Kevään MM-kisojen alkuun on vielä neljä kuukautta, mutta jo nyt Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki hieroo käsiä yhteen.

Miksi?

NHL:stä on tulossa lottovoitto Leijonille.

Jos viime keväänä Leijonat sai mukaansa ison läjän NHL-vahvistuksia, samaa voi povata nyt.

Sillä:

– Idässä Buffalo Sabres ei ole pääsemässä pudotuspeleihin. Rasmus Ristolaisella on tuore jatkosopimus kädessä ja hän sai Marjamäeltä hurjaa luottoa World Cupissa. Miksi ei kisoihin?

– Carolina Hurricanesilla on kivinen tie pudotuspeleihin. Sebastian Aho ei ole kieltäytyjätyyppejä ja Teuvo Teräväinen kelpaa varmasti Marjamäen joukkueeseen. Teräväinen pelaa viimeistä sopimusvuotta, mutta hän on varmasti saamassa jatkoa, todennäköisesti jo ennen kisojen alkua.

– Florida Panthers on iso arpa ja mikäli joukkueen suunta ei selkeästi muutu, on nopeasti tarjolla sekä Aleksander Barkov että Jussi Jokinen. Eivätkä hekään ole kieltäytyjätyyppejä. Ylpeitä Suomen edustamisesta.

– Toronto Maple Leafs on myös kysymysmerkkien ympärillä. Leo Komarov on väläytellyt maajoukkueuran lopettamisella, joten tiedä sitten. Kelpaa aina mukaan, jos päättää tulla.

– Lännessä Colorado Avalanche ei pääse kuuna päivänä pudotuspeleihin. Mikko Rantanen pelaa hyvää kautta ja häntä voi odottaa isolla syyllä mukaan MM-kisoihin.

– Winnipeg Jetsin pitäisi päästä oikeasti kovaan lentoon, jotta se taistelisi pudotuspelipaikasta. Joukkuetta vaivaa niin pahasti ailahtelevuus, ettei tähän oikein voi luottaa. Sekä Patrik Laine että Joel Armia ovat kovia vahvistuksia Leijonille.

– Nashville Predators voi ehkä vielä nousta pudotuspeleihin mukaan, mutta jos se ei selviä, on sen suomalaisosaston tilanne mielenkiintoinen. Kaksi hyvää maalivahtia, jotka molemmat ovat automaattisesti mukana joukkueessa, mikäli he päättävät lähteä kisoihin. Juuse Saroksella kysymysmerkki on AHL, Pekka Rinteellä taas jaksaminen ja motivaatio. Rinnekään ei ole mikään kieltäytyjätyyppi, joten sieltä saattaa tulla käyttöön vielä iso vahvistus. Hyökkääjä Miikka Salomäki oli jo World Cupissa aivan rajatapauksia ja Marjamäellä on varmasti kiinnostusta häneen. Salomäki kun on mainio roolipelaaja alempiin ketjuihin.

– Vancouver Canucksin suomalaissentteri Markus Granlund pelaa hyvää kautta ja Marjamäen alaisuudessa hänelle tuskin tehdään sitä temppua, mikä hänelle tehtiin viime keväänä Kari Jalosen alaisuudessa. Vaihtoehto hänkin. Canucks toki on parantanut viime aikoina, mutta sitä kohtaan voi nostaa lukuisia kysymysmerkkejä.

– Dallas Stars on todella arvaamaton kortti, sillä se voi hyvinkin sukeltaa ja jäädä pudotuspeliviivan alle. Tai sitten se onnistuu jotenkin tykittämään illasta toiseen isoja maalimääriä ja pääsee kevään karkeloihin. Kysymysmerkit Starsin kohdalla ovat Esa Lindell ja Julius Honka, jotka molemmat toisivat kiekollista osaamista Leijonille. AHL luo kuitenkin ison kysymysmerkin.

– Calgary Flames keikkuu pudotuspeliviivan kohdalla, mutta se voi hyvinkin tippua vielä viivan alle. Jyrki Jokipakalle riittää tilausta Suomen puolustuksessa.

– Edmonton Oilers on paha arpa ja se saattaa hyvinkin yltää pudotuspeleihin. Jesse Puljujärvellä pelit jatkuisivat todennäköisesti AHL:ssä ja Iiro Pakarisen kausi on ollut hyvin rikkonainen. Isoja kysymysmerkkejä.

Yhteenveto:

Todennäköisiä vahvistuksia olisivat Ristolainen, Aho, Teräväinen, Barkov, Jokinen, Rantanen, Laine, Armia ja Granlund.

Hyökkäykseen tippuisi vaikka kuinka paljon tulivoimaa. Ja tuohon päälle on vielä useampi rajatapaus aivan pudotuspeliviivan kohdalla olevissa joukkueissa.

Varsinkin puolustukseen Marjamäki haluaisi varmasti saada vähintään pari vahvistusta rapakon takaa. Ristolainen olisi kova lisä, mutta Lindell, Jokipakka, Honka -akselista kelpaisi varmasti lisätukea.

Viime keväänä NHL-voima vei Leijonia pitkälle. Toki tukena oli hurjaa kevättä pelannut Laine ja hänen laukauksensa sekä mainiosti ihan turnauksen viimeisissäkin peleissä pelannut Aho. Molemmat ovat jälleen todennäköisiä tulijoita.

Euroopasta Marjamäki on saamassa mukaansa tuttuja luottolenkkejä. Miro Aaltonen on ollut huikea maajoukkuepeleissä ja kotimaisesta Liigasta mukaan on puskemassa Veli-Matti Savinaisen kaltaisia tapauksia mukaan.

Marjamäelle on rakentumassa erittäin iskukykyinen joukkue hänen ensimmäisiin MM-kisoihin päävalmentajana.

Se taas on positiivinen uutinen siinäkin mielessä, että kansainvälisellä tasolla Suomen menestys on ollut surkeaa tällä kaudella.

World Cup meni penkin alle, nuorten MM-kisat ovat olleet katastrofi.

Siihen päälle kun vielä kevään karnevaalit menisivät penkin alle…

Painetta Leijonilla riittää, mutta jos joukkue rakentuu tuollaisista nimistä, mitä NHL:stä voisi liittyä mukaan, olisi Leijonilla huomattavasti helpompaa hengittää.

Suomalainen kiekkoilu tarvitsee positiivisen huipentuman tälle kaudelle. Se kuulostaa hassulta, kun viime vuosi oli täynnä menestystä. Mutta syksy on ollut niin heikko, että usko vahvaan huomiseen pitää pystyä palauttamaan turnauksessa, mikä kerää kuitenkin sen kaikista suurimman huomion.

Sen kannalta ennusviitteet ovat herkulliset.