© Kuva: Juha Tamminen

Nuorten MM-kultaleijonalta myötätuntoa tämän vuoden joukkueelle – ”Ei se ole helppo paikka”

OULU. Suomella alle 20-vuotiaiden MM-turnaus meni vihkoon tänä vuonna. Karsintasarjaan joutuminen oli katastrofi.

Omalla junioriurallaan Antti Kalapudas oli mukana kaksissa nuorten MM-kisoissa.

Ensin Hannu Jortikan johtaman valmennuksen alaisuudessa, sitten Jukka Jalosen johtaman ryhmittymän mukana.

Tällä hetkellä Kärppiä edustava Kalapudas muistaa hyvin sen, miten arki kisoissa voi olla melkoisen nihkeää. Jortikan johtamat Nuoret Leijonat eivät todellakaan hurmanneet pari vuotta sitten, vaan suoritus oli hyvin tuskaista.

– Peli takkuili paikassa, missä voittoja kuitenkin tarvitsi. Siellä ei pysty paljoa pelejä häviämään. Armonpaloja ei tule, Kalapudas muistelee SuomiKiekko-sivustolle.

Armopaloja Suomi ei tämän vuoden turnauksessa saanut, ei yhden yhtään. Vaikka Jortikan kanssa Suomi ei karsintasarjaan joutunutkaan, eivät otteet olleet lainkaan toivotun laisia. Tuoreissa muistoissa oli kuitenkin vielä mestaruus Karri Kiven kanssa Malmöstä.

Jos Nuoret Leijonat saivat aiheesta kritiikkiä tänä vuonna, tippui sitä myös silloin.

– Sitä yritti vain mahdollisimman paljon sulkea pois kaiken ulkopuolisen ja keskittyä omaan tekemiseen. Varmasti medialta tulee painetta noissa tilanteissa, mutta niistä yrittää pysyä pois. Noissa turnauksissa on kuitenkin se, että kun pääsee puolivälieriin ja voittaa oikeat pelit, niin sitä voi tapahtua ihan mitä tahansa. Noh, niin ei käynyt silloin.

Kalapudas, 20, tunsikin sympatiaa tämän vuoden joukkuetta kohtaan.

– Sen tiesi, ettei ei se ole helppo paikka mennä pieneen kaukaloon pelaamaan. Se vaatii pelisysteemissä aika paljon erilaisia juttuja. Kyllä tuossa tunsi myötätuntoa. Harmin paikka, siinä olisi ollut paljon potentiaalia. Mutta ei voi mitään.

Mukava muisto Kalapudakselle tuli viime vuoden kisoista. Hän oli osa upeaa tarinaa, joka päättyi kultajuhliin kotiyleisön edessä.

Matkan varrella Kalapudas muun muassa laukoi voittomaalin Ruotsin verkkoon välierissä. Kalapudas oli osa sitä pitkää listaa, joka antoi tulitukea liekeissä olleelle Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven ketjulle.

Tuoreimpien kisojen yhteydessä Kalapudas palasikin hieman kiikkustuolimaisesti mietiskelemään hetkiä kyseisen matkan varrelta.

– Lämmöllä sitä mietti. Se oli huikea tarina ja vielä kun mietti sitä, että millaisten pelaajien kanssa sitä sai pelata ja kuinka hyvin se lopulta meni. Kaikki tapahtui vielä koti-Suomessa. Siinä oli myös se, että miten paljon pystyttiin tuomaan asioita suomalaiselle jääkiekkoilulle. Miten tavallaan pystyttiin nostamaan sitä ylöspäin. Hyvin on mennyt muutenkin, mutta saatiin hypeä päälle.

– Se oli mahtavaa aikaa, Kalapudas miettii viime vuoden turnauksesta.

Tämän kauden aikana Kalapudas on ottanut Kärpissä kakkossentterin roolin haltuunsa. Matka syksyn aikana ei ole ollut kuitenkaan mitään ruusuilla tanssimista.

Tästä lisää myöhemmin SuomiKiekko-sivustolla.