyt tietyistä pelaajista epävarmuutta ja se sitten iskee koko joukkueeseen. Kun kärkijätkät, pois lukien Peter Regin, sakkaavat, niin siinä on sitten paljon tekemistä yhteen 60 minuuttiseen, Mäkinen miettii

Kun Jokerit siirtyi KHL:ään, oli kiinnostavuusarvo sitä kohtaan luonnollisesti korkealla. Oli uudet venäläisomistajat ja oli kohua Liigan jättämiseen liittyen.

Kiinnostavuus on laskenut alaspäin varsinkin tällä kaudella. Vielä viime vuonna Jokerit menestyi tuloksellisesti runkosarjassa ja voitot imivät yleisöä lehtereille.

Toki tällä kaudella yleisökeskiarvo ei ollut mitenkään poikkeuksellisen heikko, mutta isossa kuvassa tuotteen houkuttelevuus on mennyt alaspäin.

Tällä kaudella Jokereiden otteissa on ollut runsaasti ailahtelevuutta. Samalla itse joukkueesta on puuttunut viime vuosilta tuttuja vetonauloja.

– On ollut Steve Mosesia, Linus Omarkia, Brandon Kozunia, jotka ovat sillä omalla hintalapullaan vastanneet täydellisesti huutoon. Jokerit on sellainen organisaatio, että kun tuollaiset kaverit onnistuvat, niin heille tarjotaan seitsemännumeroisia summia muualta, johon Jokerit ei pysty vastaamaan. Kunnioitan sitä, mitä herrat (Janne) Vuorinen ja (Jari) Kurri tekevät Jokereille ja tiedän sen, että heistä tihkuu jokainen hikipisara, kun he miettivät, että olisiko tämä se meidän jätkä vai olisiko se tämä. Annan enemmän kuin kiitettävän sille työlle, mitä he ovat tehneet Jokereiden eteen.

– Tällä kaudella niitä arpoja on vain tullut. (Joey) Hishon, (Michael) Keränen, (Brian) O’Neillkin lasketaan, vaikka hän on tehnyt maaleja. Hän ei ole ollut kuitenkaan niin valovoimainen. Sakari Salmisen voi myös laskea mukaan. Siinä on nimettynä jo neljä sellaista TOP 6 -hyökkääjää, joiden odotettiin onnistuvan. Tästä nelikosta rehellisesti O’Neill on ainoa, joka saa edes jotenkin puhtaat paperit. Jos kärki rakentuu siitä, että on kolme sellaista pelaajaa, joiden pitäisi olla siellä kärjessä ja he sakkaavat kaikki, niin silloin on itsestään selvää, että ollaan ongelmissa, Mäkinen käy läpi.

Myyntivaltit

Jokereilla iso haaste on se, että miten se saa taas puhuria allensa.

Miten kiinnostus saadaan nousuun ja miten se pystyy palaamaan jälleen mielenkiintoiseksi tuotteeksi?

Se on erittäin vaikea haaste purettavaksi, sillä Jokereilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta lähteä kilpailemaan muita KHL-seuroja vastaan aivan tähtitason kavereista.

Tähtiä kun se kaipaa, vaikka Jokereiden juttu on jatkossakin kokonaisuudessaan toimiva joukkue.

– Esimerkiksi Juhamatti Aaltosesta voi jakaa mielipiteitä siitä, että minkälainen jääkiekkoilija hän on. Mutta hän on pelaaja, josta ihmiset haluavat maksaa, koska tiedetään se, että sieltä voi tulla sirkustemppuja. Omark toi Helsinkiin sirkustemppuja, samoin Moses. Hartwall Arenalla on ollut sellaisia kavereita, joita on ollut siisti tulla katsomaan illasta toiseen. Nyt Jokereilla ei oikein ole sellaista tirehtööriä tuossa. Peter Regin on tämän sarjan parhaimpia pelaajia, mutta hän ei ole niin näyttävä pelaaja tai mikään sirkustaiteilija. Hän on joukkueen mies henkeen ja vereen ja hän on yksi lähimpänä NHL-tasoa oleva pelaaja koko KHL:ssä. Hän on kuitenkin enemmän työn ja pienten asioiden kautta tähti, kuin näyttävyyden kautta.

