© Kuva: Getty Images

Granlundit saavuttivat sen, mihin harva uskoi – malliesimerkki kovasta työstä

Mikael Granlund on noussut haasteiden kautta Minnesota Wildin ja Suomen maajoukkueen johtavien pelaajien joukkoon.

Samaan aikaan pikkuveli Markus Granlund on pelannut itsensä vastoin monien odotuksia Vancouver Canuksin vakiomiehistöön ja kellottaa tällä hetkellä isoja minuutteja ottelusta toiseen.

Veljesten menestystarina on mennyt määrätietoisesti eteenpäin vuodesta toiseen, mutta molempien nouseminen NHL-pelaajiksi on ollut kaikkea muuta kuin itsestään selvää.

Kesällä 2009 Oulusta Helsinkiin ja HIFK:n saapui kaksi poikamaisen oloista pelaajaa ison kohun saattelemana. Mikael Granlund tunnettiin potentiaalisena tulevaisuuden huippupelaajana, mutta häneen kohdistuivat myös isot epäilyt. Monien mielestä hänellä menisi vuosia kasvaa miesten peleihin NHL:stä puhumattakaan. Pikkuveljestä ei juuri edes puhuttu.

Mikaelin sensaatiomainen tarina tunnetaan. Hän nousi hetkessä HIFK:n tärkeimpien pelaajien joukkoon, johdatti helsinkiläiset Suomen mestaruuteen, voitti Leijonissa MM-kultaa ja lunasti itselleen ykköskierroksen varauksen Minnesotaan. Tänä päivänä hän on NHL-joukkueensa ja Suomen maajoukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista.

Markus on puolestaan noussut taustalla NHL-pelaajaksi ilman isompaa hälinää. Hän ei ole veljensä tavoin huippuluokan pelinrakentaja, mutta silti taitava ja maaliahne pelaaja. Hän nousi kovalla työllä hintelästä raakileesta hyväksi liigapelaajaksi HIFK:ssa pelaten kaksi yli 30 tehopisteen kautta SM-liigassa.

Tämän jälkeen Calgary Flamesin varaus lähti rohkeasti jahtaamaan NHL-unelmaansa AHL:n kautta, vaikka monien mielestä hänessä ei nähty potentiaalia nousta NHL-pelaajaksi. Markus pelasi itsensä kuitenkin heti ensimmäisellä kaudellaan Calgary Flamesin pelaavaan kokoonpanoon, mutta valtaosa kaudesta kului AHL:ssä.

Tämän jälkeen 23-vuotias hyökkääjä on kehittynyt alempien ketjujen kautta luotettavaksi NHL-pelaajaksi sahaten AHL:n ja NHL:n välillä. Kesken viime kauden siirto Calgarystä Vancouveriin oli Markus Granlundin uran kannalta tärkeä siirto.

Nyt hän pelaa ensimmäistä NHL-kauttaan ilman AHL-komennusta. Hyvät otteet ja jatkuvat kehut valmennukselta ovat nostaaneet hänet Vancouverin kakkosketjuun Loui Erikksonin rinnalle. Granlund on kiittänyt vastuusta ja tehnyt 17 ottelussa tehot 5+2 pahasti alisuorittaneessa Vancouverin joukkueessa. Peliaikaa on tullut parhaimmillaan hyökääjälle mukavat 19 minuuttia.

Juuri tällä hetkellä molemmat Granlundit ovat siellä, mihin heidän kiekkouransa ovat tähdänneet. Pienikokoiset hyökkääjät ovat tehneet valtavan määrän töitä NHL-unelman aukeamiseen ilman oikopolkuja. Veljesten onnistumiset ovat malliesimerkki kovasta työmoraalista ja uskosta omaan tekemiseen.

» NHL:n tulokset, taulukot ja uutiset löydät erikoissivultamme!