© Kuva: Juha Tamminen

Jyrki Aho ja Ässät sopivan porilaisen hulluuden äärellä – ”Muuten koitetaan olla äärimmäisen fiksuja”

Viime kauden yhtenä isona ja ikävänä tarinana suomalaisen jääkiekkoilun saralla oli Espoo Bluesin kohtalo. Monen asian kautta Bluesin talous oli aivan retuperällä ja se muun muassa näkyi siinä, että espoolaisseura myi lähemmäs koko joukkueensa rungon muualle kauden aikana.

Espoosta lähti Kim Hirschovitsiä, Otso Rantakaria, Siim Liivikiä, Eero Somervuorta ja ylipäätänsä pitkä lista avainhahmoja.

Päävalmentajana toiminut Jyrki Aho joutuikin katselemaan lähietäisyydeltä sitä, miten kauden alussa liikkeellä olleesta kokoonpanosta loppukaudella jäljellä oli enää vain pari nimeä.

Aholla itsellä osoite vaihtui keväällä, kun hänet nimitettiin Ässien uudeksi päävalmentajaksi.

Sen jälkeen Porissa alkoi uusi projekti, joka on edennyt vaiheeseen, jossa harjoituspelit ja viimeiset valmistautumiset liigakautta varten ovat käynnissä.

Edellinen kausi oli Aholle monella tavalla raskas ja helposti voisi ajatella, että Porissa, selvästi vakaammalla talouspohjalla, huolia on vähemmän.

– Aina niitä on. Jokaisella valmentajalla on omansa. Kai se määrä pysyy aina aika vakiona, se vain sitten muuttuu, että minkälaisia ne ovat, Aho hymähtää SuomiKiekko-sivustolle.

Nyt huolet liittyvät enemmänkin siihen, miten Aho ja valmennusjohto saavat vietyä omat ajatuksensa ja opit uudelle joukkueelle.

Projekti on lähtenyt ainakin hyvin liikkeelle.

– Sellainen tietynlainen toimintatapa ja tietynlainen tyyli toimia ovat ehtineet tuottaa jo tulosta ja pelaamisessa on alkanut olla oikeanlaista aggressiivisuutta ja oikeanlaista taistelua mukana, Aho näkee.

Ässät on ehtinyt vääntää kaukalossa pelitapahtumien parissa jo varsin kohtuullisesti, sillä Pitsiturnauksen lisäksi se kävi Kokkolassa pelaamassa Kärppiä vastaan.

Pitsiturnauksessa Ässät jäi vielä ilman voittoja, kun tuloksena oli kaksi tasapeliä ja tappio TPS:lle. Kärpät se kuitenkin kaatoi, kun Ässät oli joukkueiden välisessä kohtaamisessa parempi lukemin 2-0.

Ahon mukaan erityisesti hyökkäyspelaaminen ehti mennä kovasti eteenpäin.

– Meillä teemana oli pelata parempaa hyökkäyspeliä. Suoraviivaisemmin ja rohkeammin. Siihen saatiin hyvää jatkoa.

Ylipäätänsä projektin etenemisen aikana Aho on havainnut hyviä asioita.

– Siihen olen ollut oikeastaan koko ajan tyytyväinen, että millainen joukkueen perusilme on ollut ja miten he ovat ottaneet uusia asioita vastaan. Meillä on ihan hyvä henki tuossa joukkueessa. Vielä sellaisessa jokapäiväisessä toiminnassa, missä osataan arvostaa ja osataan tehdä hommia oikealla tavalla, siinä meillä on vielä opettelua.

Porilainen hulluus?

Kun Ässien kokoonpanoa katselee, voi havaita, että varsinkin kärkipelaajat ovat varsin laadukkaita koko Liigan mittapuulla katsottuna.

Charles Bertrand, Jarno Kärki, isoja askeleita eteenpäin viime kaudella ottanut Niko Ojamäki, Matti Kuparinen ja Niko Peltola olisivat varmasti isoja hahmoja missä tahansa liigajoukkueessa.

Kokemusta ja nuorta osaamista Ässissä on tasaisesti. Ainoastaan puolustus on yleisilmeeltään hieman nuorehko.

– Totta kai sitä valmentajana aina toivoo, että saisi lisää euroja siihen, että pystyttäisiin joukkuetta vahvistamaan. Mutta se raha, mitä ollaan käytetty, niin täytyy olla äärimmäisen tyytyväinen siihen, miltä tuo joukkue nyt näyttää, Aho kehaisee.

Kun Porista on kyse, ei voi koskaan unohtaa vanhaa kunnon porilaista hulluutta. Se, että miten se Ässissä näkyy, sitä Aho pohdiskelee.

– Mun mielestä on hienoa, jos Porissa on intohimoa ennen kaikkea siellä yleisössä ja ihmisissä. Hulluus ei välttämättä ole hyvä asia muuta kuin siinä, että yritetään hulluna. Se on meidän joukkueelle sopivaa porilaista hulluutta. Se, että yritetään hulluna ja saadaan sitä kautta sitä sopivaa tunnetta myös kaukaloon.

– Sitten muuten koitetaan olla äärimmäisen fiksuja.

Tätä kautta rakentuvat myös Ahon mukaan Ässien tunnuskuvat. Eli ne asiat, joita katsoja havaitsee, kun hän tulee katselemaan Ässien kamppailua ihan missä tahansa päin Suomea.

– Toivoisin, että sieltä erottuu sellainen työteliäs ja himokas pelaaminen. Se on mun mielestä se tärkein juttu. Toivottavasti sinne sitten mahtuu kaikenlaisia hyviä suorituksia joukkoon.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

» Erikoissivultamme löydät Liigan ottelut, tulokset, taulukot, uutiset ja Liiga-kampanjat!