– Niitä näyttäviä pelaajia Jokereissa ei hirveästi ole ollut tällä kaudella. Sakari Salminen tuli siihen ruutuun, mutta hänellä ne taikatemput ovat olleet aika vähissä, Mäkinen perkaa.

Jokereiden pitääkin onnistua erittäin hyvin ensi kauden hankinnoissaan.

Jo nyt sillä on pohjilla runko, johon pitäisi kuitenkin löytää vielä lisää kärkeä. Sillä on erittäin hyviä kolmos- ja nelosketjun pelaajia, mutta näiden päälle pitäisi löytää niitä hahmoja, jotka osaltaan myyvät itse tuotetta ja vievät laivaa eteenpäin.

Mäkinen nimeää nopeasti yhden osa-alueen, missä Jokereiden pitää ottaa opiksi tästä kaudesta.

– Jokerit tarvitsee selkeän kakkossentterin. Regin kuuluu 1.-2. ketjuihin, mutta Jokerit tarvitsee toisen hänen tasoisen sentterin, minkä myötä se voisi sitten rakentaa hyvää hyökkäyspeliä KHL:ssä. Keskikaista on kuitenkin niin suuressa arvossa, vähän samalla tavalla kuin NHL:ssä. Jos se keskikaista ei ole kunnossa, niin sitten et voi unelmoida pelienvoittamisesta jatkuvassa frekvenssissä.

– Esimerkiksi Mika Niemi on hyvä sentteri, mutta ei niinkään kakkossentteri. Petteri Wirtanen on hyvä puolustava sentteri. Joey Hishon on pelannut keskellä, mutta valitettavasti hänestä ei ollut tälle joukkueelle avustajaa. Jokerit tarvitsee hyvällä työmoraalilla varustetun sentterin, joka pystyy taitavaan pelintekoon ja jolla on sellainen pelikäsitys, millä pystyy tekemään peliä ahtaista paikoista. Sellaisen, joka pystyy luomaan puukätisimmille laitureille mahdollisuuksia. Nuo ovat kuitenkin niitä asioita, mitkä auttavat viisikkopelaamisessa ihan tolkuttomasti.

Uusi maailma

Ennen tulevaa kautta Jokereilla on vielä iso vuori kiivettävänä.

Mikäli se haluaa menestyä tänä keväänä, on sen käytännössä voitettava ensin TsSKA ja sen jälkeen SKA.

Eli kaksi sarjan jättimörköä.

Toisaalta lähtökohdat ovat kimurantit, sillä juuri TsSKA:ta ja SKA:ta vastaan Jokerit esiintyi runkosarjassa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta erittäin hyvin.

– Nuo ovat niitä harvinaisempia pelejä, joissa Jokerit pääsee selkeästi altavastaajana pelaamaan, Mäkinen miettii.

Sinänsä hyppäys pudotuspeleihin ei ole iso juttu Jokereille, sillä se on käytännössä pelannut niitä jo tovin ajan.

– Runkosarjan loppuvaiheilla oltiin paineen alla, kun oli pakko voittaa pelejä, että ylipäätänsä päästiin pudotuspeleihin, Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen miettikin seuran verkkosivuilla.

Mukaan tulee kutkuttava elementti. Vaikka TsSKA on ollut tasaisen vahva koko kauden ajan ja vaikka se lähtee isona suosikkina sarjaan, ei yhtälöstä voi missään nimessä laskea ulos yllätyspotentiaalia.

Sitä nimittäin on, vaikka Jokereilla oli vielä runkosarjan loppuvaiheilla haasteita pelillisen jänteen kanssa.

Mutta samalla, kevään pelit ovat kuitenkin niin paljon henkisen puolen juttuja.

– TsSKA:lla on toki ollut omasta ansiostaan vähän helpompaa henkisesti, mutta nyt heillä ovat kaikki paineet. Se on kuitenkin heille aikamoinen katastrofi, jos he runkosarjan voittajana tippuvat tässä vaiheessa jatkosta, Jalonen puhuu realiteeteista.

– Kyllä heillä on pelko puserossa ja sitä me pyritään hyödyntämään tuossa.

Se olisikin mielenkiintoinen vivahde, jos vaikean runkosarjan jälkeen Jokerit järjestäisi suuren yllätyksen kevään alkuhetkillä.

Kuka silloin muistaa edes runkosarjan vaikeuksia, jos olet jyrännyt TsSKA:n ja SKA:n allesi?