© Kuva: Getty Images

Näin Leijona-hyökkääjästä kasvoi Stanley Cup -finalisti – ”Se oli ihan käänteentekevä”

HELSINKI. Leijonien riveissä tulevaan World Cup -turnaukseen samasta ketjusta Mikael Granlundin ja Mikko Koivun kanssa lähtevä Joonas Donskoi oli vielä muutama vuosi sitten menossa aivan väärään suuntaan urallaan.

Kausi 2012-2013 oli toki hänellä loukkaantumisia täynnä, mutta sen aikana puheet kovasta lupauksesta olivat vain kaukainen muisto. Kehityskäyrät alkoivat osoittaa aivan väärään suuntaan.

Sitten tuli Lauri Marjamäki ja sitten alkoi tapahtua.

– Jokainen, joka on seurannut mun uraa, ymmärtää, että Marjamäki on ollut ihan käänteentekevä minulle. Kyllä hän jollakin tavalla aukaisi silmiäni ja olen todella kiitollinen ”Latelle”, (Mikko) Mannerille ja ketä Kärpissä valmennusryhmässä silloin oli. Aika sellainen 180 asteen käännös tuli urallani, Donskoi muistelee SuomiKiekko-sivustolle.

Taustalla oli se, että Marjamäki pisti Donskoin tavat uuteen uskoon. Remonttiin menivät niin ruokailutavat kuin painotukset harjoittelussa. Tavoitteena oli ohjata Donskoi aidosti huippu-urheilijaksi.

– Hän halusi muutoksen. Tiesin, että hän on lahjakas pelaaja ja tiesin, että hän polkee paikallaan. Joonas teki isoimman muutoksen siinä, että hän rupesi elämään kuin urheilija, Marjamäki muistelee ja katsoo kehitystä niistä hetkistä aina nykypäivään.

Jo Marjamäen ensimmäisellä kaudella Oulussa Donskoi oli Julius Junttilan ja Joonas Kemppaisen kanssa vahvoja tekijöitä Kärppien joukkueessa, joka ylsi aina mestariksi asti.

Kolmikko pysyi yhdessä ja seuraavalla kaudella tahti sen kuin kiihtyi. Jo runkosarjassa ketju oli mainio ja pudotuspeleissä se käytännössä ratkaisi toisen peräkkäisen mestaruuden Kärpille. Donskoi valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi ja matka jatkui MM-kisoihin.

Siellä Donskoi ja Kemppainen olivat Leijonien positiivisimpia ilmestyksiä ja molemmat kuittasivat NHL-sopimukset.

– Sitä alkoi ymmärtämään, että mitä tämä huippu-urheilijan elämä on, Donskoi sanoo nyt NHL-tulokaskautensa jälkeen.

Marjamäki itse ei suuremmin ota kunniaa muutoksesta, vaan painottaa urheilijan omaa roolia.

– Isossa kuvassa se pelaaja tekee sen työn. Jos pelaaja ei itse päätä, että hän lähtee kehityksen tielle, niin aika vaikea se on valmentajana vetää sellaista kivirekeä perässä. Nyt hän (Donskoi) on oikealla tiellä ja stepit ovat olleet hienoja. Hyvä niin.

Finaaleiden parhaimmistoa

Donskoi teki alkukesästä 2015 sopimuksen San Jose Sharksin kanssa. Harjoitusleirillä Donskoi antoi lupaavat näytöt ja hän sai aloittaa kauden NHL:ssä. Siellä hän pysyi sitkeästi.

– Sain olla ylhäällä koko kauden ajan ja valmennus luotti minuun. Mutta kyllä siinä välillä mentiin aika syvissäkin vesissä. Oli todella vaikeita jaksoja.

Vaikeudet Donskoi selvitti ja peli meni kovasti eteenpäin varsinkin kauden toisella puoliskolla.

Pudotuspeleissä Sharks ylsi aina finaaleihin asti. Siellä Donskoi oli niin joukkueensa kuin ylipäätänsä koko finaalisarjan parhaita pelaajia.

– Oma pelaaminen parani loppua kohden niin kuin sen pitääkin. Pudotuspeleissä pelasin omasta mielestäni parasta peliäni.

– Mutta silti näen, että potentiaalia on vielä paljon parempaan. Tasaisuutta pitää saada paljon lisää. Toki se, että nyt on kokemuksia pienestä kaukalosta, on hyvä juttu tulevaa kautta ajatellen.

