PIETARI. Suomalaisessa jääkiekkoilussa mennyt kausi ja oikeastaan mennyt vuosi on ollut menestystä täynnä.

Ensin alle 20-vuotiaat voittivat kultaa kotikisoistaan. Sitten alle 18-vuotiaat voittivat omat MM-kisansa USA:ssa.

Ylipäätänsä nuorten pelaajien esiinastuminen korkealle tasolle on ollut väkevää. Patrik Laine, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi ovat vahvoja esimerkkejä tästä.

Puhuri on ollut voimakasta, mitä NHL-seura Columbus Blue Jacketsin suomalaistoimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen on seurannut iloisena.

– Tietysti se on todella hienoa ja suomalaisena voi olla ylpeä siitä. Paitsi että nuo joukkueet ovat menestyneet, niin vielä se, että miten suomalaiset ovat tehneet sitä omalla konseptillaan. Useammissa kisoissa on ylletty melkein sinne kärkeen ja nyt sitten parissa ihan kärkeen. Mutta sitten on tullut noita huippuyksilöitä, jotka auttavat myös A-maajoukkuetta, Kekäläinen käy läpi SuomiKiekko-sivustolle.

Nimenomaan tähän voidaan yhdistää Laine ja Aho varsin helpolla. Molemmat kun ovat olleet isossa roolissa meneillään olevissa kevään miesten MM-kisoissa.

– Siellä on kuitenkin ollut sellaisia vuosia, että niistä nuorten joukkueista monestakaan pelaajasta ei ole tullut A-maajoukkuetason pelaajia. Se on muuttunut. Nyt siellä on huippuyksilöitä, jotka melkein heti astuvat A-maajoukkueessa isoihin saappaisiin, Kekäläinen miettii ja jatkaa merkityksestä:

– Tuo on kuitenkin menestyksen elinehto, jos ajatellaan sitä, että joskus voitetaan olympiakultaa tai World Cup.

Kauden mittaan Lainetta ja Puljujärveä ollaan oltu viemässä hyvin korkeilla varausvuoroilla valittavaksi ensi kesän NHL-draftiin. Molemmat ovat olleet vähintään sijoilla kaksi ja kolme, Laine jopa jossain kaavailuissa ykkösenä.

Arvioissa noin korkeiden sijoitusten merkitys ei välttämättä aina avaudu ihan jokaiselle.

– Pitää olla maailman paras 18-vuotias, että varataan ykkösenä. Sitähän se tarkoittaa ihan puhtaasti, Kekäläinen sanoo.

– Jos varataan ykkösenä, niin olet paras 18-vuotias jääkiekonpelaaja. Eihän tässä sitten oikein muita yksilörankingeja sitten ole, missä voidaan todeta, että olet ihan virallisesti ykkönen. Toki onhan siinä myös se, että jokaisella 30 NHL-seuralla on oma ranking. Vaan se ykkösenä oleva joukkue pääsee päättämään sen, että kuka varataan ykkösenä.

Suomalaisten kannalta mielenkiintoinen NHL:n varaustilaisuus järjestetään Buffalossa kesäkuun 24. ja 25. päivä.

Lue lisää:
Laine tai Puljujärvi menossa Kekäläisen NHL-seuraan? – ”Ei helpolla luovuta siitä varausvuorosta”
Leijonien World Cup -valintoja nähdään MM-kisojen jälkeen – ”Vähän enemmän mielenkiintoisempia”

Ilari Savonen, Pietari
Twitter: @ilarisavonen