Ensi kaudeksi NHL:ään saadaan uusi joukkue, kun Vegas Golden Knights hyppää mukaan.

Seuran nimi julkaistiin pitkän odotuksen jälkeen Suomen aikaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Las Vegasissa.

Golden Knightsin tulevaisuudesta on ehditty käydä jo kovaa pyörittelyä, varsinkin siitä, että millainen sen runko on alkumetreillä.

NHL-kokoonpanon pohja tulee rakentumaan tämän kauden jälkeen tehtävässä laajennusdraftissa.

Tiivistettynä laajennusdraftin säännöt:

– Golden Knightsin on otettava yksi pelaaja jokaisesta nykyisestä 30 NHL-seurasta.
– NHL-seurat voivat suojata joko vaihtoehtoisesti seitsemän hyökkääjää, kolme puolustajaa ja yhden maalivahdin tai yhteensä kahdeksan kenttäpelaajaa ja yhden maalivahdin.
– Suojauksiin liittyy myös pykäliä esimerkiksi nykyisissä sopimuksissa mukana olevien siirron estävien pykälien osalta sekä sen suhteen, kauanko pelaaja on ehtinyt pelata NHL:ssä tähän mennessä.
– Golden Knightsin on puolestaan valittava 14 hyökkääjää, 9 pakkia ja 3 maalivahtia. Se on myös otettava vähintään 20 sellaista pelaajaa, jotka ovat sopimuksen alla vähintään ensi kauden osalta. Se on myös pysyttävä palkkakattosääntöjen sisällä ja se ei esimerkiksi saa ostaa pelaajia ulos ennen kuin vasta ensimmäisen kautensa jälkeen.
– 30 NHL-seuran pitää ilmoittaa heidän suojaukset viimeistään 17. kesäkuuta mennessä. Vegasin on puolestaan ilmoitettava valinnat 20. päivä kesäkuuta ja sen valinnat julkistetaan 21. kesäkuuta.

TSN:n puolella Craig Button kokosi kasaan hahmotelman siitä, millainen Golden Knightsin kokoonpano voisi olla.

Button toimi itse eri NHL-seurojen johtoryhmissä 19 vuoden ajan, milloin hän oli kokemassa useamman laajennusprojektin.

– Sillä kenet päätät valita yhdestä joukkueessa, on huomattava vaikutus siihen, mitä teet muiden osalta. Tämä tuo mukaan paljon eri kombinaatioita, Button taustoittaa.

Omassa rakennelmassa Button painotti erityisesti sitä, että Vegasin joukkueella olisi vahva reagointikyky.

– Pitää pysyä mahdollisimman lähellä palkkalattiaa (43,8 miljoonaa dollaria), jotta on tilaa hengittää ja voi käyttää hyväkseen muiden seurojen palkkakatto-ongelmat. Tällöin jää myös tilaa hankkia vapaita agentteja heinäkuun alussa, Button perusteli.

Erityisesti tähtäimessä on kesä 2018, jolloin useamman kovan pelaajan sopimus on päättymässä.

Valinnoissaan Buttonilla painopiste oli nuorissa pelaajissa, ja kokoamansa joukkueen keski-ikä oli vain 25,5 vuotta.

Ykköskokoonpanon ulkopuolelta löytyi myös yksi suomalaisnimi, kun Button valitsi mukaan Columbus Blue Jacketsin Joonas Korpisalon.

CapFriendly-sivusto tarjoaa mahdollisuuden pyöritellä itse valintoja ja koota omat valinnat laajennusdraftin suhteen (linkki).

Golden Knights on mukana myös ensi kesän NHL-draftissa. Sillä on draftiin liittyvässä arvonnassa kolmanneksi suurin mahdollisuus napata haltuunsa ykkösvuoro.