OULU. Vaikka Kärpät on laahannut sarjataulukon häntäpäässä, on Mika Pyörälä ollut pistepörssin kärkinimiä koko kauden ajan.

Pyörälä on pelaamassa käytännössä uransa parasta kautta Suomessa.

Lauantaina hän oli jälleen hurjan iso hahmo Kärpille, joka oli osallisena melkoisissa maalitalkoissa.

Illan vastustaja TPS johti ottelua kolmannessa erässä jo 4-2, mutta Kärpät tuli lyhyen ajan sisällä rinnalle ja ohitse.

Tarkalleen neljässä minuutissa ja kahdessa sekunnissa. Yhtäkkiä lukemat olivat kääntyneet Kärppien 5-4-johdoksi.

TPS tuli vielä tasoihin, mutta jatkoajalla esille astui kotijoukkueen kultakypärä.

Pyörälä oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Antti Kalapudaksen huima kääntöheitto tavoitti Pyörälän, joka tinttasi 6-5-ratkaisuosuman TPS:n verkkoon.

– Se oli loistava syöttö Kalapudakselta ja yritin vain saada jotain väliin. Hieman kaverin maalivahtiin se osui, mutta onneksi upposi.

Samalla Pyörälä sai täyteen hattutempun. Illan kokonaistehot olivat hänellä 3+1.

Vaikka urallaan Pyörälä on paukuttanut maaleja NHL:ssä, KHL:ssä, maajoukkueessa, Ruotsissa ja Suomessa, eivät hattutemput ole olleet ihan arkipäivää.

– Viime vuonna tuli ensimmäinen. Olisi voinut aloittaa pikkuisen aikaisemmin, Pyörälä letkautti.

Itse ottelu oli melkoista vuoristorataa. Kärpät aloitti hyvin, toisessa erässä TPS oli niskan päällä ja kolmannessa mentiin nousua ja laskua.

– Mun mielestä pelattiin hyvä peli. Ehkä pikkaisen meinasi lähteä keskittyminen vääriin asioihin. Toisella erätauolla saatiin taas juonesta kiinni. Puhuttiin siitä, että kun jaksetaan jauhaa sitä omaa peliä, mikä oli tuottanut maalipaikkoja, niin varmasti saadaan niitä myös viimeisessä erässä. Harmi, että kaveri tuli vielä tasoihin lopussa, sillä kolme pistettä olisi maistunut. Onneksi saatiin kuitenkin se yksi extrapiste.

Kärpillä saldo kärkijoukkueita vastaan on ehtinyt olla melkoisen murheellinen. Esimerkiksi TPS:ltä se ei ollut saanut vielä yhtäkään pistettä ennen lauantaita. Tapparaa vastaan se on nollilla ja HIFK:ta se ei ole pystynyt voittamaan.

Näiden faktojen ja vaikeuksien kautta lauantain voitto oli iso juttu Pyörälän mukaan.

– Edellinen peli torstaina HPK:ta vastaan näytti sen, että kyllä meillä rahkeet riittävät. Siinä ei vielä ihan jänne kestänyt, mutta nyt sitten saatiin hyvä voitto. Kasvattaa itseluottamusta.

Kauden aikana Pyörälä itse on ehtinyt puhua siitä, miten Kärpät kaipaisi lisää pelille heittäytymistä ja yleisesti sitoutumista.

Kapteeni Lasse Kukkonen veti puheita vielä suoremmaksi. Kukkonen totesi Kärppien joukkueessa olevan liikaa keskinkertaisuutta, eikä esimerkiksi valmistautuminen ole ollut monena iltana tarpeeksi hyvää.

Pyörälä allekirjoittaa sanoman ja sen viestin, mitä Kukkonen halusi puheillaan välittää.

– Ihan jokaiselta tässä vaaditaan tasonnostoa. Jokainen on näyttänyt tällä kaudella sen, että mihin pystyy. Kun on vetänyt riman korkealle, niin siihen pitää yltää joka ilta.

– Nyt siellä näkyy blokkauksia, väliinmenoja ja semmoisia raatamispuolen hommia. Niiden kautta ollaan noita pelejä käännetty.

Niin, toki jos Pyörälä omalta kohdalta vaatii tasonnostoa, niin mihin silloin mennään?

Hän kun on nyt Liigan pistepörssin kärkipaikalla 42 (19+23) tehopisteellä.

Ylipäätänsä Pyörälä on ollut Kärppien iso MVP koko kauden ajan.

Ytimekäs vastaus irtoaa, kun Pyörälältä kysytään salaisuutta kovan vireen taakse.

– Täytin 35.