Kaikkien aikojen jääkiekkoilijan titteliä kantava Wayne Gretzky otti kantaa siihen, miten hän näkee jääkiekon kehityksen ja nykysuunnan.

Gretzky esitti parikin huolestunutta näkemystä.

– Kun minä olin pieni, 10-vuotias, minulle heitettiin vain kiekko ja sanottiin, että ”käy tekemässä maali”. Nykyään taas samanikäisille opetetaan jo se, että miten pelataan ketjussa eri rooleissa, Gretzky kävi läpi New York Timesin haastattelussa.

– Esimerkiksi puolustajat pysyvät vain alhaalla ja kaikki blokkaavat vetoja. Herranen aika, itse en blokannut omalla urallani yhtään vetoa vaikka pelasin jatkuvasti alivoimaa. Ajattelin kiekkojen pysäyttämisen olevan maalivahdin hommaa, ei hyökkääjien.

Nykypäivänä jääkiekko on mennyt entistä enemmän taktisemmaksi ja puolustusvoittoisemmaksi, vaikka toisaalta samalla itse pelin nopeus on kasvamassa jatkuvasti.

– Olemme menettäneet luovuuden pelistä ja mielikuvituksesta, ainakin osan siitä. Nykyään kun opetetaan jo pienenä, että olet vastuussa maalisi pitämisestä puhtaana enemmän kuin mistään muusta, Gretzky harmittelee.

Gretzky ja Edmonton Oilersin legendat olivat juhlistamassa legendaarisen Oilersin Rexall Centerin jäähyväisiä tuoreeltaan. Oilers siirtyy ensi kaudeksi uudelle areenalle pelaamaan.

Gretzkyn lausunnoista ensimmäisenä Suomessa uutisoi MTV Sport.