Saku Koivu paidanjäädytyksistä: ”Ihan älyttömän ylpeä tunne”

© Kuva: Ilari Savonen

HELSINKI. Nuorten MM-kisojen avauspäivän yhteydessä nähtiin myös hienoja hetkiä, kun niin Saku Koivun, Ville Peltosen kuin myös Jere Lehtisen maajoukkuepaidat nostettiin Hartwall Arenan kattoon.

Kolmikko, jolta nähtiin upeita suorituksia ketjuna lukuisia kertoja Leijonissa, sai olla yhdessä kokemassa hienoa muistamishetkeä ja kunnianosoitusta.

– Kyllä tässä on ihan älyttömän ylpeä tunne. Harvoin jääkiekossa yksilöt nostetaan näin pinnalle ja tämä on suurin kunnioitus mitä yksittäinen pelaaja voi saada. Vielä perhe paikalla ja mukana ja lyhyessä ajassa käytiin monet vuodet läpi, niin kyllä on ollut ihan mahtava ja tunteikas päivä, kolmikosta Koivu hehkutti SuomiKiekko-sivustolle.

– Monien vuosien työstä saadaan tunnustusta tässä, ei yksittäisestä pelistä tai turnauksesta. Monet vuodet ollaan oltu viemässä suomalaista kiekkoilua eteenpäin, Koivu jatkoi.

Tunteet olivatkin kovasti pinnalla Koivulla puhetta pitäessä.

– Molemmat (Ville ja Jere) pystyivät pitämään paketin aika hyvin kasassa ja viemään sen jutun läpi. Mietin siinä, että tämänhän pitäisi mennä ihan mukavasti läpi, mutta puolessa välissä alkoi tulla sitä, että nyt vie tunne läpi ja sitä on vaikea stopata. Siinä meni sitten hetki, mutta yleisö antoi vähän lisäaikaa ja eli sympatian kautta.

– Mutta se oli hieno kuulla noita puheita ja en ole itse koskaan nähnyt Jereä tai Ville tuollaisessa tilanteessa. Kyllä sitä eli siinä mukana, Koivu hehkutti.

Symboliikka oli oivasti esillä paidanjäädytyksiin liittyen, sillä juuri nuorten MM-kisoista Koivun, Peltosen ja Lehtisen urat lähtivät yhtä aikaa eteenpäin.

– Pitää kiittää Jääkiekkoliittoa ja kyseisiä henkilöitä tästä, jotka olivat tämän takana. Ovat miettineet sitä, että mistä ollaan lähdetty liikkeelle ja mitä ollaan saatu aikaan. Kaikki palaset loksahtivat kohdilleen.

– Varmaan moni on ehkä unohtanut sen, että mistä me oikeastaan lähdettiinkään liikkeelle. Vuoden -93 nuorten kisat olivat ensimmäiset pelit yhdessä ja sillä tavalla tämä oli täydellinen loppu tälle meidän yhteiselle pelaajataipaleelle, Koivu sanoi.

– Ajankohta sopi täydellisesti tähän. Se, että yksin koet jotain, niin on hienoa, mutta että saa yhdessä kokea, niin tässä on vielä sellainen spesiaalilataus. Saa jakaa niitä tunteita mitä ollaan joskus pimeän hallin käytävillä koettu. Siinä on joku tunne, mitä on vaikea selittää.

Koivulla oli myös hyvää ja painavaa viestiä tarjolla nuorille pelaajille, jotka esimerkiksi aloittivat tapaninpäivänä urakkansa kisoissa.

– Jääkiekko on mennyt huimasti eteenpäin tässä ja jos katsoo yksilöitä, niin meillä on huikea määrä talenttia ja lahjakkuutta. Maailma on muuttunut paljon ja onhan näihin karkeloihin tullut esimerkiksi paljon enemmän mediaa mukaan. Silloin kun me pelattiin näitä pelejä, niin silloin se aikakausi oli erilainen, Koivu muisteli ja kävi läpi ajatuksiaan, mitä olisi hyvä välittää nuorille pelaajille.

– Yksi asia mitä pitää olla, on tahto parempaan ja tahto kehittyä. Ei tyydy siihen missä on nyt. Valmentaja voi käskeä harjoittelemaan sun muuta, mutta kyllä se lähtee siitä yksilön halusta liikenteeseen se kehittyminen.

– Se pitää tulla sieltä sisältä jos haluat mennä ihan loppuun asti, Koivu painotti.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen