OSTRAVA. Leijonien riveissä ensikertalaisia on mukana useampi ja yksi heistä on Kärppien riveissä keväällä Liigan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Joonas Donskoi.

Donskoi on tähän mennessä ollut kohtuullisen näkyvä pelaaja, mutta vielä maalisarake näyttää paikoista huolimatta nollaa. Kiekollisessa pelissä Donskoilla on ollut kuitenkin huomattavan paljon parannettavaa varsinkin USA-pelin jälkeen, missä menetyksiä ja harhasyöttöjä tuli huomattavan paljon.

Henkilökohtaiset otteet ovat kärppälaiturin mielestä menneet kuitenkin koko ajan eteenpäin.

– Ihan nousujohteisesti on mennyt omasta mielestäni. Pari viimeisintä peliä on tuntunut esimerkiksi ihan hyvältä. Paikkoja on ollut, mutta tietenkin sitä tehokkuutta voisi nostaa, Donskoi pohti keskiviikkona omaa peliään SuomiKiekko-sivustolle.

Totuttelu on vienyt hetkensä myös joukkuetovereiden suhteen, vaikka Donskoin, Jussi Jokisen ja Aleksander Barkovin ketju onkin ollut selvästi näkyvin Leijonilta tähän mennessä.

– Pieniä juttuja on koko ketjulla vielä missä halutaan parantaa. Ja kuitenkin uusi ketju, niin se ottaa aina vähän aikaa päästä samalle kartalle, Donskoi sanoo ja uskoo juuri tätä kautta myös henkilökohtaisten suoritusten nostavan tasoaan jatkossa:

– Se on kuitenkin koko viisikon yhteistyötä. Uskon siihen.

Mitenkään painolastia siitä, että avausmaalia turnauksessa ei ole Donskoille tullut, ei taitava laitahyökkääjä ota.

– Pienestä se on kiinni. Toivottavasti saisi hanat auki, niin se vähän rentouttaisi, vaikka toki ei se mua mitenkään paina. Harvoin tulee mitään apinaa selkään oli sitten kyseessä MM-kisat tai mikä sarja tai turnaus tahansa. Rennosti vain ja uskotaan, että ne maalit sieltä tulevat kun vain on paikoilla.

MM-kisojen haasteet ovat hieman Donskoin mukaan muuttuneet siitä, mitä ne esimerkiksi Liigassa ovat ja olivat kevään aikana. Jo silloin Donskoita otettiin varsinkin Tappara-finaalisarjassa kovalla kädellä ja kehissä oli suoranainen päällystakki.

Tshekissä tämä on hieman mennyt toisenlaiseksi.

– Onhan se peli vähän nopeampaa ja suoraviivaisempaa. Liigassa se peli on vähän puolustusvoittoisempaa ja träppipelaamista. Täällä taas annetaan painetta koko ajan. Se on ehkä se suurin muutos.

Mutta muutos maistuu Donskoille.

– Tässä on vähän enemmän sellaista tekemisen meininkiä. Mennään vaan eikä meinata.

Alla Leijonilla on nyt kaksi taukopäivää, joista tiistaina joukkue vietti täysin pois jäähallilta. Se oli 23-vuotiaan hyökkääjän Donskoin mielestä varsin sopiva stoppaushetki kiireisen turnauksen keskelle.

– Teki varmasti kaikille hyvää saada vähän ajatuksia pois lätkästä ja ottaa vähän lepoa tuossa.

Slovenian vaarallisuuden Donskoi tietää hyvin.

– Eilen pistivät Slovakian kyllä todella koville. Aika kova joukkue on kyllä vastassa.

Leijonien ja Slovenian peli alkaa torstaina Suomen aikaan kello 21:15.

Ilari Savonen, Ostrava
Twitter: @ilarisavonen