Janne Pesonen pelaa tänä keväänä uransa neljännen MM-turnauksen. Ensiesiintyminen tällä tasolla toi Bratislavasta kultaa, minkä jälkeen arvokisamitaleita ei ”Pessille” ole siunaantunut.

Edellisen kerran Pesonen oli MM-jäillä kaksi vuotta sitten. SuomiKiekko-sivusto piinasi Pesosta aivan turnauksen kynnyksellä.

Mikä on joukkueen tavoite?

Kyllä me lähdemme voittamaan. Se on selvää. Kukaan ei tule tänne millään muulla tavoitteella pelaamaan.

Asia tuntuu pysyvän samana vuodesta ja kokoonpanosta toiseen?

En näe mitään ideaa lähteä mihinkään turnaukseen, jos ei tavoitteena ole voittaa sitä.

Missä vireessä ja kunnossa lähdet kisoihin pitkän kauden jälkeen?

Hyvässä kunnossa olen. Sitä varten treenattiin kieli vyön alla, että jaksetaan vetää vaikka kaksi vuotta putkeen! Siitä puolesta ei varmasti jää kiinni. On myös kivaa nähdä paljon tuttuja jätkiä täällä. Se antaa aina semmoista ekstravirtaa. On todella kivaa lähteä pelaamaan.

Mikä on sen merkitys, että joukkueessa on paljon toisilleen tuttuja pelaajia?

Kyllä se auttaa, että tuttuja jätkiä, joilla on hyviä kokemuksia ennestään. Näen, että se on tärkeää, että on tiivis runko, oli sitten kyse seura- tai maajoukkueesta. Sen junan kyytiin on kaikkien helppo hypätä kyytiin. Sitten, kun homma lähtee oikeaan suuntaan, niin sitä ei pysäytä mikään. Se on todella tärkeä juttu. Meillä on kasassa kaikki ainekset.

 

Tehdään joukkueelle oikeita asioita

Pesonen oli vielä syksyn Karjala-turnauksessa Kazanin pelaaja, mutta loukkaantui siinä turnauksessa, eikä sen jälkeen enää päässyt KHL-kaukaloissa omalle tasolleen. Siirto SHL-seura Skellefteån riveihin palautti peli-ilon, ja Ruotsissa Pesonen paukutti 20 runkosarjaottelussa peräti 16+10 tehopistettä.

MM-tasolla Pesonen on tehnyt tehot 5+13 pelaamissaan 27 pelissä.

Voidaanko sinulta odottaa jälleen tehoja?

Odotan itseltäni tehoja aina, kun hyppään kentälle. Aina niitä ei tule, ja sitten pitää keksiä, miten niitä tulisi. Ei se kuitenkaan ole viime vuosina ollut pelin itseisarvo. Oma ajatusmalli on sellainen, että kun tehdään joukkueelle oikeita asioita, tulevat tehopisteetkin sitä kautta. Arvomaailma on siinä mielessä muuttunut nuoruusvuosista. Aina siihen on panostettu ja kiinnitetty huomiota, mutta mitä pidemmälle ura on mennyt, niin sitä kokonaisvaltaisemmaksi pelaaminen on mennyt.

Ruotsiin siirto taisi olla hyvä liike?

Kyllä se oli erittäin onnistunut juttu.

Mitkä asiat siellä naksahtivat kohdilleen?

Kaikki! Pieni maisemanvaihdos teki henkisesti hyvää, ja harjoittelukulttuuri on siellä sellainen, mihin on jo Kärppävuosina tottunut alusta asti. Mennään kovaa. Siitä saa niin paljon fiilistä tekemiseen. Sain paljon vastuuta, kentän ulkopuolella hommat toimivat ja perheellä oli hyvä olla. Se oli täydellinen paketti.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen