© Kuva: Getty Images

Leijonille tuttu tehotrio kasaan World Cupiin – ”Tasoittaa meitä lapsia siinä”

HELSINKI. Leijonilla kevään MM-kisoissa Venäjällä jalkeilla oli varsin kova nippu, joka ylsi lopulta hopealle.

Välierissä se onnistui kaatamaan Venäjän, mutta finaalissa Kanada oli aavistuksen verran edellä.

Turnauksessa isoksi tarinaksi nousi Aleksander Barkovin johtama ketju, jossa MM-kisatasolla debyytin tehnyt Patrik Laine hurmasi oikein kunnolla.

Barkovin ja Laineen kanssa tehotrion muodosti Jussi Jokinen, joka toimii Barkovin joukkuetoverina NHL:ssä Florida Panthersin riveissä.

Samainen kolmikko on yhdessä myös tulevassa World Cupissa, minne hyvin yhteisten kokemusten kautta on turvallista lähteä Jokisen mukaan.

– Tässä turnauksessa pelit tulevat kuitenkin suhteellisen nopeasti vastaan, niin se, että on hyviä kokemuksia keväältä, auttaa kyllä. Pystyttiin tekemään tulosta ja itseluottamus on hyvä. On luottavainen olo siitä, että homma toimii, Jokinen miettii SuomiKiekko-sivustolle.

Kolmikosta Laine naputti MM-kisoissa yhteensä 12 (7+5) tehopistettä. Jokiselle merkattiin tehot 3+7=10 ja ketjun sentterille Barkoville taas tehot 3+6=9.

Keväällä heti ensimmäiset yhteiset kokemukset kyseisellä ketjulla olivat lupaavia. Kombinaatio, missä kokeneempi Jokinen viilettää kahden superlupauksen vierellä, tuntuu toimivan.

– Jussi on vähän tuommoinen isähahmo siinä ketjussa. Tasoittaa meitä lapsia siinä, Laine velmuilee.

– Molemmilla on vähintään sellainen 15 vuoden huippu-ura tulossa ja onhan siinä sellaista nuorta energiaa tarjolla, mistä voi imeä virtaa itsellekin. Ihan nuorekas olo tuossa on, Jokinen puolestaan kokeneena valtiomiehenä nyökkäilee.

Vaikka MM-kisatasolla ketjuna kolmikon peli lähti luistamaan hyvin, ei Laine silti liikoja henkseleitä paukuttele.

– On siinä vieläkin parannettavaa. Mutta hyviä pelejä tässä on edessä, niin uskon, että kyllä se siitä vielä paranee.

Nopeatempoista rykäisyä kohti

Jokisella, 33, kulunut kesä on mennyt melko lailla normaaleissa merkeissä, eikä se, että World Cup on ohjelmassa, ole muuttanut hirveästi kuvioita.

Jokinen on tykännyt valmistautua NHL-kausiiin Oulussa, missä hän on harjoitellut useampana syksynä Kärppien mukana.

Tätä kautta myös esimerkiksi Leijonien tuore päävalmentaja Lauri Marjamäki on Jokiselle hyvin tuttu.

– Aikaistin kaikkia juttuja viikolla. Jo vuosi sitten aloin tekemään tätä, kun tiesin, että tämä World Cup tulee. Silloin harjoitusleirillä yritti simuloida sitä, että miltä se kroppa tuntuisi, kun tämä tulisi kauden alle.

– Nyt on sitten helppo mennä tähän turnaukseen, kun on tuntuma siitä, että mitä esimerkiksi rasitus tulisi olemaan. Siinäkin mielessä voi hyvin luottavaisena lähteä tähän turnaukseen ja tähän kauteen, Jokinen taustoittaa.

Viime kausi Jokisella oli hänen uransa toiseksi paras pisteiden osalta. 81 otteluun Jokinen napautti tehot 18+42=60.

Putki kulkee edelleen. World Cupissa Jokinen kuuluu Leijonien kapteenistoon, kun hänelle lyödään pelipaitaan varakapteenin A-merkki.

Ylipäätänsä varsin nopeatempoinen turnaus tuottaa jo innostunutta fiilistä Jokisella.

– Nyt tässä on se, että esimerkiksi MM-kisoissa alkulohkossa on varaa 1-2 tappioon, mutta nyt jo ensimmäinen peli voi ratkaista kaiken. Jos sen voitat, niin alat olla jo lähellä jatkopaikkaa. Jos sen häviät, niin sitten on pakko voittaa ne kaksi viimeistä peliä. Että siinä mielessä sen ensimmäisen pelin merkitys on heti erittäin iso.

– Meidän pitää ottaa se huomioon ja saada se oma juttu tässä valmiiksi heti alkuun. Pitää olla henkisesti valmis niin, että pystytään se avauspeli heti voittamaan.

Turnausta edeltävät Ruotsi- ja USA-ottelut eivät sinänsä olekaan mitään kevyitä harjoitusotteluita, vaan tärkeitä taistoja valmistautumisen kannalta.

– Kokeneemmalle pelaajalle tässä on vähän samaa, mitä yleensä ennen NHL-kauden alkua. Siellä on yleensä se 3-4 harjoituspeliä, mitkä tulevat alle. Joukkueena tässä voidaan sitten viilata vähän asioita ja käydä niitä läpi. Ja siitä sitten lähteä kauteen, Jokinen miettii samankaltaisuuksista.

Ensimmäinen esiottelu on ohjelmassa torstaina, kun Jokinen ja Leijonat kohtaavat Ruotsin Hartwall Arenalla. Kamppailu alkaa kello 19.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen