Jos katsoit keskiviikkona HIFK:n ja Kärppien välisen ottelun, näit Joe Finleyn vaikutuksen helsinkiläisten puolustuspelaamiseen. Loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon palannut kovanaama jakoi useita highlight-tason taklauksia, mikä vei mehuja ja hyökkäysintoa Kärppien pelaajista.

Tarkkasilmäinen katsoja saattoi myös huomata, kuinka Finley nollasi Kärppien kuumimman hyökkääjän Mika Pyörälän. Kärppien kultakypärä oli selvästi jenkkipuolustajan erityistarkkailussa, sillä jo Kärppien puolustusalueella Finley tukahdutti useamman hyökkäykseen lähdön liimaamalla Pyörälän laitaan.

Lopputuloksena tulikuuman Pyörälän ainoa tilastomerkintä kahden laukauksen lisäksi oli yksi miinus merkintä, kun omissa soi. Finely puolestaan merkkautti 4-1 voitossa kunnioitettavan teholukeman +4.

HIFK:n alakerran isäntää aliarvioidaan rajusti hänen statuksensa takia. Hänen pelaamisena on ylittänyt kauden aikana kaikki odotukset. Varmasti jokainen vastustajan hyökkääjä voi allekirjoittaa, ettei häntä vastaan ole helppo pelata.

Yli kaksimetrinen 29-vuotias puolustaja sijoittuu kentällä fiksusti, hän häviää harvoin kaksinkamppailuja, minkä lisäksi häntä harvoin ohitetaan kiekon kanssa.

Finley ei ole kiekon kanssa pistelinko, mutta hän siirtelee kiekkoa fiksusti ja antaa tärkeän ensimmäisen syötön varmasti omille. Häneltä nähdään harvoin harhasyöttöjä tai turhaa roiskimista. Hän on ollut vain yhdeksän kertaa jäällä koko kauden aikana, kun vastustaja on tehnyt maalin tasaviisikoin.

Taklauksissa Finley on yksi sarjan parhaista. Tähän kun lisätään kovuus oman maalin edessä, on HIFK saanut hänestä todellisen luottopuolustajan itselleen. Ei ole vahinko, että Washington Capitalsin ykköskierroksen varaus kesältä 2005 johtaa HIFK:n tehotilastoa +10 lukemallaan.