HELSINKI. Nuorten Leijonien riveissä MM-kisojen yksi iso ja ehkäpä se suurin tarina mestaruuden lisäksi oli Sebastian Ahon johtama ketju, joka takoi kovaa tulosta läpi turnauksen ajan.

Ketjussa Jesse Puljujärvi voitti kisojen pistepörssin, Aho oli pistepörssin toinen ja Patrik Laine kolmas.

Kolmikon pelaamisesta on paljon puhuttu ja ketjun menestyksen salaisuuksista myös. Mutta turnauksen jälkeen otteita on hyvä vetää yhteen.

Ketjun sentteri Aho näki juuri oikeaa kehitystä kolmikon pelaamisessa, kun todella kovat pelit tulivat vastaan.

– Mun mielestä me parannettiin viisikkopelaamisessa varsinkin. Ei tehty välieräpelissä tulosta, mutta puolustettiin kyllä todella hyvin. Se oli se tavoite ja kuitenkin tiedettiin se, että kun saadaan tarpeeksi paikkoja, niin me myös tehdään niitä maaleja. Ja niin me tehtiin tuossa finaalissa. Tiedettiin kyllä, että saadaan sitä tulosta, mutta se oli tärkeää, että saataisiin se puolustuspeli kuntoon. Pelattaisiin sen kautta, eikä ylihyökättäisi, Aho kävi läpi SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

– Mun mielestä se oli varsinkin kahdessa viimeisessä pelissä erittäin hyvällä tasolla, Aho näki.

Aho lähti turnaukseen hyvinkin erilaisesta roolista, sillä seurajoukkueessa Kärpissä hän on pelannut miesten pelejä laidassa.

Nyt sentterinä ja vielä erittäin kovatasoisessa turnauksessa.

Mitä ajatuksia tuosta jäi?

– Siinä pitää vähän enemmän ajatella sitä peliä, sillä se ei ole niin luontaista, kun on pelannut monta vuotta laidassa. Jossain vaiheessa se peli tulee sitten luonnostaan, että sitä ei ajattele enää ollenkaan. Totta kai tuollaiset aloitukset olivat esimerkiksi sellaista, mihin yritin panostaa kun ei niitä ole hirveästi ottanut.

– Oli kyllä hauskaa ja viihdyin siinä näiden kahden veijarin välissä. Siinä oli mukava pelata, Aho myönsi.

Mites aloitukset? Mikä maku jäi?

– Oisko aloitusprosentti ollut jotain 50-60, jotain siitä väliltä. En edes tarkalleen tiedä mikä on hyvä aloitusprosentti. Sano sinä onko se hyvä, mä en todellakaan tiedä.

Tarkalleen se oli 54.33, eli hyvä, oikein hyvä, kun vastassa oli kuitenkin sentterinä jatkuvasti pelaavia kavereita.

Varsinkin huippupeleissä senkin suhteen vaatimustaso kasvoi.

– Sekin aloittaminen on monesti vähän korvien välistä kiinni, että kuinka paljon sää oikeasti haluat sen aloituksen ottaa itselle. Pienestä kuitenkin kiinni ja molemmat haluavat hampaat irvessä vääntää sen itselle. Kyllä se hankaloittui vähän se ja oma pelaaminen mitä kovemmaksi pelit menivät, mutta se on ihan luonnollista. Niin se pitää ollakin, Aho miettii.

Kohta arkeen

Nuorten MM-kisat kasvoivat Suomessa erittäin isoksi jutuksi, suoranaiseksi koko kansan yhteiseksi asiaksi.

Tätä kaikkea pystyi kovasti aistimaan läpi turnauksen. Mutta MM-kullan voittaminen ja saavutuksen merkitystä ei ole vielä pystynyt täysin tajuamaan Ahon mukaan.

– Onhan tämä ihan valtava juttu, mutta ei sitä varmaan ihan vielä ole käsittänyt, että kuinka iso juttu nämä kisat olivat. Kansa on elänyt aika hienosti meidän mukana, kannustanut joka pelissä. En tiedä, jossain vaiheessa sen varmaan tajuaa, että kuinka iso juttu tämä oli.

– On tämä kiekkokansa, Aho sanoi ylistäen.

Takana on Nuorilla Leijonilla hauska matka, minkä Aho allekirjoittaa.

– Kyllä tuossa on varmasti joka äijä viihtynyt. Paljon erilaisia persoonia ja aika värikkäitäkin persoonia. Jokainen sopeutui tuohon porukkaan, se oli hieno juttu. Meillä oli hyvä henki ja se kantoi kyllä hedelmää kovissa paikoissa.

Eli se oli iso etu, että joukkueessa oli positiivisessa mielessä erilaisia persoonia.

– Varmasti oli, se ei ole edes kovin tyypillistä suomalaisessa jääkiekkojoukkueessa, että on tuollaisia värikkäitä ja vähän erilaisia persoonia. Mun mielestä se on erittäin positiivinen juttu, että sellaisia on. Jokaisen täytyy vain pystyä sopeutumaan siihen joukkueen muottiin niin kuin nyt meillä jokainen teki.

Aho on nyt päässyt maistamaan pariakin isoa mestaruutta alle vuoden sisään. Ensin viime keväänä hän ratkaisi toisessa jatkoerässä tulleella maalilla Kärpille mestaruuden. Nyt taas kaulaan ripustettiin alle 20-vuotaiden kisojen MM-kultamitali.

– Molemmat mestaruudet ovat omia huikeita tarinoita. Hienoja juttuja molemmat ja on vaikea edes sanoa, että kumpi on kovempi suoritus.

Keväällä edessä voi olla hyvinkin tilanne, jossa Aho ja Puljujärvi pelailevat Kärpissä finaaleita nuorten kisojen ketjukaveriaan Lainetta ja Tapparaa vastaan. Se ei olisi edes yllätys.

Aho kuitenkin on rauhallisena.

– Katsotaan nyt. Perjantaina reenailemaan ja ei aleta miettimään pitkälle kevääseen. Koitetaan nopeasti päästä takaisin arkeen kiinni ja rakennetaan sitä kautta hyvää loppukautta.

Onko Kärpistä tullut viestiä, että on jo kova ikävä?

– Kyllä sieltä onnitteluviestiä tuli ja vähän infoa, että miten jatkuu. En tiedä onko hinku, voittihan ne tiistainakin. Ei nyt ihan huonosti ole mennyt.

– Tässä saa pari päivää juhlia ja pitää hauskaa jätkien kanssa. Ollaan tässä kuitenkin kuukausi oltu yhdessä, niin se on tärkeää, että saadaan tavallaan viimeiset hetket vielä. Ei tämä porukka tule olemaan varmaan ikinä tässä muodossa enää, Aho muistuttaa.

Nuorten Leijonien Kärppien edustajat liittyvät oululaisseuran mukaan lauantaina ja ovat silloin käytettävissä, kun Kärpät kohtaa Hämeenlinnassa HPK:n.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen