Lue lisää:
Näistä asioista on rakentunut KalPan upea tarina – ”Siitä on tullut sellainen oma identiteetti”

Ensi kaudella KalPan penkin takana nähdään… ei uusi naama, vaan uusi päävalmentajanimi.

Seuralegenda Sami Kapanen kun hyppää puikkoihin.

Täksi kaudeksi Kapanen liittyi mukaan seuran valmennustiimiin apuvalmentajaksi.

Jo tähän mennessä kulunut kausi on avannut silmiä Kapasen mukaan.

– Tämä on ollut opettavaista aikaa. Pelaajana sitä näki paljon, mutta esimerkiksi jo viime vuonna nuorissa oli se haaste, että miten pystyy myymään sen tietyn idean ja ideologian joukkueelle. Miten saa joukkueen toteuttamaan sitä ajatusta, mikä liikkuu päässä. Sen siirtäminen osana valmennustyyliä joukkueelle on miehissä vähän eri juttu kuin nuorissa. Ja siihen päälle kaikki tämä paineenalaisuus ja hektisyys, Kapanen käy läpi antia SuomiKiekko-sivustolle.

Oppia on tullut niistä haasteita, mitä liiga-arki sisältää valmentajan näkökulmasta.

– Tuossa mennään käytännössä viittä peliä kahteen viikkoon, niin kysymyksiä herää siitä, että miten siinä sitten sovittaa harjoittelut mukaan, missä sitä peliä pitäisi edistää. Meilläkin tuota matkustusta on kuitenkin kauden aikana aika paljon. Kaiken tuon tasapainottaminen ja ylipäätänsä sellaisen kokonaisuuden löytäminen luovat haasteita.

– Kaikki tuo on ollut aika opettavaista, Kapanen myöntää.

43-vuotias entinen NHL-hyökkääjä ehti viettää vuoden KalPan A-junioreiden päävalmentajana. Silloin tuloksena oli pronssia.

Kesällä hänet nimitettiin apuvalmentajan pestiin Liigan puolelle.

Silloin kuviota hieman kyseenalaistettiin, olihan nyt aivan päävalmentajan Pekka Virran selän takana hengittämässä seuran yksi pääomistaja ja seuran hallituksen puheenjohtaja.

Tämän päälle marraskuussa KalPa toi ilmoille uutisen, jonka mukaan Kapanen astuisi päävalmentajan tehtävään tämän kauden jälkeen.

Kuvio ei ole näkynyt negatiivisesti, ainakaan tuloksessa. KalPa kun on napsinut voittoja jatkuvalla syötöllä.

Sen suoraviivaisemman pelityylin taakse on yhdistetty nimenomaan Kapasta. Mutta Kapasen omien sanojensa mukaan yhteistyö Virran kanssa on antanut paljon myös hänelle itselleen.

– Jos puhuu vaikka peluuttamisesta ja tilanteisiin reagoimisesta, niin aika paljon olen ottanut oppia Pekalta tämän kauden aikana. Ensi kaudella voi sitten vastuuvalmentajana ammentaa noista. Ihan esimerkiksi viimeisimmissä peleissä on ollut sellaisia asioita, mitä pitää pistää itselleen muistiin. Mitä sitten pystyy viemään ensi kaudella eteenpäin, Kapanen puhuu peluutuksesta ja opeista.

Apuvalmentajaksi mukaan liittyminen oli oikea ratkaisu seuraavaa hyppäystä ajatellen.

– Ehdottomasti. En näe, että oltaisiin voitu tehdä tuollaista päätöstä sen jälkeen, jos olisin ollut kaksi vuotta A-nuorissa. Siitä kun olisi hypännyt suoraan Liigaan päävalmentajaksi, niin se olisi ollut itselle aika kova jysäys.

Mutta ennen ensi kautta Kapasella ja KalPalla on vielä kevät edessä.

Sinne KalPa on lähdössä varsin herkullisista asetelmista.

Kuopiolaisseura kun keikkuu aivan sarjan kärkipaikoilla.

– Tykkään siitä, mitä meillä on tuolla kopissa ja tykkään tuosta valmennustiimistä, mikä meillä on. Ollaan saatu myytyä asioita joukkueelle ja pystytään viemään peliä eteenpäin. Yritetään antaa joukkueelle hyvä mahdollisuus menestyä keväällä. Siihen liittyy se isoin haaste nyt.