© Kuva: Getty Images

NHL-seuran tulevaisuus näyttää kirkkaalta ilman suomalaisvahteja – ”Eivät saaneet rantapalloakaan kiinni”

Calgary Flamesin viime kausi oli paha pettymys niin joukkueelle kuin myös faneille.

Flamesin yksi kesän isoimpia muutoksia nähtiin penkin takana, kun GM Brad Treliving päätti antaa potkut päävalmentaja Bob Hartleylle. Hartley ei saanut joukkueesta oikein minkäänlaista otetta viime kauden aikana, ja Flames päästikin aivan liikaa maaleja omiin.

Maalivahdit

Maalimäärät tosin selittyvät myös sillä, että Jonas Hiller, Karri Rämö ja Joni Ortio eivät saaneet rantapalloakaan kiinni koko viime kauden aikana. Kaikki kolme edellä mainittua saivat pakata kamppeensa ja lähteä etsimään muualta uusia työnantajia.

Nyt asiaan pitäisi kuitenkin tulla iso muutos. St. Louis Bluesista hankittu Brian Elliott oli varsinkin kevään pudotuspeleissä hyvässä vireessä ja hän on pelannut muutaman kauden Bluesissa hyvällä torjuntaprosentilla. Chad Johnson on myös hyvä haku kakkosmaalivahdiksi. Mielenkiintoisen asiasta tekee se, että he ovat parempi kaksikko ja halvempia kuin Hiller yksinään.

Puolustus

Puolustuspäässä Flamesilla oli välillä vaikeuksia erityisesti oman maalin suojelemisen kanssa. Puolustusta johtaa joukkueen kapteeni ja ehdottomasti NHL:n parhaimpiin puolustajiin kuuluva Mark Giordano. Myös T.J Brodie on huippupakki sanan varsinaisessa merkityksessä. Erittäin lupaavana pidetyn Dougie Hamiltonin viime kausi oli hieman vaikeahko, mutta hän paransi kevättä kohden. Parempaa on kuitenkin varmasti odotettavissa tulevalla kaudella.

Hyökkäys

Toinen hyvä hankinta Flamesilta oli Troy Brouwer. Hän tuli myös vapaana agenttina. Viime kauden isokokoinen voimahyökkääjä pelasi St. Louis Bluesissa ja varsinkin playoffeissa hän oli erinomaisen hyvä. Brouwerin sopimus on neljän vuoden mittainen ja hän saa 4,5 miljoonaa dollaria vuodessa. Brouwer on aloittanut pelit huippulupaavan Sam Bennetin vierellä. Bennett oli jo viime kaudella yksi Calgaryn vaikean kauden ehdottomia valopilkkuja.

Muita tärkeitä pelaajia Flamesin hyökkäyksessä ovat tehokas tutkapari Johny Gaudreau ja Sean Monahan. Varsinkin Gaudreau oli erittäin tehokas läpi koko kauden ja hän oli yhteensä NHL:n pistepörssin seitsemäs tehden 79 ottelussa 78 tehopistettä. Myös Monahan on vahva pelaaja, hyvä aloittaja sekä erittäin monipuolinen pelaaja.

Vahva alivoimapelaaja Mikael Backlund ja monipuolinen Michael Frolik ovat myös hyvä tutkapari alemmissa ketjuissa. Taitavalta Hunter Shinkarukilta voi myös odottaa läpimurtoa Flamesin kolmosketjuun. Viime NHL-draftissa Flames varasi erittäin lupaavan hyökkääjän Matthew Tkachukin. Tkachukille annetaan mahdollisuus Flamesin nutussa, mutta lienee todennäköistä, että tuleva kausi menee vielä pääosin OHL-joukkue London Knightsin riveissä.

Päävalmentaja

Calgaryn uusi valmentaja on Glen Gulutzan. Hän toimi aikaisemmin kaksi kautta Vancouver Canuckissa apuvalmentajana. Gulutzanilla on myös kokemusta NHL-seuran päävalmentajan paikalta Dallas Starsista kahden vuoden ajan. Gulutzan on tunnettu siitä, että hän on hyvä valmentamaan nuoria pelaajia, ja niitähän Flamesissa riittää.

Gulutzan lupasi faneilleen kiekollisempaa pelitapaa. Kuitenkaan kauden kolmessa ensimmäisessä pelissä se ei ole tuottanut vielä toivottua tulosta. Osasyynä siihen on ollut avainpelaajien – kuten Gaudreaun – hidas alku. Vielä on kuitenkin aikaa parantaa suuntaa, ja viimeisin peli Vancouver Canucksia vastaan oli jo aihio paremmasta.

Calgary Flamesille ei kuitenkaan kannata odottaa vielä liian suurta menestystä alkaneesta kaudesta. Siitä huolimatta joukkueen tulevaisuus kokonaisuutena näyttää erittäin hyvältä ja kirkkaalta.

Markus Leskinen

Kirjoittaja on helsinkiläinen lukiolainen, joka toimi TET-harjoittelijana sivustollamme viime syksynä.

» NHL:n tulokset, taulukot ja uutiset löydät erikoissivultamme!