© Kuva: Juha Tamminen

Häviämisen kulttuurin ilmentymät heijastuvat liigajoukkueella – ”Pelätään liikaa virheitä”

Ihmismieli se on viekas tapaus.

Vaikka olisi kuinka ammattilaispelaaja, on jatkuvilla pettymyksillä omat heijastuksensa.

– Totta kai se vaikuttaa tuohon pelaamiseen. Ei olla tarpeeksi rohkeita niissä paikoissa, missä pitäisi olla. Pelätään vähän liikaa virheitä ja lopetetaan ajoittain se pelaaminen, KooKoon sentteri Jarkko Malinen sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Malinen tietää mistä puhuu.

KooKoo on kärsinyt tällä kaudella jo kahdeksan maalin tappiota.

Sillä on ollut tiukoissa peleissä hyvin vahvoja jaksoja ja se on ollut peleissä kuskin paikalla.

– Varsinkin Vaasan peli oli esimerkki tuosta. Ei enää pelattu omaa peliä, vaan luovuttiin kiekosta ja yritettiin selviytyä vain.

Vaasan ottelulla Malinen viittaa perjantaihin, jolloin KooKoo meni 2-0-johtoon jo avauserässä Juha-Pekka Haatajan osumilla.

Sport lähti kuitenkin kirimään, tuli tasoihin ja iski katkerasti vain kahta sekuntia ennen kolmannen erän loppua 3-2-voittomaalin.

– Monessa pelissä on ollut niin, että on ollut hyviä jaksoja, mutta ei olla vain saatu sitten maaleja. Sitten ollaan päästetty omiin helppoja. Unohdettu äijiä vapaaksi maalinkulmalle sun muuta, Malinen harmittelee.

Vaikka häviämisen kulttuuri kuulostaa pahalta toteamukselta, sen tuomia sävyjä paistaa läpi KooKoon tekemisestä.

– Ehkä sen vähän tuosta pelistäkin huomaa… se on ajoittain vähän tuskaista, Malinen myöntää.

Ylitöitä

Yhden maalin pelit ovat varsin tuttuja KooKoolle.

– Niitä oli paljon jo viime vuonna. Oliko meillä 20 jatkoaikaa tai jotain semmoista, Haataja muistelee.

Eikä Haataja väärin muistanut. 60 runkosarjaottelusta kolmasosa, eli 20 meni KooKoolla jatkoajan puolelle tai aina voittomaalikilpailuun asti.

Yhteensä kouvolalaisilla oli peräti 33 yhden maalin peliä. Näistä se hävisi 16.

Tällä kaudella 21 ottelusta 8 on mennyt jatkoille. Yhden maalin otteluita KooKoolla on ollut 12, joista se on hävinnyt 8.

– Tuo meidän joukkue on niin taisteleva ja aika paljon tässä joudutaan ylitöihin. Mutta ei passaa valittaa, Haataja pohtii.

– Tällä hetkellä joudutaan tekemään todella kova työmäärä, että saadaan edes yksi maali tehtyä. Siihen tarvittaisiin jotain lääkkeitä, että oltaisiin tehokkaampia paikoissa ja että pystyttäisiin ne hallintajaksot hyödyntämään, Haatajan tapaan joukkueen johtaviin pelaajiin kuuluva Malinen käy läpi.

KooKoo on tällä hetkellä sarjataulukossa toiseksi viimeisenä. Se on kerännyt 21 ottelusta vain 20 pistettä.

Henkilökohtaisella tasolla Haataja on ollut kuitenkin hyvin esillä.

34-vuotias hyökkääjä on naputtanut 21 otteluun tehot 7+10=17.

– Välillä saa pelata jopa vähän liikaakin, Haataja naurahtaa.

– Mutta kyllähän siitä nauttii. Pari vuotta ehti mennä 10-12 minuutin jääajalla ja siinä ehtii ajatus vähän karata muualle, eikä ollut niin pelissä kiinni. Sitten kun tulee putkeen vaihtoja, niin pääsee hyvin peliin kiinni, KooKoon kultakypärä miettii taustoja positiiviselle startille.

Yksi puoli kunnossa, yhdessä paljon työsarkaa

Mutta vaikka KooKoolla on käytössään hyviä yksilöitä; Haatajaa, Malista, Josh Greeniä, lupaavaa Mikko Lehtosta, Anrei Hakulista, ei se ole saanut näistä parasta irti.

Varsinkaan erikoistilanteiden puolella.

– Ylivoima on tökkinyt viimeiset pari viikkoa. En tiedä onko se sitten ihan yksi-yhteen tuon viidellä viittä vastaan -pelaamisen kanssa. Jos siinä on nihkeää, niin heijastuuko se sitten siihen myös, Haataja pohtii.

– Alkuun se oli hyvää, mutta sitten kun vastustaja oppii sitä lukemaan, niin meidän pitäisi reagoida siihen ja tehdä hommia, että saataisiin siihen uusia juttuja.

Juuri nimenomaan voittavien asioiden kanssa KooKoolla on tekemistä. Pohjat sillä eivät ole missään nimessä heikoilla kantimilla, sillä se on saanut esimerkiksi puolustuspelaamista paremmaksi kauden edetessä.

– Ei ole tullut sellaisia repsahduksia, mitä tuli alkukaudella. Niitä 0-8- ja 2-8-tyylisiä, Haataja muistuttaa.

Tässä iso apu on ollut se, että KooKoon maalivahtipelaaminen on ollut viime aikoina erittäin hyvää. Leland Irvingin saapuminen kyseiselle osastolle on näkynyt positiivisesti.

– Se on hyvällä mallilla. Molemmat ovat olleet hyviä. Samu (Perhonen) antoi esimerkiksi Vaasassa mahdollisuuden voittaa, ei käytetty. Leland teki sen sitten perään Oulussa, ei käytetty.

– Se puoli on huippukunnossa, Haataja kehaisee.

Voittoja KooKoo kaipaa kiperästi, jotta se ei tippuisi pois hyvin tasaisesta pudotuspelitaistelusta. Pistekeskiarvoa se on saatava paremmaksi.

Keinot tätä varten ovat Haatajalla tiedossa.

– Maalinteon tehokkuuden ja erityisesti ylivoiman kanssa pitää tehdä töitä. Uskon, että sitä kautta se lähtee. Saadaan pari maalia ja jätkät saavat sitä kautta itseluottamusta. Se sitten kertaantuu koko joukkueena.

– Jokainen kun pystyy vähän parantamaan, niin siitä tulee aika iso tasonnosto joukkueena, Malinen lisää.

» Erikoissivultamme löydät Liigan ottelut, tulokset, taulukot, uutiset ja Liiga-kampanjat!