Kertoimet (Expekt)

Kärpät-TPS, 18.3.2016. klo 18.30.
1,65 – 4,15 – 4,25

OULU. Liigan pudotuspeleissä pyörähtävät käyntiin puolivälierät perjantaina neljällä eri paikkakunnalla.

Kahtena viime keväänä mestaruutta juhlimaan päässyt Kärpät kohtaa puolivälierissä TPS:n, joka selvitti tiensä jatkoon 1. pudotuspelikierrokselta kaadettuaan Sportin voitoin 2-0.

Runkosarjassa toiseksi tullut Kärpät on valmistautunut rauhassa tulevia taistoja varten. Kaikki on sujunut oululaisjoukkueen päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan hyvin ja suunnitelmien mukaisesti.

– Valmistautuminen on mennyt juuri niin kuin pitikin. Viikonloppu huilattiin, maantaina ja tiistaina oli vähän kovemmat harjoitukset, keskiviikkona otettiin rennosti ja torstaina saatiin alle hyvä treeni. Hyvä oli myös se, että tiedettiin jo sunnuntaina illalla vastustaja, niin jäi sitten sellainen turha hössöttäminen pois. Joukkue vaikuttaa päämäärätietoiselta ja valmistautuneelta. Se luo aina hyvää luottamusta ympärille, Marjamäki käy läpi lähtökohtia oululaisleiristä SuomiKiekko-sivustolle.

Sairastuvalta Kärpät saa puolivälierien alkuun pieniä apuja, mutta esimerkiksi Julius Junttila ja Jesse Puljujärvi ovat yhä sivussa.

– Jotain saatiin ja taas sitten ihan kaikkia ei saatu tähän illan koitokseen. Hyvä näkymä siellä on ja varmasti porukkaa on tulossa. Iskukykyinen joukkue tässä on jalkeilla ja hyvä niin.

Ei niinkään uhkakuvien kautta

Monissa papereissa lähtökohdiksi Kärppien ja TPS:n välillä on luotu asetelma, jossa Kärpät on ennakkosuosikki ja TPS pyrkii sitä kampeamaan nurin.

Runkosarjan aikana joukkueet pelasivat yleisesti maalin pelejä, mitä Marjamäki odottaa myös tulevalta sarjalta.

– Tasaisia pelejä tulee. Ihan jos pidemmältä ajalta katsoo Liigan pudotuspelejä, niin kyllä ne aika maalin pelejä ovat olleet. Samoin on ollut TPS:n kanssa ja en usko, että se trendi muuttuu siitä mihinkään.

– Kärsivällisyyden ja voittavien asioiden pitää olla koko ajan näkyvissä ja ymmärtää se, että mitä se voittaminen vaatii. Siellä tulee heikkoja hetkiä ja tulee hyviä hetkiä ja varmasti TPS antaa meille kovan haasteen. Se on hyvä heti tähän alkuun, Marjamäki uskoo.

Yleisesti pelit Kärppien ja TPS:n välillä ovat olleet tasaisia, paitsi runkosarjan viimeinen kohtaaminen. Siinä Kärpät löi kiekon TPS:n verkkoon peräti kahdeksan kertaa ja vei kyseisen taiston murskaavasti nimiinsä.

Tästä Marjamäen mukaan ei aiheudu kuitenkaan mitään harjoja.

– Aika saman verran siinä oli maalipaikkoja mitä muutenkin, sattui vain menemään sisään. Jääkiekko on kuitenkin vähän ihmeellinen peli, että joskus pelaat jopa vähän paremmin ja peli on 1-1. Välillä taas tuntuu, että kaikki menee. Ja toki esimerkiksi pelaajien rentous pelata viiden maalin johtoasemassa on vähän erilaista mitä se on silloin, kun tilanne on 1-1. En mä siitä vedä mitään johtopäätöksiä. Se oli yksittäinen peli ja nyt on uudet koitokset edessä.

– Ja muutenkin en jaksa edes lähestyä uhkakuvien kautta näitä. Totta kai me käydään joukkueen kanssa läpi, että mitä kaikkea voi sattua. Mutta mä en ole jaksanut enää pariin vuoteen miettiä näitä negatiivisia asioita tai että epäilisin joukkuetta. On kauhean vaikea valmentaa, jos en luota pelaajiin ja joukkueeseen. Se antaa ihan uudenlaisen katsonnan tähän valmentamiseen.

– Lopetetaan ne mörköjen etsimiset ja nautitaan mahdollisuudesta, Marjamäki käy läpi ajattelutapaansa.

Kaikenlaisia kokemuksia Kärpät on kuitenkin saanut jo kauden aikana.

– 41 eri pelaajaa on käynyt kokoonpanossa ja 5 eri maalivahtia, että on siinä kaikennäköistä ollut. Vääntämistä ja kääntämistä ja CHL:ssä oli kovia kokemuksia myös. Oltiin aika kusisissa paikoissa puolivälierissä ja välierissä, mutta silti tappioasemista on tultu voittohin. On myös koettu finaali ja kovia pelejä ylipäätänsä. Uskon, että ne ovat meitä koko ajan kasvattaneet, Marjamäki miettii ja jatkaa.

– Kyllä meillä omat vaikeudet ovat tässä kaudessa olleet. Välillä on oltu syvällä, välillä pinnalla ja varmasti niitä hetkiä tulee myös tässäkin sarjassa. Siihen pitää vain suhtautua oikein ja käsitellä ne tilanteet niin kuin ammattilaisjoukkue ne käsittelee. Pitää ymmärtää, että paras seitsemästä sarja on pitkä sarja ja paras menee aina siitä jatkoon.

Matkustaminen on aina oma kysymyksensä pudotuspelisarjoissa, varsinkin kun mukana on vielä peräkkäisinä päivinä pelejä. Tähän väli Oulu-Turku luo omat haasteensa.

– Bussilla ei lähdetä, se on ihan varmaa. Suoraan Turkuun mennään tästä lentäen ja ylipätäänsä lentäen muutenkin, Marjamäki linjasi.

Lue lisää:
Sarjaennakko Kärpät-TPS

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen