Leijonatuuraaja avoimena NHL-kortista – ”Ei kannata lähteä liian aikaisin”

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Leijonat sai uutta väriä kahden eri nimen osalta torstaina tapahtuneen loukkaantumisen myötä.

Mikko Koskisen tuuraajaksi nimitettiin Juha Metsola, joka oli kuitenkin vielä matkalla kun Leijonat asteli jäälle perjantaina.

Toisena veskarina Harri Säterin kanssa harjoituksissa hikoili HIFK:n Kevin Lankinen.

– Vapaapäivä muuttui treenipäiväksi, mutta hyvä niin, Lankinen hymähti SuomiKiekko-sivustolle.

– Sain eilen puhelun, että täällä oli sattunut pieni loukkaantuminen. He tarvitsivat veskaria ja satuin olemaan kulmilla. Oli hauska saada sitten kutsu.

Lankinen pääsikin haistelemaan A-maajoukkueen meininkiä toisen kerran urallaan. Samanlaisen paikkauksen äärellä hän oli jo muutama vuosi takaperin, kun hän pelasi vielä silloin Jokereiden A-junioreissa.

– Tässä sai mahdollisuuden nähdä, että miten täällä hommat hoituvat. Tavoitteena on kuitenkin päästä tänne parin vuoden sisällä. Tämä oli hyvä tämmöinen ensipuraisu.

Kärsivällisyyttä

Lankinen ei tavoitteita peittele. Ne ovat selvät. Askel Leijoniin ja askel..

.. no totta kai: NHL:ään.

– Mutta mun mielestä sinne ei kannata lähteä liian aikaisin. Olen vasta 21-vuotias. Jos katsoo NHL:ää, niin ei siellä ole montaa alle 25-vuotiasta, jotka pelaavat jatkuvasti. Ei sinne sinänsä ole mikään kiire.

– Mutta totta kai se on mun tavoite ja sen takia harjoittelen. Ja totta kai sitä haluaa olla siellä mahdollisimman pian.

Lankinen on ollut lupaava veskari jo vuosien ajan. Liigassa hänellä on ollut hieman kasvukipuja, jotka ovat karistuneet pois tällä kaudella.

Kahdeksassa ottelussa Lankisen torjuntaprosentti on ollut peräti 92,6.

– Häneltä on nähty erittäin hyviä otteita Liigassa, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoo HIFK-veskarista.

– Olen saanut pelata enemmän mitä aiempina kausina ja pelit ovat menneet pääsääntöisesti todella hyvin. Tuntuu, että kiekot ovat ruvenneet tarttua eri tavalla. Olen saanut itseluottamusta ja olen pystynyt auttamaan joukkuetta voittamaan, Lankinen pohtii puolestaan itse alkukauttaan.

Niin hänen kuin toisen veskarin Niklas Bäckströmin otteet ovat olleet iso tukijalka, kun HIFK on paininut kovien loukkaantumishaasteiden keskellä.

HIFK:lla ehti olla ennen maajoukkuetaukoa paha hyökkääjäpula, mitä se on paikannut niin lainoilla kuin muun muassa ruotsalaissentterin Mikael Johanssonin hankinnalla.

– Vaikka paljon ollut äijiä poissa, niin silti ollaan pystytty raapimaan pisteitä kokoon. Eiköhän se tästä helpotu, kun saadaan äijiä takaisin ja tulee noita tuoreita vahvistuksia. Alkukausi oli ehkä vähän ailahteleva, eikä aloitettu niin hyvin mitä oltaisiin voitu. Mutta nyt suunta on oikea.

”Ainutlaatuinen tilanne”

Lankinen itse tavoittelee NHL:ään pääsyä. Sitä hän saa tehdä varsin uniikissa ympäristössä.

Kirittämässä kun on Niklas Bäckström, jolla on alla mittava ura rapakon takana.

– Hän on pelannut 10 vuotta NHL:ssä ja oli vielä siellä viime vuonnakin. Sitä voi katsoa, että missä hän menee ja missä se oma taso menee. Hän tietää sen, että millaista on olla NHL:ssä ja mitä täytyy tehdä, että sinne pääsee. On makeaa päästä seuraamaan tuosta läheltä hänen tekemistä.

– Hän on pelannut hyvin ja hän pystyy antamaan minulle tipsejä. Se on aika ainutlaatuinen tilanne, kun pystyy oppimaan eri asioita tuollaiselta konkarilta, Lankinen hehkuttaa.

21-vuotias Lankinen ja 38-vuotias Bäckström.

Iän puolesta isä-poika -asetelma ei jäisi kauaksi, mutta aivan tähän Lankinen ei lähde.

– Me kilpaillaan kovasti. Tilanne on hyvä, sillä me molemmat olemme pelanneet hyvin ja me molemmat annamme kaikkemme. ”Nikke” treenaa tosi hyvin ja se pistää myös mut treenaamaan vielä paremmin. Olemme hyvissä väleissä ja tulemme hyvin toimeen.

– Mutta ainahan siinä on mukana se oma kilpailutilanne.

Sen kautta Lankinen lähtikin kauteen.

– Suurin tavoite oli päästä pelaamaan enemmän kuin viime kaudella. Ottaa roolia enemmän ja olla se ykkösveskari. Se oli se iso tavoite ja sitä kohti mennään edelleen.

>>> Lunasta 10€ riskitön veto Liigaan. Tarjous voimassa vain tämän viikon!