TAMPERE. Mieti itsesi aivan eri maahan, aivan eri kulttuuriin. Pystytkö oppimaan edes viidessä tai kuudessa vuodessa kyseisen maan kielen lähes täydellisesti?

Ensinnäkin jo siitä on nostettava hattua Tapparan maalivahdille Dominik Hrachovinalle.

Tampereella vieraillessa katselin, että jahas, sieltähän tuli varsin sympaattisen näköinen hahmo. Numero 1 paidassa, no niin, tämä on se kaveri, joka torjui erittäin vakuuttavasti Tapparan maalilla niinkin kovassa ottelussa kuin liigakärki Kärppiä vastaan.

Ja nyt se sympaattinen veijari puhuu aivan sujuvasti suomea. No tuohan on hienoa, iso arvostus.

21-vuotias Hrachovina saapui Suomeen jo vuonna 2010. Ensin TUTOn juniorijoukkueiden pariin, sitten Tapparaan, missä hän on hiljalleen hivuttautunut kohti miesten joukkuetta ja miesten pelejä.

Nyt Hrachovina on tilanteessa, jossa hän on yksi iso sensaatiotarina koko Liigassa.

Esimerkiksi Kärppiä vastaan, maalille olisi voinut hyvinkin olettaa Tapparan lähtökohtaista ykkösveskaria Tomi Karhusta. Ei. Hrachovina kommennettiin tolppien väliin ja mikä suoritus. Ei yhden yhtä virhettä. Molemmat Kärppien maalit olivat tekemällä tehtyjä ja varsinkin toinen näistä oli aivan tekemätön paikka.

– Mutta tämä on vain jääkiekkoa. Yritän pysyä maan pinnalla. Nyt voitimme, se on hienoa ja nautitaan siitä nyt hetki. Seuraavana päivänä tullaan taas harjoituksiin ja tämä voitto on mennyt silloin jo taka-ajalle. Siitä mennään sitten eteenpäin, Hrachovina tuumaa SuomiKiekko-sivustolle.

Mutta torstain liigan huippuottelusta Kärppiä vastaan Hrachovina aidosti nautti.

– Olihan tämä hienoa. En tiedä oliko tämä parhaita otteluja, mutta sellaista pudotuspelikiekkoa. Molemmat joukkueet pyrkivät pitämään kiekkoa niin paljon kuin pystyivät ja ihan hyvä matsi tämä oli minun mielestäni. Hienoa, että ihmiset tulivat katsomaan ja senhän takia tätä jääkiekkoa pelataan.

Hienosti Hrachovina onnistui pysäyttämään muun muassa Kärppien seuratun kaksikon Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven, joihin kiinnitettiin kovasti katseita torstaina, kuten tehtiin myös Tapparan Patrik Laineeseen. Kyseinen kolmikko kun muodosti erittäin tehokkaan ketjun nuorten MM-kisoissa.

– Eivät he (Aho ja Puljujärvi hirveästi tässä vetäneet, mutta kyllä heistä näki sen, että heillä on kova itseluottamus ja siitä tuli osoituksia koko ajan. He näyttivät siltä, että he ovat koko ajan pelin päällä.

– Huippupelaajia mun mielestä, Hrachovina kehaisi.

Onnistunut mutka

Aivan vastaikään Hrachovina kävi lyhyen mutkan HPK:ssa, missä hän löi pöytään melkoiset näytöt. Kahdessa ottelussa torjuntaprosentti 98,5.

– Hienoa oli käydä siellä, mutta se meni jo. Se mikä tapahtui siellä, niin se tapahtui siellä. Nyt ollaan Tapparassa, vähän sellaisessa kotikaupungissa. En mää mieti sitä Hämenlinnaa enään. Se meni jo. Se siitä, Hrachovina heittää nöyränä.

Sen jälkeen Hrachovina on myös saanut vastuuta mukavasti myös Tapparan paidasta, mistä Kärpät-peli käy hyvänä osoituksena.

Torstain pelissä Tappara sai myös muitakin hyviä uutisia, kun nuorten kisoissa hurmannut Laine palasi kehiin.

Laineen otteita Hrachovina on päässyt seuraamaan läheltä niin Tapparan juniorijoukkueissa kuin myös muun muassa Mestiksessä LeKin paidassa.

– Ei ole muuta kuin kehuttavaa. Hän on ihan eri ihminen kuin viime vuonna.

Tällä Hrachovina viittaa erittäin positiiviseen asennemuutokseen.

– Nyt hän on nöyrä poika, pelaa joukkueelle ja joukkueen kanssa todella paljon. Hieno ihminen.

Laineen kohdalla hehkutusta on paljon kerännyt hänen laukauksensa.

– No kaikkihan sitä kehuu, niin kehun mäkin. Onhan sillä ihan hyvä veto, mutta olen pelannut jo sen verran kauan sen kanssa, että tiedän mihin se menee.

– Ei se niin paha ole enää mulle, Hrachovina hymähtää.

– Yläkulmiinhan se yrittää, molempiin. Jos käy tsägä, niin otan ne kiinni. Ja se meinaa sitä, että hän osuu huonosti tai vetää huonosti. Silloin mää otan sen kudin kiinni. Muuten se menee maaliin.

– Onhan se varmasti muille paha, kun he eivät ota niitä laukauksia kiinni joka päivä. Mutta ei se mulle niin paha ole, tshekkivahti hymyilee.

Ilari Savonen, Tampere
Twitter: @ilarisavonen