Useat Liiga-seurat taistelivat läpimurron tehneestä hyökkääjästä – ”Sain monelta jengiltä tarjouksia”

© Kuva: Juha Tamminen

Kärpille jättikerroin 30,00 Ilvestä vastaan!

Viime vuosien kestomenestyjä JYP on saanut pelinsä raiteilleen nahkean syyskauden jälkeen. Hurrikaanilauman pelaajat löysivät lääkkeet kolmansien erien kiroukseen.

Yhtenä potentiaalisena mestariehdokkaana kauteen lähteneen JYPin moottori yskähteli syyskaudella pahasti. Joukkueen tavaramerkiksi muodostui johtoaseman hukkaaminen päätöserässä ja sitä kautta lukuisat maalin tappiot.

Sittemmin JYP on oikaissut kurssiaan selvästi. Viimeisen viiden pelin otannalla JYP on kerännyt eniten pisteitä Liigassa ja kymmenen pelin kuntopuntarissa paremmin on menestynyt vain sarjakärki Tappara.

Vaikuttaa siltä, että jyväskyläläiset onnistuivat murtamaan kolmansien erien kirouksen.

– Emme pelanneet alkukaudestakaan huonosti. Kolmannet erät olivat vain katastrofeja. Monesti hävisimme maalilla. Nyt tiukat pelit ovat alkaneet kääntyä meille, JYPin kultakypärä Antti Suomela sanoi SuomiKiekko-sivustolle.

Ei meillä ollut mitään erityistä palaveria, vaan enemmänkin olemme puhuneet erätauoilla ja ottaneet itseämme niskasta kiinni.

Suomelan mukaan ryhtiliike lähti ensisijaisesti pelaajista itsestään.

– Pelaajien kesken olemme siitä puhuneet. Ei meillä ollut mitään erityistä palaveria, vaan enemmänkin olemme puhuneet erätauoilla ja ottaneet itseämme niskasta kiinni. Kun tsemppaa vaihtoaitiossa äijiä, niin se pitää mielen positiivisena. Kun peliä johtaa, niin ei voi vaan puolustaa koko erää. 20 minuutin aikana tulee varmasti vastustajalle paikkoja. Nyt kiekollinen peli on säilynyt kolmansissa erissä ja sitä kautta on tullut voittoja, Suomela arvioi.

JYP onkin kohennellut asemiaan sarjataulukossa. Ennen perjantain peliä HIFK:ta vastaan Marko Virtasen valmentama joukkue on sijalla kahdeksan. Viidentenä oleva Pelicans on vain neljän pisteen päässä. Väliin mahtuvat Ässät ja perjantai-illan vastus HIFK.

– Nyt olemme voittaneet muutaman pelin ja peikko on jo hävinnyt. Olemme saaneet paljon itseluottamusta ja se on tuonut lisää rohkeutta pelaamiseen.

JYPin paras pelaaja

Ei ole liioiteltua sanoa, että kultakypärää kantava Suomela on ollut JYPin paras ja tasaisin pelaaja. Sitä voi hämmästellä, sillä tätä kautta ennen sentterin vyöllä oli Liigaotteluita vain 52.

22-vuotias keskushyökkääjä on Liigan pistepörssissä kuudentena tehoin 16+13=29. Viime talvena Bluesia edustaneen Suomelan peli meni jengoilleen uudessa seurassa heti ensimmäisistä otteluista lähtien.

– Se oli oma tavoitteeni, että pitää pystyä suorittamaan tasaisemmin. Viime kaudella kävi monesti niin, että pelin jälkeen huomasi pelin menneen kokonaan ohi. Nyt mietin vain sitä hetkeä pelissä. Jos menee yksi vaihto huonosti, niin mietin vaihdossa mitä voisi tehdä paremmin. Se on ruokkinut ja tuonut itseluottamusta. Itseluottamuksella on aika suuri merkitys tässä lajissa, Suomela tietää.

Suomela on tehnyt komean harppauksen Liigahyökkääjien eliittiin. Hän on sarjan toiseksi tehokkain keskushyökkääjä. Suomelan potentiaali oli hyvin tiedossa jo viime keväänä JYPin voittaessa kilpajuoksun pelaajan palveluksista.

– Sain monelta jengiltä tarjouksia. JYPin tarjoama rooli oli yksi parhaimmista. Tiesin, että täällä pääsen pelaamaan. Se on ollut hyväksi, kun on nuori sälli kyseessä. Lisäksi joukkue on tosi hyvä, mikä helpottaa omaakin hommaa.

Nyt haluan ratkaista pelejä itse. Kun saan kiekon lapaan, niin tiedän voivani tehdä maalin.

Kiekollisena sentterinä Suomela pystyy tarvittaessa nopeuttamaan tai hidastamaan pelitempoa. Pelintekemisen lisäksi huomioitavaa on komea maalimäärä. 16 osumalla Suomela on Liigan maalipörssissä jaetulla kolmannella sijalla.

– Viime kaudella oli sellainen fiilis kiekon saadessani, että mietin kenelle voisin syöttää. Nyt haluan ratkaista pelejä itse. Kun saan kiekon lapaan, niin tiedän voivani tehdä maalin. Enemmänkin olisi voinut tulla tulosta. Luotan omaan vetooni, Suomela kuvaili laukaustaan.

Jo A-maajoukkueen portteja kolkutteleva Suomela näkee kohdallaan pari isoa kehityskohdetta.

– Voisin pelata vielä kovempaa. Fyysisessä pelissä voi vielä kehittyä. Kulmapainit ovat ne vaikeimmat paikat minulle. Nopeudessa pärjään, mutta monta kiloa painavammat ovat vahvempia kulmissa. Hyökkäyspeli on ollut hyvää, mutta puolustamisessa voi vielä parantaa. Usein kiekko kiinnostaa liikaa ja oma äijä unohtuu puolustusalueella. Tilanteet pitää tunnistaa paremmin. Ennakointi on se isoin juttu, Suomela painotti.

Kärpille jättikerroin 30,00 Ilvestä vastaan!