NHL:ssä jaetaan ottelun voittajalle kaksi pistettä, mutta kun ottelu menee jatkoajalle tai rankkareille, voittanut joukkue saa kaksi pistettä ja hävinnyt joukkue palkitaan yhdellä ”häviäjä pisteellä”.

St. Louis Bluesin päävalmentaja Ken Hitchcock avasi sanallisen arkkunsa NHL:n pisteidenjakosysteemin vaikutuksesta otteluihin. Hitchcockin mielestä ottelun viimeisellä viidellä minuutilla pelin ollessa tasan, ei ole syytä yrittää voittaa ottelua, vaan ottaa ”säälipiste” tasapelillä.

– Pidän siitä, että ottelun pelataan loppuun asti täysillä. Mutta valmentajana minun täytyy sanoa, että viimeisellä viidellä minuutilla pelin ollessa tasan, en ajattele ottelun voittamista, kertoo Hitchcock Boston Globen toimittaja Paul Dupontille.

– Haluan vain pisteen. Monet valmentajat ajattelevat näin. Meidän pitää ajatella näin, koska nollan pisteen saaminen, kun tasatilanteessa olevaa ottelua on 10 minuuttia jäljellä on tuhoavaa.

Hitchcockin pointin voi ymmärtää täysin, mutta palveleeko systeemi faneja? Ei tietenkään. Ottelun viimeisten minuuttien pitäisi olla kohokohta, jota odotetaan alusta saakka. Kun kumpaakaan joukkuetta ei kiinnosta riskien ottaminen viimeisillä minuuteilla, tulee ottelusta pannukakku.

Ratkaisu tähän voisi olla ”häviäjäpisteen” poistaminen kokonaan. Toinen vaihtoehto on vaihtaa varsinaisen peliajan voitto kolmen pisteen arvoiseksi.