© Kuva: Getty Images

Isot kysymysmerkit pyörivät venäläistähden NHL-paluun ympärillä: ”Onko hän rauhoittunut?”

Heinäkuun ensimmäinen päivä on ollut tapahtumia täynnä NHL:n markkinoilla.

Rajoittamattomat vapaat agentit ovat voineet tehdä ja julkaista sopimuksia uusien seurojensa kanssa.

Heti ensimmäiselle tunnille täräytettiin sopimuksia yli 300 miljoonan dollarin edestä.

Isoimmaksi puheenaiheeksi nousi kuitenkin venäläistähden Aleksandr Radulovin siirto Montreal Canadiensiin.

Toimittajat Ilari Savonen ja Antti Eteläaho käyvät läpi vapaiden pelaajien markkinoiden ensimmäisten tuntien isoja puheenaiheita.

Radulov teki vuoden mittaisen sopimuksen Canadiensin kanssa? Mitä ajatuksia tästä herää?

Savonen: Radulov on mielenkiintoinen tapaus. Persoona, persoona ja vielä kerran persoona. Radulov on tullut tutuksi hyvin taitavana hyökkääjänä, jolla on räjähdysherkkä luonne. Edellinen vierailu NHL:ssä meni aivan poskelleen kaukalon ulkopuolisten tapausten myötä. Radulovin kohdalle nostetaan, ymmärrettävästi, paljon kysymysmerkkejä. Liike on kuitenkin mielenkiintoinen. Canadiens hankki vasta isossa treidissä Shea Weberin Nashville Predatorsista. Weber oli jo viimeksi iso lenkki, kun Radulov palasi Venäjältä Predatorsiin. Weber-kytkös on aivan varmasti vaikuttanut nytkin. Mielenkiintoista on nähdä se, että Radulov menee nyt todelliselle jääkiekon markkina-alueelle Montrealiin, missä media osaa olla, sanotaanko, melkoisen kriittinen ja paineita luova. Ja kun aiemmin Radulovin suhteet ihan Venäjälläkin median kanssa ovat olleet kaikkea muuta kuin hyvät. Radulovin kohdalla iso juttu on se, mitä hän näyttää heti alussa. Onko hän rauhoittunut? Miten hän sitoutuu Canadiensissa pelaamiseen? Sillä mikäli kaikki menee putkeen, Canadiens sai itselleen kovan luokan laiturin kärkiketjuhiin. Yksi seuraavan kauden mielenkiintoisimmista seurattavista asioista.

Eteläaho: Montreal Canadiens tarvitsi kärkiketjujen taitavan laitahyökkääjän ja Radulov yhden vuoden sopimuksella oli yksi markkinoiden parhaista sopimuksista täyttämään tuon tarpeen. Nähtäväksi jää, miten hän sopeutuu tällä kertaa NHL:ään. Joidenkin puheiden mukaan hän halusi juuri Montrealiin. Montreal sijaitsee Quebecissä, missä Radulov pelasi juniorisarjaa. Vaikuttaisi siltä, että venäläinen on tullut pelaamaan NHL:ään.

Yllättikö joku diili erityisesti?

Savonen: Radulov toki, koska hiljalleen alkoi olla jo oletus siitä, että hän jäisi KHL:ään. Mutta mielestäni David Backesin siirtyminen Boston Bruinsiin oli mielenkiintoinen. Bruins menetti ruotsalaishyökkääjän Loui Erikssonin, mutta sai nyt kokoa, kokemusta, annoksen ilkeyttä ja monipuolisuutta Backesista. Hän kun pystyy pelaamaan niin keskellä kuin laidassa. Se luo paljon vaihtoehtoja Bruinsille eteenpäin mentäessä. Toinen, en tiedä yllättävä, mutta mielenkiintoinen liike oli Eric Staalin siirtyminen Minnesota Wildiin. Miten tämä liike vaikuttaa esimerkiksi Mikael Granlundin asemaan? Joko Granlund siirtyy vakituisesti laitaan tai on kauppatavaraa.

Eteläaho: Tänä vuonna sopimukset olivat aika hyvin tiedossa jo ennen perjantai-iltaa, kun markkinat aukesivat. Backesin viisivuotinen sopimus toki yllätti. Bruins ilmeisesti todella halusi korvata Erikssonin kovaotteisella hyökkääjällä, joka osaa olla tarpeen vaatiessa ilkeä. Dan Hamhuisin sopimus Dallasin kannalta yllätti positiivisesti samoin Victor Hedmanin jatkosopimus Tampa Bayn kanssa. Hamhuis ja Hedman olivat päivän parhaat sopimukset.

Ensimmäisen tunnin aikana NHL:ssä tuhlattiin yli 300 miljoonaa dollaria. Ovatko GM:t sekaisin?

Savonen: Eivät. Tämä on nykysuunta ja tämä on mahdollista nykysäännöillä. Painopiste kääntyy entistä vahvemmin aivan markkinoiden alkuhetkille, sillä vapailla agenteilla on ollut mahdollista puhua seurojen kanssa jo useamman päivän ajan. Heinäkuun ensimmäinen päivä ja vapaiden pelaajien markkinoiden alkuhetket ovat nykyään enemmänkin ilmoitusikkuna. Isoja nimiä oli kuitenkin markkinoilla, vaikka esimerkiksi Steven Stamkos tekikin jatkosopimuksen Tampa Bay Lightningin kanssa.

Eteläaho: Nykyisin pelaajat ovat hyvin tietoisia markkina-arvostaan. Seurojen täytyy maksaa, jotta saavat haluamansa pelaajat. Silti ylilyönneiltä tuskin vältyttiin. Melko usein ne seurat ovat vapaiden markkinoiden voittajia, jotka malttavat odottaa ensimmäiset aallot. Pelaajien palkoissa on huomattavaa, että – todennäköisesti työsulun pelossa – monet sopimukset ovat allekirjoitusbonus painotteisia. Pelaajat saavat allekirjoitusbonuksen 1.7., vaikka sitä seuraava kausi peruttaisiin työsulun takia. Seuraavaksi työsulkukaudeksi epäillään 2020-21 kautta, kun työehtosopimus on katkolla ennen tuota kautta.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu

» NHL:n tulokset, taulukot ja uutiset löydät erikoissivultamme!