HELSINKI. Nuorten Leijonien lopullinen joukkue nuorten MM-kotikisoihin julkistettiin keskiviikkona aamupäivällä.

Hirveitä jymy-yllätyksiä ei mukaan mahtunut, vaan joukkue oli pitkälti juuri sellainen, mitä sen kaavailtiin olevan.

Mutta millainen joukkue Nuorilla Leijonilla on, päävalmentaja Jukka Jalonen?

– Se on kilpailukykyinen suhteessa muihin maihin. Ei olla varmaan edellä, mutta ei olla jäljessäkään. Näin tulkitsen, kun ollaan pelattu tämän kauden aikana kaikkia muita vastaan paitsi Kanadaa. Meillä on hyökkäysvoimaa ehkä keskimääräistä suomalaista joukkuetta enemmän yksilötasolla, jos lähtökohtaisesti miettii. Mutta se taas pitää saada esille joukkueena, Jalonen käy läpi SuomiKiekko-sivustolle jatkaen.

– Kyllä meillä kaiken a ja o on hyvä, jämäkkä sitoutuminen puolustuspelaamiseen ja se, että viisikkopelaaminen ja yhteistyöjääkiekko toimii. Toki se on varmasti kaikilla se keino menestyä, Jalonen jatkaa.

Lopullinen joukkue hahmottui lopullisesti tiistain USA-ottelun jälkeen. Jalonen sanoi jo Lahdessa, että mietintäprosessiin menee varmasti parisen tuntia, mikä piti lopulta hyvin kutinsa.

– Kyllä siinä varmaan meni se pari tuntia, että saatiin asiat selville, mutta kyllä meillä oli hyvin selkeästi samansuuntainen näkemys koko valmennustiimillä siitä, että miten tämä joukkue rakentuu ja ketä me joudutaan pudottamaan pois. Ei missään nimessä helppo prosessi ollut, vaan haastava. Paljon tasaisia, hyviä pelaajia ja erot olivat oikeasti aika pieniä. Kyllä siellä parin pelaajan kohdalla oli tiukka mietintä, että mitä tehdään. Näihin pelaajiin päädyttiin ja uskotaan, että ollaan tehty oikeat ratkaisut, Jalonen sanoi ja jatkoi prosessista.

– Tietenkin pelaajille kun henkilökohtaisesti asiat ilmoitetaan, niin kyllähän se kova paikka on koutsille.

Rakenne hahmottuu

Kisoissa Nuorilla Leijonilla jalkeilla on erityisesti hyvin paljon hyökkäysvoimaa, mistä myös Jalonen puhui. Sen suhteen rakenteet alkavat hahmottua ja alkavat olla valmiina.

– Rungot ovat kasassa joilla jo harjoiteltiin. Katsotaan sitten vielä joulupäivänä, että tarvitseeko jotain fiksailla. Kyllä meillä rupeaa koostumukset löytymään, mutta toki erittäin harvoin turnausta päätetään samoilla kokoonpanoilla kuin millä se aloitetaan.

Ketjujen osalta Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine tulevat aloittamaan samassa ketjussa. Yksi vitja puolestaan rakentuu Kasperi Kapasen, Roope Hintzin ja keskiviikkona joukkueen mukaan liittyneen Mikko Rantasen ympärille.

– Sitten (Julius) Nättisen ympärillä on (Aleksi) Saarela. (Miska) Siikosen vierellä on (Kasper) Björkqvist. Noista sitten rakennetaan kolmonen ja nelonen, Jalonen valoitti.

Puolustuksen osalta Jalonen nosti esille erityisesti yhden vähemmän esillä olleen tärkeysarvon.

– Siellä meillä on kolme – neljä enemmän kiekollista pakkia ja loput sitten enemmän yleispakkeja. Silleen se jakaantuu. Saadaan vähintään se yksi pakki per ylivoimakenttä ja sitten saadaan puolustajia, jotka ovat hyviä alivoimaan. Meidän yksi iso tukijalka on kuitenkin hyvä alivoimapelaaminen, missä oltiin hyviä niin USA:ta kuin Sveitsiä vastaan kuin myös koko syksyn ajan. Pitää kuitenkin löytyä pakkeja, jotka ovat todella hyviä siinä ja onneksi meiltä löytyy ainakin se viisi puolustajaa, jotka pystyvät pelaamaan todella hyvin alivoimaa. Sen tärkeys jää välillä vähän ylivoiman varjoon.

– Tasapainoa ollaan lähdetty hakemaan ja kisat sitten näyttävät, että onnistuttiinko siinä. Se on tavoite, Jalonen sanoi puolustuksen harmoniasta.

Maalivahtiosastolla Nuorilla Leijonilla on varsinkin kaksi todella kovaa nimeä kilpailemassa peliajasta. Niin Veini Vehviläinen kuin Kaapo Kähkönen ovat esiintyneet erittäin hyvin syksyn aikana kovissa liigapeleissä.

Miten peluutusta heidän kohdallaan ollaan sitten mietitty ja suunniteltu?

– Ollaan me sitä mietitty, mutta ei sitä tässä julkisteta. Ei olla vielä itse asiassa maalivahtien kanssakaan juteltu tai käyty sitä läpi.

– Mutta kyllä meillä tietynlainen perussuunnitelma siinä on. Lähdetään peli kerrallaan senkin osalta liikenteeseen, Jalonen sanoi.

Työmaata vielä

Jalonen puhui jo viimeisen valmistavan harjoituspelin jälkeen siitä, miten joukkueella on työmaata pelinsä kanssa.

– Päästiin siinä vähän eteenpäin jenkkejä vastaan. Ei olla vielä pelattu parhaalla mahdollisella miehityksellä, niin kyllä tuossa varmasti aikaa menee.

– Noissa ensimmäisissä peleissä on aikaa laittaa sitä kuntoon. Siellä on hyviä elementtejä, mutta myös asioita missä pitää vielä paljon parantaa. Mutta luottavaisin mielin mennään ja uskon, että kaikki joukkueet ovat aikalailla samanlaisessa tilanteessa. Ei tässä vielä kellään se peli ihan valmista ole ja oleellista on se, että miten se peli kehittyy tässä alkusarjan aikana.

Mutta omalla tavalla USA-peli kertoi painavaa viestiä joukkueelle.

– Oppi oli se, että kun omalla hyvällä tasolla pystytään pelaamaan, niin pystytään voittamaan niin jenkit kuin kaikki muutkin. Mutta sitten taas jos se ote lipsuu ja tulee heikkoja hetkiä, niin sitten tulee vaikeuksia noin hyviä joukkueita vastaan. Pelinopeus ja reagointi pitää olla korkealla tasolla varsinkin molempien maalien lähellä.

Viesti joukkueelle Jaloselta on nyt hyvin yksinkertainen isomman kuvan osalta. Siitä rakentuu myös iso menestymisen elementti.

– Keskitytään hetkeen ja nautitaan siitä tässä ja nyt. Ei ole eilistä eikä huomista, on vain tämä hetki. Tuodaan siihen kaikki peliin. Joskus on vähän rennompaa vapaapäivinä ja joskus sitten taas pitää olla vähän enemmän tosissaan. Säästetään energiaa oikeisiin asioihin.

– Ja sitä vaaditaan, että sitoudutaan omaan rooliin ja pystytään sietämään vaikeita asioita, tappioita ja erilaisia persoonia. Ja sitä se vaatii, että saisi itsestään maksimin irti kun sen tilaisuus on. Ja kyllä se on sitä, että välittää toisista, pelaa joukkueena ja joukkueelle. Se on iso asia tämmöisessä joukkuepelissä ja tämmöisessä hyvin lyhyessä turnauksessa, Jalonen painottaa.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen