Sunnuntaina alkuillasta NHL:ssä nähtiin varsin kova pommi, kun siirtomarkkinoiden kuumimpiin nimiin kuulunut Eric Staal vaihtoi vihdoin seuraa.

Staal ehti olla siirtohuhuissa vaikka kuinka kauan. Ei ollut montaa seuraa, minne häntä ei olisi yhdistetty.

Fakta on kuitenkin se, että Staal ei ole ollut edes hyvän NHL-seuran ykkössentterin tasolla viime vuosina. Hän on ollut juuri ja juuri nimellinen ykkössentteri seurassa, joka on kyntänyt pohjamudissa.

Esimerkiksi uudessa seurassa New York Rangersissa Staal ei ole ykkössentteri. Ei millään.

Derek Stepan ja Derrick Brassard menevät molemmat ohi.

Eli.

Staal on siis käytönnässä kolmossentteri Rangersille loppukauden ajan.

Kanadalaissentterin sopimus myös päättyy kesällä ja näin ollen käsillä saattaa olla tilanne, jossa hän käy muutaman kuukauden mutkan Rangersissa ja jatkaa muualle.

Mikä on todennäköinen vaihtoehto.

Siihen nähden kaksi toisen kierroksen varausoikeutta ja hyvä prospekti, Aleksi Saarela, on kova hinta.

Toki, jos Staal on tukipilari Rangersille keväällä ja on nostelemassa Stanley Cupia, ei hinta enää niin paha ole.

Mutta onko Rangers edes finaaleissa tänä keväänä ja alkukesästä? Vaikea uskoa.

Viime kaudella Chicago Blackhawks maksoi myös tuntuvan korvauksen Antoine Vermettestä siirtorajan kynnyksellä ja menetti tämän kesällä takaisin Arizona Coyotesiin, ilman korvausta. Mutta Blackhawks voitti Stanley Cupin ja Vermette oli keväällä kohtuullisen tärkeä pelaaja Blackhawksille. Se kauppa voi toimia vertauskuvana tälle, tai sitten ei.

On siis syytä heittää ilmoille isoja kysymysmerkkejä siitä, tuliko tästä nyt vain ja ainoastaan kallis vuokradiili Rangersille sentteristä, joka on ollut joskus iso nimi. Ne parhaat päivät Staal on kuitenkin nähnyt. Näin voi vain yksinkertaisesti sanoa. Toisenlainen skenaario olisi tässä jopa iso yllätys.

Kauppa teki varmasti Rangersista aavistuksen verran paremman joukkueen, mutta tekikö se merkittävästi paremman? Niin.

Hurricanesille tämä varmasti kelpaa, vaikka se hakikin vielä kovempaa hintaa sen pitkäaikaisesta sentteristä. Saarelasta voi hyvinkin kasvaa vielä 2-3-ketjun NHL-hyökkääjä ja kaupassa saaduilla varausvuoroilla voi myös napata mukaan käyttökelpoisia lupauksia.

Ja onhan seuralla mahdollisuus ottaa Staal takaisin kesällä. Todennäköisesti.

Mutta mielenkiintoisia kauppoja NHL:ssä tehdään siirtorajan kynnyksellä. Monet kärkiseurat eivät ole paljoa jääneet laakereille lepäämään. Kaikki kortit käydään läpi.

Rangers käänsi tämän kortin. Ja tulevien kuukausien aikana nähdään, että millainen se kortti lopulta olikaan.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen