Liiga-sensaatio hyytynyt rajulla tavalla – tilastoista paljastuu karu totuus

© Kuva: Juha Tamminen

Liigan syyskauden suurin sensaatio Jukurit on valahtanut sarjataulukossa rajusti alas.

Tilastot ja tulokset kertovat karulla tavalla Jukurien alamäestä. Sarjanousija keräsi kauden 20 ensimmäisestä ottelusta komeasti 33 pistettä. Runkosarjan seuraavan kolmanneksen 20 ottelua sujuivat huomattavasti heikommin – saldona 18 pistettä.

Jukurit on Liigan kahden heikoimman joukkueen joukossa niin 10, 15 kuin 20 ottelun kuntopuntaria tarkastellen. Sivuluisu ei ole enää sattumaa.

Alavireen myötä jopa sarjataulukon kakkospaikalla piipahtanut Jukurit on tullut sijoituksissa roimasti alaspäin. 51 pistettä oikeuttaa tässä vaiheessa paikalle 11. Sport on pisteen, KooKoo kahden ja SaiPa neljän pisteen päässä, joten pudotuspelipaikoista käydään kiivasta taistoa.

Päävalmentaja Risto Dufvan luotsaaman joukkueen isoin yllätysmomentti on hiipunut pois. Vielä syyskaudella Jukurien energisyys, yhteneväisyys ja halu näyttää muille toi pisteitä mukavaan tahtiin.

Sittemmin viikinkijoukkue on saanut huomata, ettei debyyttikausi Liigassa ole pelkkää voitonjuhlaa. Siinä missä monien muiden joukkueiden peli on kehittynyt ja kokeneemmat miehet ovat ”lämmenneet” dieselmäisesti vuoden pimeimpänä aikana, on Jukurien kohdalla tilanne ollut päinvastainen.

Jukurit on perustanut pelinsä peruutteluun ja keskialueen tukkimiseen. Kiekonriiston jälkeen Jukurit on kääntänyt peliä nopeasti ja pyrkinyt ylivoimahyökkäyksiin. Vaikuttaa siltä, että Jukurit on riisuttu aseistaan. Joukkueella on ollut suuria vaikeuksia päästä ykkössektorille maalin eteen.

Voisiko jopa olla niin, että marraskuussa vieraissa Lukosta tullut 7-1-murskavoitto olisi ollut liian hyvä kokemus? Tuon murskajaisen jälkeen Jukurit on pelannut 19 ottelua, jonka aikana se on ottanut vain kolme täyttä pistepottia.

Kenties alkukausi sujui jopa liian hyvin ja joukkue tahtomattaan teki legendaarisen ulospuhalluksen. Jukurit veti alkukauden koko ajan äärirajoilla ja jopa sen yllä, joten otteen herpaantuminen oli luonnollista ja jopa odotettua. Enää Jukurit ei pääse iskemään puskista, mikä tuo lisää haasteita pisteiden keräämiseen.

Uusia kovan luokan vahvistuksia ei ole saapumassa Kalevankankaalle, vaikka Jukurien asettama 360 000 euron voitto kuluvalta tilikaudelta on toteutumassa. Kyseisellä summalla seura lyhentää liigaosakkeen hintaa vuosittain viiden vuoden ajan.

Kokonaisuutta tarkastellen mikkeliläisten kausi on edelleen reilusti plussan puolella. Ennen kauden alkua kaikkia muita sijoja paitsi jumbopaikkaa pidettiin isona yllätyksenä. Jukurit on ollut todella iloinen piristysruiske ja osoittanut kuuluvansa pelillisesti Liigaan.

Nyt Jukureilla on vielä runkosarjan päätöskolmannes aikaa todistaa, että sen paikka on myös pudotuspeleissä.