HIFK on tehnyt kesän siirtomarkkinoilla harkittuja liikkeitä ja keskittynyt määrän sijasta laatuun. Joukkue hankki takalinjoilleen viime kaudet AHL:ssä ja KHL:ssä pelanneen Joonas Järvisen, josta odotetaan yhtä koko Liigan johtavista puolustajista.

SuomiKiekko-sivusto jututti jykevää pakkia CHL-kauden kynnyksellä.

Aloitetaan helpolla: Mitä kuuluu?

– Kausi alkaa pikku hiljaa. Olemme saaneet totuttelun käyntiin. Pari ensimmäistä viikkoa ovat hieman hankalia, kun totuttelemme luisteluun ja pelaamiseen. Pelit alkavat aika nopeasti, joten tatsi pitää saada takaisin nopeasti, että pääsemme pelaamaan kunnolla.

Miltä ensimmäiset harjoituspelit ovat tuntuneet?

– Ihan hyvältä. Pitsiturnaus tietysti on aina sitä, mitä se on, kun pelataan monta peliä, mutta viime viikonlopun Tampere Cupissa pelasimme jo täysimittaisia pelejä yhden päivässä. Ne tuntuivat hyvältä ja tuntui hyvältä päästä pelaamaan.

Miten yhteinen sävel on löytynyt pakkiparien Daniel Grillforsin ja Tommi Taimen kanssa?

– Yllättävän hyvin ja nopeasti. Sen suhteen ei ollut mitään ongelmia. Treeneissä menevät parit vielä aivan sekaisin, ja kaikkien kanssa toimii. Koostumukset vaihtelevat vielä tässä vaiheessa. En ole edes huomannut aina treeneissä, että kenen kanssa pelataan.

Isona miehenä ison miehen rooliin

– HIFK:n puolustukseen on viime kausien aikana kaivattu nimenomaan Järvisen kaltaista puolustajaa. Viime kaudella HIFK hankki jo kesken kauden Matt Generousin, ja nyt tuohon tarpeeseen vastaa Järvinen vielä Generousia paremmin.

Mitä pelaajalle merkitsee se, että HIFK on kaivannut juuri sinun kaltaistasi pelaajaa?

– Tämä onkin paha kysymys. Mitähän sanoisin tuohon? Hyvähän se on, jos jossain on paikka minulle! Tuon sitä, mitä sitten varmaankin on kaivattu. Pelaan niillä vahvuuksilla, joita minulla on. Pelaan puolustuspään kautta fyysistä peliä. Sellaista pelaamista tuon tähän joukkueeseen. Toivotaan, että se auttaa joukkuetta.

Millaiseen joukkueeseen tulet?

– Hyvältä näyttää! Suomessa ei ole mikään joukkue pysynyt usein näin hyvin kasassa. Näkee, että meillä on aika valmis joukkue jo tässä vaiheessa kautta. On ollut kiva tulla mukaan joukkueeseen, jossa ei ole sellaista alkukankeutta, jota yleensä näkee.

”Pelityyli on mieluinen”

Järvinen lähti ulkomaiden kierrokselleen MM-kotikisojen jälkeen kesällä 2012. 190-senttinen ja liki satakiloinen puolustaja haki paikkaan Nashvillen NHL-joukkueesta, mutta osakseen tuli kuitenkin kiertää AHL:ää Milwaukee Admiralsissa. Otteluita kertyi mukavat 129. Viime kauden Järvinen vietti taas täysin erilaisen pelin äärellä KHL:ssä, Sotshissa.

Miltä tuntuu olla taas Suomessa?

– On kivaa pelata taas Suomessa. Pelityyli, jolla täällä pelataan, on mieluinen minulle. Vauhdikkaita pelejä on tullut heti alkuun, ja jo kesällä on ollut yleisöäkin hyvin.

Eikö KHL sopinut sinulle?

– En voi sanoa, etteikö se olisi sopinut. Siellä pelityyli vain on toisenlainen. Sekin tietysti vähän vaihteli joukkueittain, mutta totutteluun meni aikaa. Etenkin loppukauden osalta olen omaan pelaamiseeni oikein tyytyväinen.

Mitä siitä vuodesta jäi käteen?

– Siellä täytyy pelata enemmän kiekon kanssa, ja vastustajat ovat nopeita ja taitavia. Heidän vahvuutensa ovat hyökkäyspäässä ja se luo puolustuspelaamiseen haasteita. Siellä haetaan syöttöjä takatolpille, eikä missään tilanteessa voi pelata itseään pihalle. Taitotaso on todella kova, ja se yllättää satunnaisen katsojan, kuinka taitavia pelaajia siellä on.

Viime vuosi siis kehitti?

– Kyllä! Siellä täytyy jalan liikkua, ja välillä on sellaisia pelejä, ettei pääse oikein edes taklaamaan. Siihen täytyy totutella ja pelata puolustavampaa peliä, jossa ei taklata. Sille ei vain voi mitään, että jotkin joukkueet hakevat viivelähdön viivelähdön viivelähtöä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen