Kärppien Sebastian Ahon tavoitteet: ”Joka ilta 100% kaukaloon ja johtavan pelaajan rooli MM-kisoissa”

© Kuva: Ilari Savonen

Liigan suurimman mestarisuosikin Kärppien riveissä nähdään tänä vuonna kaksi nuorta miestä, joilta voidaan odottaa nousua kohti Liigan eliittiä. Jo viime kaudella väläytelleet Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi ovat nyt vuoden vanhempia ja kokeneempia, joten heidän voi odottaa pelaavan Kärppien kärkiketjuissakin.

SuomiKiekko-sivusto tapasi viime kevään mestaruusmaalin Tapparaa vastaan tehneen Sebastian Ahon. Aho linjasi kauden tavoitteensa varsin suoraan.

Mitä tavoitteita kauteesi mahtuu?

– Tavoitteena on pelata tasaisia pelejä illasta toiseen, että peli ei ailahtelisi, vaan pystyisin lataamaan joka ilta 100 prosenttia kaukaloon. Toinen tavoite on alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Haluan olla kotikisoissa johtava pelaaja ja auttaa joukkuetta menestymään.

Tuleeko siitä paineita, että huolimatta nuoresta iästäsi sinulta odotetaan paljon?

– Jotkin ihmiset voivat odottaa, mutta itse tiedän, mitä minä, Late (päävalmentaja Lauri Marjamäki) ja seura odotamme. Se on kuitenkin tärkeintä. En mieti, että mitä minusta ajatellaan. Asetan omat tavoitteeni ja tavoittelen niitä.

”Tarvitsen monipuolista kehittymistä”

Viime kevään ratkaisuhetken kertaaminen ei näy enää tällä kaudella kertaakaan tulostaululla, joten eteenpäin on Ahonkin mentävä. Kesän treenaamisestaan Aho kertoo hyviä asioita.

Miten kauteen valmistautuminen sujui?

– Olen saanut olla joukkueen kanssa, ja olemme voittaneet pelejä. Olen saanut harjoituksia alle, joten ihan hyvältä vaikuttaa.

Missä asioissa olet mennyt eteenpäin?

– Olen keskittynyt monipuolisesti kaikkeen. Olen nuori pelaaja ja tarvitsen monipuolista kehittymistä. Olen tehnyt asioita laidasta laitaan. Fysiikkavalmentaja teki ohjelman, ja sitä olen noudattanut.

Miltä CHL:n pelaaminen on tuntunut?

– Se antaa hyviä kokemuksia, kun pelaamme erilaisia joukkueita vastaan. Reissut ovat hyviä, kun saamme joukkueena yhteisiä kokemuksia. Ne ovat tärkeitä joukkueen kehittymisen kannalta. Kun vielä voitamme pelejä, niin se on vielä tuplaten hauskempaa.

”Joka ilta 100 prosenttia kaukaloon”

Viime kaudella Aho nähtiin kolmen ottelun verran myös Ässissä hakemassa peliaikaa, mutta tällä kaudella Carolinan Hurricanesin varaama Aho lienee päävalmentaja Lauri Marjamäen kirjoissa sen verran isona lukuna, että moista siirtoa tuskin nähdään tänä talvena.

Miten kesäsi meni kaikkine kiireineen?

– Keväällä oli hulinaa jonkin verran. Ymmärrän, että se kuuluu tähän. Jääkiekko on iso asia Suomessa ja etenkin Kärpät on iso asia Oulussa. Ymmärrän kyllä, että oli tapahtumia ja haastatteluja, joissa piti olla mukana. Sain onneksi kesällä rauhoittuakin välillä.

Joko alat olla tottunut huomioon?

– Olen tosi pienestä alkaen seurannut ensin omaa isää, joka oli ammattipelaaja ja sitten muita kärppäidoleita, että olen tottunut siihen jonkin verran jo pienempänä. En pidä tätä niin erityisenä juttuna. Media kuuluu tähän.

Tuliko mestaruusmaalia katseltua monesti?

– En ole unohtanut sitä, mutta se on siirretty ajatuksista sivuun. Olen katsonut sen muutaman kerran, mutta en enää ole miettinyt sitä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen