Kesken viime kauden Edmonton Oilersista Pittsburh Penguisiin siirtynyt Justin Schultz on tällä kaudella lunastanut lupauksia, joita häneltä odotettiin hänen saapuessaan liigaan.

Kesällä 2008 varattu kiekollinen puolusta teki varauksensa jälkeen erikoisen ratkaisun ja päätti lähteä pelaamaan Amerikan yliopistosarjaa. Anaheim Ducksin toisen kierroksen varaus ei koskaan tehnyt sopimusta joukkueen kanssa, ja muut joukkueet saivat tarjota hänelle sopimusta yliopistouran jälkeen. Mies valitsi Edmonton Oilersin.

Peli Edmontonissa ei kuitenkaan kulkenut. Kanadalainen menetti itseluottamuksensa kentällä, ja lopulta myös joukkueen fanit alkoivat buuaamaan huonosti pelanneelle pakille. Mies vajosi pohjalle, niin pelillisesti kuin henkisestikin.

– En edes enää halunnut jäälle. Olisin halunnut ryömiä koloon piiloon, Schultz sanoo NHL.comin haastattelussa.

Lopulta joukkue hyllytti 26-vuotiaan pelaajan. Pelastus saapui 27. päivä helmikuuta, Schultz oli treidattu Pittsburgh Penguinsiin.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että pääsen pelaamaan Sidney Crosbyn kanssa. Olin todella innoissani.

Peli kulki uudessa seurassa ja mies voitti keväällä joukkueen kanssa Stanley Cup -mestaruuden. Onnistunut kevät johti myös vuoden jatkosopimukseen ”pingviinipaitojen” kanssa ja Schultz on onnistunut nousemaan tällä kaudella NHL:n eliittiin. Tehopisteitä on 42:ssä ottelussa syntynyt 26 (7+19) ja kanadalainen on puolustajille kunnioitettavassa 50 pisteen vauhdissa.

– Kaikki toimii todella hyvin tällä hetkellä. Tykkään todella pelata täällä, joten toivottavasti kaikki jatkuu samaan malliin.

Koko Edmontonin organisaatio oli Schultzin aikaan pahassa syöksykierteessä ja se vei myös lahjakkaan puolustajan mukanaan.

– Joskus ainut mitä tarvitaan, on uusi alku ja uusi ympäristö. Minä kyllä yritin. Tein Edmontonissa lujasti töitä. Se ei vaan toiminut. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa heistä. Oli vain aika tehdä muutos.