Nuorten MM-kisat alkavat tapaninpäivänä, mutta niihin liittyy myös useampi todella hieno kunnianosoitus.

Niin Saku Koivun, Jere Lehtisen, Ville Peltosen kuin myös Teemu Selänteen leijonapaidat jäädytetään ja nostetaan Hartwall Arenan kattoon.

Koivun, Lehtisen ja Peltosen, eli legendaarisen Tupu, Hupu ja Lupu -ketjun paidat jäädytetään heti kisojen alussa tapaninpäivänä, kun Suomen alle 20-vuotiaiden joukkue kohtaa Valko-Venäjän.

Tätä tapahtumaa Koivu odottaa innolla.

– Se tulee olemaan todella tunteikas päivä ja se on iso kunnia. Yksittäiselle pelaajalle, kun puhutaan maajoukkuetasosta, niin puhutaan maan edustamisesta ja paljoa isompaa kunnianosoitusta ei voi saada, Koivu sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Ja nimenomaan jäädytyksen tapa lämmittää kovasti pelaajauransa kauteen 2013-2014 lopettanutta Koivua.

– Siitä tulee vielä astetta merkittävämpi sen kautta, että siinä on Jere ja Ville mukana. Heidän kanssa kuitenkin aloitettiin kaksikymppisissä aikanaan ja oltiin pitkä tovi samaan aikaan maajoukkueessa. Urat menivät kaikilla aika käsi kädessä sen suhteen, että koska aloitettiin ja koska lopetettiin.

– Se tulee olemaan ihan mahtava tilaisuus, Koivu sanoo varmana.

Tilaisuus, missä paidanjäädytys tapahtuu, eli nuorten MM-kisat, on myös tällä kertaa vielä erityisempi Suomessa, kun kyseessä ovat kotikisat.

Koivu itse pelasi aikanaan urallaan kahdet nuorten kisat, joissa molemmissa hän oli takomassa kovat tehot. Muistoihin liittyen Koivu hymähtää.

– Siitä on aikaa aika paljon, Koivu naurahtaa.

– Silloin nuorten kisat eivät olleet missään nimessä samassa kategoriassa missä ne nykypäivänä ovat. Nyt ne ovat yleisön ja median kiinnostuksen kohde ja ei silloin ollut samaa. Se oli kuitenkin ensimmäinen tapahtuma, missä oltiin tosissaan jääkiekkomaailman suhteen esillä ja pelattiin parhaita vastaan, Koivu muistelee.

Mutta kisojen erityisyys oli jo silloin voimissaan.

– Kyllä sen innostuksen ja tavallaan sen jännityksen muistaa. Oli paljon NHL-scoutteja sun muita paikalla. Tietyllä tavalla se on askel lähemmäs sitä unelmaa.

– Meillä oli silloin varsinkin ensimmäisenä vuonna ihan mahtava joukkue jalkeilla, mutta ei ylletty mitaleille. Se on aina jäänyt harmittamaan, mutta kokemuksena nuo olivat hienoja.

Miltä sitten nykyinen joukkue vaikuttaa? Mitä siltä voi odottaa?

– Nimivahva se on. Kotikisoissa on aina omat kysymyksensä, mutta on siellä niin paljon taitoa liikkeellä. Varmasti tulevat menestymään. Monet ovat päässeet pelaamaan jo paljon kovia pelejä ja siellä on sellaista rutiinitasoa jo.

– Kyllä tuolta joukkueelta voi odottaa ihan mitä vain, Koivu uskoo.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen