HIFK aloittaa Champions Hockey Leaguen A-lohkon pelit perjantai-iltana sveitsiläistä SC Berniä vastaan. Helsinkiläisten tähtihyökkääjä Tomas Zaborsky on ollut hyvässä iskussa IFK:n harjoituspeleissä, ja on varmasti yksi CHL-syksynkin näkyvimpiä pelaajia.

SuomiKiekko-sivusto tapasi slovakin CHL:n avajaistilaisuudessa.

Millä ajatuksin odotat näitä kovia pelejä?

Niistä tulee tosiaan kovia, mutta meille on etua siitä, että kun aloitamme perjantaina kotona, niin seuraava peli on vasta viikon päästä. Pelit eivät siis ole peräkkäin, eli meillä on hyvin aikaa valmistautua. Ensimmäinen peli on tärkeä ja kova. Toivottavasti pelaamme hyvin ja voitamme.

Mitä sanot harjoituspeleistänne tähän asti?

Raumalla on aina sama juttu: Lyhyitä pelejä, ja jos tulee maali, niin on vaikeaa päästä ohi. Voitimme yhden ja hävisimme yhden. Tampere Cupissa voitimme molemmat ottelut hyvällä pelillä. 4-0 ja 6-2 ovat hyviä tuloksia. Pelasimme vain kolmella ketjulla, koska monella oli vammoja ja he huilasivat. Jätkät parantavat koko ajan, ja joukkue on pitkälti sama kuin viime vuonna. Tunnemme toisemme, joukkueessa on hyvä kemia. Toivottavasti saamme CHL:ssä hyvän alun.

Miten kuvailet joukkuettanne verrattuna viime vuoteen?

Viime kaudella hävisimme viimeisellä minuutilla Frölundaa vastaan. En halua palata siihen, miksi niin kävi. Uskoimme, että olisimme voineet mennä semifinaaliin tai finaaliinkin. Liigan pudotuspeleissä oli kova kierros Ilvestä vastaan. Pelasimme sen pitkän pelin, menetimme Corey Elkinsin ja Thomas Nykoppin – kaksi sentteriä – joten Tapparaa vastaan oli vaikeaa pelata, kun kaksi avainpelaajaa oli poissa. Pelasimme viime vuonnakin hyvin, mutta valitettavasti emme pystyneet pudotuspeleissä parempaan. Valmentaja päätti mennä hyvin samankaltaisella joukkueella kuin viime vuonna ja lisätä pari kovaa vahvistusta puolustukseen. Toivottavasti kaudesta tulee parempi.

”Kovat odotukset itseäni kohtaan”

Zaborsky löysi viime keväänä yhteisen sävelen mm. keskushyökkääjä Teemu Ramstedtin kanssa. Ramstedt toivoi alkuviikon haastattelussamme, että kaksikko hyökkäisi nytkin samassa ketjussa.

Maalintekijänä tunnettu Zaborsky löysi viime kaudella uuden ulottuvuuden pelaamiseensa, sillä hän mm. kirjautti tehot 15+32, eli syöttöjä yli tuplaten maaleihinsa nähden. Ramstedtin tehot puolestaan olivat 16+24, eli hän teki kaksikosta enemmän maaleja, kun taas Zaborsky syötti niitä enemmän.

Miksi tehonne menivät ikään kuin väärin päin?

Siihen vaikutti monta asiaa. Ässissä pelasin Veli-Matti Savinaisen ja Stephen Dixonin kanssa. Pelasin suurimman osan ylivoimasta laukojan paikalla. Kiekot tulivat minulle, ja minä lauoin paljon. Viime vuonna pelasimme ylivoimaa eri tavalla. Minä olin syöttäjänä ja Arttu Luttinen teki paljon ylivoimamaaleja maalin edestä. Ketjut vaihtuivat ja minulla oli varusteiden kanssa ongelmia. Noin kymmenen ottelun jälkeen ongelmat ratkesivat, ja sitten maaleja alkoi tulla suurin piirtein joka toisessa ottelussa. Tein myös paljon maaleja CHL:ssä. Kun nämä pulmat jäivät taakse, palasin tasolleni ja aloin tehdä maaleja. Nyt haluan tehdä maaleja alusta alkaen. Helppoa siitä ei tule, sillä Suomessa on niin paljon hyviä maalivahteja.

Onko itsesi helpompaa lähteä kauteen, nyt kun et ole uusi pelaaja joukkueessa?

Pelaaminen ei ole koskaan helppoa. Liiga on kova sarja. Aina pitää suhtautua avoimesti asioihin ja oltava valmiina. Kaudesta tulee pitkä, mutta minulla on kovat odotukset itseäni kohtaan. Haluan olla entistä parempi joka kaudella.

”Ymmärrän valmentajaa suomeksikin”

Zaborsky aloittaa HIFK:ssa siis toisen kautensa. Trencinistä kotoisin oleva hyökkääjä pelasi sitä ennen Ässissä, Omskissa ja Ufassa. Suomen kielikin alkaa jo taipua auttavasti.

Miten olet viihtynyt joukkueessa ja Helsingissä?

Viihdyn täällä. Pukukopit ovat hyvät, ja hallille on mahtavaa tulla. Siellä on hierontatilat, saunat yms. Kaikki on uutta. Joukkueessa on hyviä pelaajia ja mukavia ihmisiä sen ympärillä. Helsinkikin on mukava kaupunki.

Voidaanko HIFK:ta pitää suosikkina tällä kaudella?

En tiedä. Suomen kielen taitoni ei ole vielä kovin hyvä, joten en tiedä, mitä fanit sanovat. Yritän keskittyä pelaamiseen, ja jos fanit ovat tyytyväisiä, on se minulle tärkeintä.

Mitä osaat suomeksi? Siis muuta kuin ensimmäiseksi opeteltavat kirosanat?

Ne tietysti, ja osaan sanoa ”Mitä kuuluu”, ”Hyvää huomenta”, ”Mitä äijä” ja osaan laskea. Itse asiassa, kun päävalmentajamme puhuu suomea pukukopissa, ymmärrän, mitä hän sanoo ja mitä hän haluaa minulta. Sitä ei tarvitse enää kääntää englanniksi. Jos haluan keskustella, niin se olisi vaikeampaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen