© Kuva: Juha Tamminen

Kärppäkapteeni ymmärtäväisenä potkupuheista: ”Hyvä että ihmisiä kiinnostaa”

OULU. Kärppien kohdalla on pyörinyt täysin aiheesta keskustelua siitä, mikä esimerkiksi Kai Suikkasen asema oululaisjoukkueen päävalmentajana on jatkossa.

Keskustelu on täysin normaalia ja perusteltua, kun pelaa selvästi alle ennakko-odotusten.

– Se (keskustelu) on jotain sellaista, mitä me ei voida kontrolloida. Se on median tehtävä spekuloida, että mitä tapahtuu tulevaisuudessa tai mitä on tapahtunut menneisyydessä. Meidän tehtävä löytyy sieltä arjesta ja me yritetään tehdä kovasti töitä valmennuksen ja joukkueen kanssa joka päivä, Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen miettii SuomiKiekko-sivustolle.

– Spekulaatioita riittää. Sitten kun me voitetaan muutama peli, niin sitten pitää spekuloida jotain muuta. Mutta se on hyvä, että spekuloidaan. Se kuuluu tähän lajiin. Tässä on paljon pöhinää ympärillä. Meidän täytyy vain hiljentää se taustahäly ja keskittyä siihen juttuun, mihin me voidaan vaikuttaa, eli siihen meidän jokapäiväiseen harjoitteluun ja pelaamiseen.

Kukkonen suhtautuu asiaan hyvin ammattimaisesti ja rauhallisesti. Hän ymmärtää täysin sen, miksi nykyisestä tilanteesta riittää kirjoitettavaa.

– Hyvä, että ihmisiä kiinnostaa. Silloin kun näin on, niin silloin sekä medialla että meillä asiat ovat hyvin. Pöhinä pysyy hyvin päällä.

Faktat ovat faktoja. Kärpät on kerännyt 21 ottelusta kokoon vain 25 pistettä ja se on Liigassa kolmanneksi viimeisenä. Se on myös tehnyt sarjassa vähiten maaleja.

Se ehti olla ennen lauantaita jo useamman pelin tappioputkessa, eikä sen pelistä ole paistanut mitenkään kovin positiivisia ilmentymiä.

Kukkosta ei häiritse, vaikka kadulla tavalliset tallaajat kertoisivat mielipiteensä Kärppien otteista.

– Jos on sitä mieltä, että ollaan pelattu huonosti, niin saa sen sanoa. Varmasti on ollut aika monta peliä, mitkä eivät ole menneet hyvin.

– Jos siellä on hyviä ehdotuksia, niin kuunnellaan niitä sitten, kärppäkapteeni heittää pienellä virneellä.

Arki ja peili

Kukkonen on hyvin realistinen. Harva Kärppien viimeisimmistä peleistä on mennyt nappiin. Päinvastoin.

Nihkeyttä on piisannut vaikka kuinka.

– On tässä ollut kaikenlaisia alkukausia, mutta ei ehkä tämmöistä täällä seurassa. Turha se on surkutella tai voivotella. Tämä on kilpaurheilua ja me saadaan se, mitä me ansaitaan. Hommia pitää tehdä paremmin. Yhdessä niitä tehdään ja uskotaan toisiimme. Sitä kautta se homma kääntyy.

– Oikoteitä ei ole.

– Se tulos tulee, kun se arki on tarpeeksi hyvä. Sitten kun arjessa se työnteko on tarpeeksi kovalla tasolla ja jokainen jätkä saa tuolla pelissä sen intohimon ja heittäytymisen pelille irti koko ajan, niin sitä kautta se viisikkopelaaminen ja reagointi tulevat koko ajan nopeammaksi. Sitten niitä voittojakin alkaa tulla, Kukkonen miettii.

Kokemus ja rauhallisuus paistavat läpi Kukkosesta. Onhan hän ollut voittamassa useampaa SM-kultaa, MM-kultaa, mitaleita olympialaisista ja niin edelleen.

– Totta kai pisteitä halutaan ja pisteitä pitää saada. sMutta ei me voida tavallaan vaan tulos edellä ajatella. Meidän pitää ajatella sitä työntekoa ja sitä matkaa tässä. Se tulos tulee sitten. Laitetaan itsemme likoon ja kun ollaan ytimessä, niin sitten se tulos alkaa olla suotuisaa.

Nimenomaan itsensä likoon laittamisesta ja pelille heittäytymisestä on puhunut Kukkosen lisäksi toinen Leijonista tuttu kasvo, Kärppien kultakypärä Mika Pyörälä.

Kärppien pelaamisessa on ollut ongelmia muutenkin kuin vain tehottomuuden tai pelillisen sekavuuden osalta. Sillä on ollut vaikeuksia pelata edes kahta hyvää erää yhteen otteluun, saatikka sitten kokonaisia 60-minuuttisia.

Yksilötasolta on näkynyt myös suoranaista henkistä lukkoa.

– Yksittäisillä pelaajilla on ollut vaikeaa, kun se homma ei ole lähtenyt siihen suuntaan, missä ne omat odotukset ovat olleet. Mutta se on mennyttä ja siihen ei voi enää vaikuttaa. Pitää uskaltaa repiä itsestään irti kaikki ja mennä siihen ytimeen kiinni, että miksi sitä on edes alkanut pelata jääkiekkoa. Se on se itsensä haastaminen ja halu kilpailla kaveria vastaan. Kun siihen ytimeen palaa, niin ne vastaukset löytyvät myös.

– Kaikille tulee vaikeita pelejä, vaikeita jaksoja jääkiekkouran aikana ja niistä pitää vain tulla läpi. Miten niistä pääsee, niin sillä tavalla, että palaa juurille, tekee niitä pieniä, voittavia asioita mahdollisimman hyvin. Heittäytyy pelille koko sielun voimin, 35-vuotias puolustaja miettii.

Kukkonen itse on Kärppien tärkeimpiä pelaajia, aivan se ykkösliideri. Hänen otteitaan on vaikea kritisoida, sillä Kukkonen on yrittänyt näyttää esimerkkiä illasta toiseen.

Hän tai esimerkiksi Pyörälä eivät ole olleet niitä ongelmien alkulähteitä.

Kapteenina Kukkonen ei ole ottanut omien sanojensa mukaan ylimääräistä stressiä tilanteesta, vaikka realiteetit ovat tiedossa.

– Johtavien pelaajien pitää olla johtavia pelaajia. Kun ollaan tässä tilanteessa, niin meidän pitää olla parempia. Sitä ei käy kiistäminen. Peilistä löytyy yleensä se kaveri, jonka kanssa pitää tehdä hommia.

» Erikoissivultamme löydät Liigan ottelut, tulokset, taulukot, uutiset ja Liiga-kampanjat!