© Kuva: Getty Images

Jesse Puljujärvi ei ole ainoa – Edmonton toimi erikoisesti myös tämän kärkivarauksen kanssa

Edmonton Oilersin toiminta Jesse Puljujärven suhteen on herättänyt laajalti ihmettelyä. Kanadalaisseura on aiemminkin kummastuttanut ratkaisuillaan.

Oilers päätti maanantaina lähettää Puljujärven AHL:ään Bakersfield Condorsiin. Ratkaisu oli odotettu, mutta päätös tapahtui yllättävän myöhään. Puljujärvi keikkui tähän asti Oilersin mukana marginaalisella vastuulla.

Perinteikäs kanadalaisseura on ennenkin hätkähdyttänyt toiminnallaan nuorten pelaajien suhteen. Pari vuotta sitten kohistiin laajalti Leon Draisaitlista.

Oilers varasi saksalaishyökkääjän kesällä 2014 NHL-draftin kolmantena pelaajana. Draisaitl roikkui heti seuraavalla kaudella pitkään Oilersin riveissä pienehköllä peliajalla. Oilers ei päästänyt pelaajaa nuorten MM-kisoihin, mutta silti hän istui katsomossa Oilersin kokoonpanon ulkopuolella MM-turnauksen aikaan.

Tammikuun alussa 2015 Oilers passitti Draisaitlin takaisin junioriliigaan. Saksalainen ennätti pelata NHL:ssä 37 ottelua pistein 2+7.

Syksyllä 2015 Draisaitl aloitti kautensa sensaatiomaisesti Oilersin paidassa. Raamikas hyökkääjä paukutti kymmeneen ensimmäiseen peliin peräti saldon 10+7=17. Yhteensä Draisaitl keräsi kauden aikana kelpo tehot 19+32=51.

Nyt Draisaitl on Oilersin tärkeimpiä pelaajia. Hän on joukkueensa toiseksi tehokkain ja NHL:n pistepörssin 21:s saldolla 15+20=35.

Yhteneväisyyksiä Puljujärveen on selvästi havaittavissa. Myös Puljujärven vähäinen vastuu on puhuttanut paljon. Suomalainen sai lopulta tililleen 28 NHL-ottelua pistein 1+7 ennen kuin hän sai siirron – junioriliigan sijasta farmisarja AHL:ään.

Draisaitl kasvoi vuodessa kovasti korkoa. Hän pelasi kevään 2015 hurmiossa junioriliiga WHL:ssä. Draisaitl palkittiin lopputurnaus Memorial Cupin arvokkaimpana pelaajana.

Oilersin toiveet ovat samansuuntaiset myös Puljujärven kohdalla. Erona tosin on se, että Draisaitl oli jo pelannut Pohjois-Amerikassa debytoituaan NHL:ssä. Puljujärvi pelasi vielä viime kaudella Liigassa.

– On perusteltua odottaa Puljujärven palaavan Oilersiin ja pelaavan samanlaisella menestyksellä kuin Draisailt, NHL-toimittaja Terry Jones toteaa.

Puljujärven odotetaan debytoivan AHL:ssä jo tiistaina, kun Condors kohtaa San Antonio Rampagen. Edmonton Journalin mukaan Puljujärvi pääsee heti Condorsin kärkisentteri Jujhar Khairan ja Joey Laleggian rinnalle.

» NHL:n tulokset, taulukot ja uutiset löydät erikoissivultamme!