Mutta kumpi: Oulun pitkä ja pimeä talvi vai Kalifornian jatkuva lämpö?

– Se on aika paha kysymys. Kyllä siellä jossain vaiheessa tuntui vähän siltä, että olisihan se kiva jos olisi vähän lunta ja voisi lämmittää saunan. Mutta ei se (sää) sielläkään huono ole, Donskoi hymähtää ja ottaa hyvän pointin esille:

– Se, että aurinko paistaa koko ajan, tekee aika paljon tuolle mielenvirkeydelle. Se on aika mukavaa.

World Cupia päin

Kesällä Donskoi palasi Ouluun ja viiletti Stanley Cup -finaaleista mukaan otetulla kypärällä Kärppien harjoituksissa. Koti-ikävää Donskoi ei rapakon takana paljoa potenut.

– Tietenkin sieltä tuli soiteltua paljon Suomeen, mutta niin unelmaa oli koko vuosi. Nautin vain jokaisesta päivästä, missä sai mennä Sharks-koppiin, sai matkustella ympäri jenkkejä ja Kanadaa. Kyllä se oli niin siistiä, että ei siinä paljoa ikävä tullut.

Kesäharjoittelu Donskoilla alkoi hieman normaalia myöhemmin, sillä kausi venyi pitkälle Pohjois-Amerikassa.

– Pari viikkoa meni ihan totaalihuililla ja aika paljon siinä harmitti se finaalitappio. Mutta sitten pikku hiljaa kamppeet kasaan ja harjoittelemaan. Tietenkin se luo omat haastensa, kun kausi meni pitkälle ja nyt kausi alkaa vähän aiemmin. Mutta silti olen kyllä tyytyväinen kesään ja tuntuu siltä, että olen hyvässä kunnossa.

Tuleva World Cup -turnaus pistää Donskoilla hymyä huulille.

– Kyllä tässä on odoteltukin sitä, että pääsee taas tositoimiin. Se on mainiota, että kovapanoksiset pelit tulevat heti tähän kauden alkuun. Tässä on todella virkeä mieli ja mahtava lähteä pelaamaan. Hienoa aloittaa kausi tämmöisellä turnauksella.

World Cupiin Leijonat lähtee uuden päävalmentajan johdolla. Se on Donskoille varsin tuttu, sillä Kärpissä häntä valmentanut Marjamäki astelee Leijonien puikkoihin.

– ”Laten” toimintatavat ovat tiedossa ja pelitavassa on paljon samoja juttuja. Tietenkin joitakin asioita on pitänyt muuttaa, kun pieneen kaukaloon mennään. Mutta suurimmalta osin se on sitä, mitä se oli Kärpissäkin.

Henkilökohtaiset tavoitteet tulevaa turnausta kohden ovat Donskoilla varsin selvät.

– Odotan sitä, että olen askeleen parempi kuin viime kaudella pudotuspeleissä. Rooli on tässä hyvä, koitan pysyä kiekossa ja pelata hyvin kahteen suuntaan. Olen mun mielestä kahden suunnan laituri kuitenkin. Siitä lähdetään, että omissa ei kolise.

Tuleva kausi NHL:ssä on Donskoille iso siinä mielessä, että hänen tulokassopimuksensa loppuu ensi kesänä. Näin hän pelaa seuraavasta sopimuksesta.

– Onneksi on agentti, joka niitä asioita hoitaa, niin ei tarvitse itse niitä miettiä. Mää vaan pellaan ja tullee mitä tullee.

Kovissa ympyröissä viilettämistä Donskoi jatkaa monella tavalla iloisena. Huippu-urheilijan elämä maistuu.

– Tässä on alkanut nauttia vähän erilaisista asioista. On alkanut nauttia siitä, että tekee asioita oikein. Syö oikein, treenaa oikein, eikä pelkästään nauti siitä pelistä ja maalinteosta. Vaan sitä on alkanut nauttia noista kaukalon ulkopuolisistakin asioista. Se tuo itseluottamusta, kun tietää, että tekee kaikki asiat niin hyvin kuin pystyy, Donskoi mietiskelee tyytyväisenä.

– Hän on hyvä pelaaja, tärkeä, kuten kaikki muutkin tässä. Hän on monipuolinen ja hyvän peliotteen omaava pelaaja. Uskon, että hän tulee pelaamaan hyvän turnauksen, Leijona-luotsi Marjamäki sanoo luottavaisena.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen