OULU. Keskiviikkona liikkeelle lähtevät Liigan finaalit, jossa luvassa on viime kevään toisto, kun yhteen iskevät Kärpät ja Tappara.

Jälkimmäisellä mainitulla välierissä Lukkoa vastaan eteen tuli jo haastava tilanne, kun Lukko ehti sarjassa jo 3-1-johtoon. Sieltä kolmen ottelun voittoputkella Tappara kuitenkin kampesi itsensä jatkoon.

Valmistautumisaika on kuitenkin jäänyt lyhyeksi, sillä maanantaina välierien päättymisen jälkeen jo keskiviikkona kiekko tippuu ensimmäistä kertaa jäähän finaaleissa.

Siinä Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola ei kuitenkaan näe suurempaa ongelmaa.

– Edellinen sarja kun saatiin taputeltua, niin nyt on varmasti se jo pois mielestä ja kaikki ajatukset ovat vain tässä pelissä. Ja kyllä varmasti kaikki pelaajat kuten valmentajat myös haluavat heti pelien pariin. Tilanne on kuitenkin sama molemmille, kun molemmilla välierät menivät seitsemänsiin peleihin. Jos toinen olisi päässyt aiemmin huilaamaan, niin sitten olisi eri, mutta kun se on sama, niin se on myös hyvä, Tapola pohdiskeli keskiviikkona aamujäiden jälkeen SuomiKiekko-sivustolle.

Tunnelma Tapparan leirissä ennen ensimmäistä finaalia oli varsin rento. Tämän taakse Tapola nosti esille parikin eri pointtia.

– Voittaminen, sarjojen voittaminen ja takaa nouseminen tuovat sen tietyn rentouden ja itseluottamuksen. Ehkä tällä kaudella ensimmäistä kertaa on se tilanne, että me ollaan altavastaajia. Sekin toisaalta sopii meille ihan hyvin. Se tuo sitä henkistä tilaa varmasti erilaiseksi.

Iso kysymys sarjan alla ja oikeastaan koko kevään ajan on ollut tuomarilinja. Kärppien ja JYPin välisessä sarjassa rikkeitä otettiin välillä pois erittäin tarkastikin, kun taas Tapparan ja Lukon välisessä sarjassa mentiin välillä Tapolan omienkin sanojen mukaan ”vankilasäännöillä”.

Se, että mille kantimille se asettuu finaalisarjassa, on vielä arvoitus.

– Tietysti se luo pelaajille haastetta, että pelaat seitsemän peliä tiettyä linjaa ja jos se yhtäkkiä sitten vaihtuu, en tiedä onko sekään niin hirveän hyvä asia. Mun mielestä tuomarilinja oli siinä mielessä Lukko-sarjassa reilu, että jos ei vihelletty mitään niin sitten ei vihelletty mitään. Sopeuduttiin siihen ja Lukkokin sopeutui siihen. Sitten taas jos se heittelehtii sarjojen sisällä, niin se on huono juttu. Joku linja kun valitaan, niin mennään sillä, Tapola käy läpi asiaa ja jatkaa:

– Katsotaan mikä se linja on ja meidän täytyy olla valmiita siihen jos se linja on eri ja pitää olla valmis siihen mukautumaan. Ei me toki kauheasti keskitetä tässä vaiheessa ajatuksia tuomarilinjaan, mutta sitten totta kai keskustellaan ja tyhmä ei saa olla. Se mikä sallitaan, niin sitten pelataan niin ja jos taas ei sallita, niin sitten pitää olla valmis muuttamaan nopeasti omaa peliään.

Pelillisesti Tapola ei usko, että hyppäys Lukon tuomista haasteista Kärppien tarjoamiin koukeroihin on lopulta kovin iso.

– Jos aiempiin vuosiin vertaa, niin Lukko on muuttanut pelaamistaan paljon siihen suuntaan miten me pelataan tai mitä peliä Kärpät pelaa. Ihan muutamia eroja joukkueissa on, mutta ei mitään kovin merkittäviä. Aika samalla tavalla pelaavat Lukko ja Kärpät, tapparaluotsi näkee.

Mitä sitten odotat joukkueelta illan pelistä pelillisten teemojen osalta?

– Odotan, että ollaan aktiivisia ja rohkeita heti pelin alusta lähtien. Tullaan tänne pelaamaan sitä jääkiekkoa, millä ollaan voitettu ja millä ollaan menestytty. Ei tulla katsomaan, että mitä tai miten Kärpät pelaa, vaan tullaan pelaamaan miten Tappara pelaa, Tapola perkaa läpi lähtökohdat.

Ensimmäinen finaaliottelu alkaa keskiviikkona kello 18:30. Ottelu on näkyvissä ilmaiskanavilta Nelosen puolelta.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen