Nuoresta suomalaisesta tullut OHL:n tähti – ensi kesänä NHL-leirille?

© Kuva: Getty Images

Anaheim Ducksin toisella kierroksella viime kesänä varaama Julius Nättinen on noussut junioriliiga OHL:n parhaiden keskushyökkääjien joukkoon ensimmäisellä kaudellaan Pohjois-Amerikassa. Nättinen kertoi SuomiKiekko-haastattelun perjantaina julkaistussa osassa, kuin Anaheim nimenomaan halusi 18-vuotiaan keskushyökkääjän rapakon taakse jo täksi kaudeksi.

Siirto OHL-seura Barrie Coltsiin on saanut aikaan sen, että Nättinen on jo tähän mennessä pystynyt mukauttamaan omaa pelaamistaan Pohjois-Amerikan vaatimusten mukaiseksi.

– Kaukalo on pienempi ja tempo on kova. Ei ole paljoa aikaa pitää kiekkoa lavassa, vaan päätökset pitää tehdä äkkiä. Suoraviivaisuutta on tullut. Tapanani on ollut hakea syöttöä, mutta nyt olen alkanut hakea vetoja. Peliin on tullut myös fyysisyyttä, eli olen alkanut käyttää kokoani hyväksi. Olen alkanut myös jonkun verran taklata, mikä on ollut aiemmin hieman vähemmässä, kertaa 188-senttinen Nättinen SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Nättinen on hyvässä pistetahdissa. 18 ottelun saldo on 8+17, eli hän on tehnyt noin 1,4 tehopistettä ottelua kohden.

– Suoraviivaisuutta on painotettu ja sitä, että laukausta pitää käyttää. Minulla on ollut pyrkimyksenä tehdä laitureista parempia, että he tekisivät maaleja ja minä ruokkisin heitä. Pitää kuitenkin olla monipuolinen, että pystyn ratkomaan ja laukomaan, Nättinen sanoo.

”Ensi kesänä Anaheimin leirille”

Perimmäinen tavoite Nättiselläkin on luonnollisesti NHL. Ducksin varaus ja siirtyminen Coltsiin on tällä tiellä vasta ensimmäinen askel.

Millä aikataululla olet ajatellut ottaa seuraavan askeleen?

– En ole vielä miettinyt sitä. Toivottavasti saisin pelattua hyvän kauden ja pääsisin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Sitten ensi kesänä mentäisiin Anaheimin leirille.

Nättinen ehti pelata urallaan vain kymmenen aikuisten liigaottelua ennen siirtymistään Kanadaan. Rooli Coltsissa on suurempi kuin mikä se olisi JYPissä todennäköisesti ollut.

– Kulttuuri on erilainen kuin Suomessa. Pelityyli ja harjoitukset olivat erilaisia kuin mihin olin tottunut. Alku oli opettelua. Parin kuukauden ajan on ollut fiilis, että olen kotiutunut. On mukavaa olla, ja pelit ovat alkaneet kulkea.

– Elämisessä oli opettelua siinä, että enää ei asu kotona, eikä ole suomalaisia ympärillä. Koko ajan pitää puhua englantia. Saa olla skarppina koko ajan Alkuun olin vähän pulassa, mutta parissa kuukaudessa olen oppinut kielen hyvin, ja pystyn puhumaan, hän toteaa.

Barriessa Nättinen saa oppia pelaamisen lisäksi hyvin myös siinä, miten ammattiurheilijan on elämäänsä elettävä. Juniorikiekkoilijat ovat Kanadassa tarkan seurannan kohteena, ja Barriessakin Colts on koko kaupungin ylpeyden aihe.

– Tämä on Jyväskylän kokoinen kaupunki, eli kooltaan ihan sopivan kokoinen tässä vaiheessa. Joukkue on isossa valokeilassa, ja siihen panostetaan ja sitä seurataan. Pelaajat ovat valokeilassa, ja kyllä meille on neuvottu tarkasti, mitä kaupungilla kannattaa ja mitä ei, JYP-kasvatti Nättinen valottaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen