Tuomo Ruutu valmistautuu paraikaa uransa viidensiin MM-kisoihin. New Jersey-hyökkääjän edellinen kerta tällä tasolla johti Bratislavan kultaiseen kevääseen.

Hiljattain 32 vuotta täyttänyt hyökkääjä on täynnä menestyshalua nihkeän NHL-sesongin jatkeeksi. Ruutu on ollut Leijonien mukana viikon, ja rupeaman alku oli tutun hankala aikaeron ja erikokoisen kaukalon takia.

Auttaako menneiden keväiden kokemus ja rutiini sopeutumisessa?

Auttaa sen verran, että ei pidä kuulostella, miltä tuntuu. Kun tuntuu hyvältä, pitää painaa kovaa ja kun tuntuu pahalta, pitää painaa kovaa. Niin kuin kaudenkin aikana, niin ehkä joka neljännen pelin kohdalla tuntuu tosi hyvältä ennen peliä. Sen voi kysyä kaikilta. Ne ovat kovia jätkiä, jotka voivat pelata huonompanakin päivänä hyvin.

Millaista on pelata Kontiolan ja Aaltosen kanssa samassa ketjussa?

Hyvä siinä on pelata. Molemmat ovat taitavia jätkiä, ja erikoisosaamista on. Toivottavasti voi tuoda jotain itsekin siihen ketjuun, jos jatkamme yhdessä.

Mitä tuot nykyvireessäsi siihen?

Pitää tuoda fyysisyyttä, se on ollut aina osa minun peliäni. Kun pelaa tuollaisten jätkien kanssa, pitää tulostakin tulla. Se ei ole mikään salaisuus.

Mitä mietit siitä, että olet jo kokeneemmasta päästä tässä joukkueessa?

Eikös me aina olla Koivun Mikon kanssa niitä nuoria, jotka tulevat kisoihin? Pidetään se vielä niin (nauraa). Eikös me olla nuoria poikia vielä?

”MM-turnaus on aiempaa kovempi”

Ruutu on siitä harvinainen maajoukkuepelaaja, että aina hänen osallistuessaan Suomen paidassa arvoturnaukseen, on Suomi sijoittunut mitalisijoille. Tälläkin kertaa kasassa on joukkue, jolta voi odottaa jopa MM-titteliä.

Kun katsot joukkuetta, niin tuntuuko siltä, että mitaliputkesi voi jatkua?

Suomen maajoukkue on sillä tasolla, että aina on mahdollisuuksia mihin vaan. Mitaleita on sattunut tulemaan silloin, kun olen ollut itse mukana. Siinä on aina monta muutakin jätkää. Näyttää meillä olevan mahdollisuudet ihan mihin vaan. Se on kiinni siitä, miten jatketaan nyt ennen turnausta. Nykyään on vähän erilainen systeemi turnauksessa, joten heti pitää olla valmiina.

Rehellisesti sanottuna MM-turnaus on kovempi kuin menneinä vuosina. Uusia maita on noussut, kuten Norja ja Tanska. Ne ovat kovempia joukkueita kuin aikaisemmin.

Miltä yhden alkulohkon systeemi vaikuttaa?

Eikös uudistuksia tehdä sen takia, että tulisi hyviä juttuja? Joka peli on nyt tärkeä, joten se on hyvä juttu. On siihen varmasti syynsä, miksi systeemi on tällainen. Pidän siitä, että jokainen peli on tärkeä. Pelataan nämä harjoituspelit nyt, ja lämmitellään näissä.

”Minusta on vielä pelaajaksi”

Ruudun NHL-kausi ei ollut onnistunut, sillä hän joutui Devilsissä totuttua pienempään rooliin, mikä näkyi jääajassa ja tehopisteissä (7+6). 702 runkosarjaottelun konkari aikoo kuitenkin palata parrasvaloihin jo ensi syksystä alkaen.

Miten summaat NHL-kautesi?

Eihän se mikään hyvä ollut. Ei todellakaan mikään täysosuma henkilökohtaisesti eikä joukkueelta. Mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä enemmän haluaa voittaa ja tietää, että mahdollisuuksia ei ole liikaa. Olihan se raskasta, kun jouduimme rämpimään tuon loppukauden, ja ei ollut mitään mahdollisuuksia pleijareihin.

Sen aion muistaa ennen jokaista peliä ensi kaudella, että oli se kuudeskymmenesensimmäinen, ensimmäinen tai kolmas peli, että kuinka pahalta tuntui tällä kaudella. Toivottavasti se auttaa eteenpäin, että saan ja saamme itsestäni ja joukkueesta enemmän irti.

Miltä oma roolisi tuntui?

Se oli tällä kaudella vähän pienempi, mutta se on nyt mennyttä. Nyt mennään eteenpäin. Tiedän, että minusta on vielä jääkiekon pelaajaksi ja pystyn pelaamaan korkealla tasolla. Yritän näyttää itselleni sen.

Pyritkö paikkaamaan Leijoniin tulolla kautta, sillä maajoukkueessa olet aina isossa roolissa?

En millään tavalla. Suoraan sanoen olen tullut tänne hakemaan menestystä. Se on kaikki. Olen tullut tänne voittamaan. En tiedä, miksi muuten tulisin.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen